NEDTUR: Petter Northug jr. har i mange år hatt et nært forhold til Eirik Myhr Nossum (i bakgrunnen). Men da de hadde en utøver-hovedtrener-relasjon, fungerte ikke alt etter planen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
NEDTUR: Petter Northug jr. har i mange år hatt et nært forhold til Eirik Myhr Nossum (i bakgrunnen). Men da de hadde en utøver-hovedtrener-relasjon, fungerte ikke alt etter planen. Foto: Terje Bendiksby / NTB ScanpixVis mer

Northug brøt med bestevennen: - Det handlet ikke om Sotsji

Eks-treneren om året da alt gikk galt.

(Dagbladet:) Han hadde fulgt Petter Northug som en skygge i sesong etter sesong, som sjåfør, skitester og hjelper. Likevel var det mange som stilte spørsmål da Northug valgte den mangeårige vennen Eirik Myhr Nossum som hovedtrener da skistjerna trådte ut av det norske langrennslandslaget i 2013.

Hadde han den riktige kompetansen, hadde han tid til å ofre alt som krevdes for å løfte vennen som skiløper - og kunne han gi Northug den nødvendige motstanden?

Mindre enn ett år seinere var samarbeidet opphørt, etter et Sotsji-OL hvor Petter Northug var svært langt unna å innfri både egne og andres forventninger.

- Bruddet handlet ikke om at han ikke presterte i Sotsji. Jeg tror både Petter, Are (Sørum Langås, Northugs manager), John (Northug-pappa) og de rundt så at han hadde behov for noen som var med ett hundre prosent. Jeg følte ikke at jeg hadde mulighet til å gå «all in», sier Nossum i et intervju med Adressa i dag (krever innlogging).

- Fryktelig ryddig Samarbeidet med Nossum tok slutt i etterkant av OL 2014. Han ble erstattet av Stig Rune Kveen.

- Det var en fryktelig ryddig prosess. Vi hadde egentlig dialog hele den sesongen, helt fra Tour de Ski. Jeg hadde vært med Petter i så mange år, og min rolle det året var ikke så veldig annerledes fra hva det hadde vært tidligere, sier Nossum til Adressa.

Nossum hadde også trenerengasjement i Lyn Ski, en klubb han nå er daglig leder for.

- Jeg tror nok det var helt riktig av Petter å velge Stig Rune, som har tid til å være med og som er ansatt hundre prosent. Jeg hadde fortsatt fryktelig mange baller i lufta. Dialogen mellom meg og Petter gikk på det hele veien. Jeg var nok heller ikke villig til å slutte i Lyn for å være med på alt og ha en påvirkning på alt rundt Petter. For meg var bruddet fryktelig uproblematisk, sier Nossum, som i intervjuet erklærer at han fortsatt er «meget stor fan av Petter Northug».

- Fantastisk person Allerede i april 2014, da samarbeidet gikk mot slutten, var Nossum tydelig overfor Dagbladet på at sesongen hadde vært en stor skuffelse:

- Det er ingen hemmelighet at evalueringa av fjorårssesongen kan oppsummeres ganske enkelt. Det var for dårlig. Men når vi nå har evaluert fjoråret har vi brukt veldig lite tid på det som har vært, men heller brukt mye tid på neste sesong, sa Nossum da.

Ifølge Adressa-intervjuet var ansettelsesbåndene til Northug helt kuttet i mai 2014. Den måneden bestemte Nossum seg for å intensivstudere idrettsvitenskap, noe som var tøft nok - spesielt siden det hendte en viss krasj på Byåsen i Trondheim første uka den måneden.

Den natta var Nossum allerede våken, fordypet i pensum, og da meldingene og telefonene kom, skjønte han hvor det bar. Da var det bare å skru av telefonen, medgir han overfor regionavisa.

Et halvt år seinere beskrev Northug bruddet med Nossum slik
i en episode av TV2-dokumentaren «Sirkus Northug»:

- Jeg kommer til å kjenne Eirik ut hele livet mitt. Han er en fantastisk person, og vi har holdt kontakten etter videregående. I fjor var han tett på, men selv om vi ikke jobber sammen nå, så betyr ikke det noe for vennskapet. Jeg kommer til å ha god kontakt med Eirik framover.