Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Northug bruker dagen på å finne ut om han er syk

Tar blodprøver på Toppidrettssenteret for å utelukke infeksjon.

EN TOM STOL: Det norske stafettlaget - minus Petter Northug. Tord Asle Gjerdalen, Eldar Rønning og Martin Johnsrud svarte om Norges forventninger til stafetten, mens ankermann Petter Northug testes for sykdom.Foto: Thomas Winje Øijord, Scanpix
EN TOM STOL: Det norske stafettlaget - minus Petter Northug. Tord Asle Gjerdalen, Eldar Rønning og Martin Johnsrud svarte om Norges forventninger til stafetten, mens ankermann Petter Northug testes for sykdom.Foto: Thomas Winje Øijord, Scanpix Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Petter Northug dukket ikke opp på formiddagens pressekonferanse før stafetten i morgen.

I stedet bruker Norges ankermann dagen på å finne ut om han er syk eller ikke.

Etter sprintstafetten i går fikk Northug såkalte irritasjonssymptomer i halsen, og droppet all presse resten av kvelden.

Lege Hans Petter Stokke sier imidlertid at dersom Petter hele tiden hadde følt seg som han følte seg i morges - hadde de ikke foretatt seg noenting.

- Petter følte ingenting i dag morges, han var helt fin, sier Stokke.

Med tanke på symptomene i går kveld, velger likevel legene å gjennomføre tester for sikkerhets skyld.

- Petter har opplevd dette tidligere, i Vancouver. Da roet det seg veldig fint ned. Problemet mitt er å skille mellom en irritasjon som  reaksjon på en belastning, og en infeksjon, sier Stokke.

- Etter løpet i går hadde Petter irritasjonssymptomer, det vil si litt sår hals, litt hoste, og litt lettere almennsymptomer som mild hodepine og slapphet. Vi tror det var en reaksjon på tøft skirenn, værforhold og dagen. Men vi kunne ikke utelukke at det var noe mer. Derfor valgte vi å gi ham best mulig restitusjonsforhold. I dag er han bedre, føler seg bedre. Men for sikkerhets skyld har vi valgt å ta en sikkerhetstest med blodprøver og så videre. Derfor er han ikke her nå, sier landslagslegen.

- Kan du love at Petter Northug går stafetten i morgen?

- Vi leger lover aldri, vi tror. Og vi tror at Petter er klar i morgen, sier Hans Petter Stokke.

Røthe reserve
Dersom Petter Northug ikke går stafetten, vil Sjur Røthe være Norges ankermann.

Landslagstrener Morten Aa Djupvik sier de likevel går ut fra at det er Northug som står på startstreken i morgen.

- Tidsfristen for å melde inn lag er 15.30 i dag. Vi kommer nok uansett til å melde på Petter, så får vi eventuelt få en legeerklæring dersom han må byttes. Er han sjuk, kan vi sette inn reserve, sier Djupvik.

Reserven Røthe var også aktuell for tredjeetappen på stafetten, men den gikk til Tord Asle Gjerdalen.

- Tord ble valgt fordi han har litt mer rutine, litt mer mesterskapserfaring, som blir viktig å ha med seg inn på stafetten. Det er også en løype som passer Tord Asle veldig bra, bratte bakker, men også slake partier der man kan hente seg inn, begrunner Morten Aa Djupvik

- Når bestemte du deg?

- Det ble bestemt i går tidlig. Det er alltid vanskelig å ta et sånt valg, de to (Sjur og Tord Asle) er veldig like, så det kunne bli hipp som happ. Men løypa og mesterskapserfaringen, rutinen, avgjorde til fordel for Tord. Det er jo også et visst skjønn og magefølelse som spiller inn, sier Djupvik.

- Er det den vanskeligste avgjørelsen du har måttet ta?

- Det å ta ut et stafettlag er alltid det vanskeligste, for det er mye følelser knyttet til å være en del av et sånt lag. Men jeg er imponert over gutta og den åpenheten vi har hatt innad i laget, prosessen har vært god, selv om det alltid er en kamp om å få være med, og det er kjedelig for dem som ikke få være på laget. Likevel, de som ikke får gå i morgen er også en del av laget, og det syns jeg gutta har taklet veldig bra.

Ydmyk Gjerdalen
Tord Asle Gjerdalen er forberedt på at det knyttes stor spenning til om han takler ansvaret med å være sistemann for Petter Northug, som man like gjerne kan si om tredjeetappen.

- Jeg er veldig happy og ydmyk. Jeg vet at både Sjur og to andre i troppen også hadde gjort en veldig god jobb, så jeg er ydmyk, men desto mer klar for å gjøre en god etappe og gi Petter et godt utgangspunkt, sier Gjerdalen.

- Jeg skjønner at det er snakk om den etappen, men det er vel mest snakk om hele stafetten, den betyr mye for hele Norge. Det gir ekstra nerver og ekstra spenning, men også et ekstra sterkt ønske om å prestere og gjøre en god jobb, sier han.

- Føler du noe ekstra press ettersom det er din rolle som har vært mest usikker?

- De andre gutta har jo prestert og vært litt mer bankers inne på laget. Men nå har jeg fått sjansen og vil benytte meg av den, jeg kan ikke tenke på hvordan eventuelt andre ville gjort det i mitt sted. Jeg syns det er bra for det norske landslaget at vi kan fylle laget med langrennsløpere, men det viktigste er at det er de beste fire skiløperne som går. Jeg er veldig glad for at jeg er en av dem, sier Gjerdalen.

PS! Landslagslege Hans Petter Stokke vil komme med en oppdatering på Petter Northugs helsetilstand kl. 18.00 i ettermiddag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling