Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Northug bryter tausheten: - Jeg vil vinne gull for Norge

Ønsker å gå for Norge denne vinteren.

 VIL GÅ FOR NORGE:  Petter Northug sier i en pressemelding at han ønsker å gå for Norge. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VIL GÅ FOR NORGE: Petter Northug sier i en pressemelding at han ønsker å gå for Norge. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at Skiforbundet mandag meldte at Petter Northug ikke får konkurrere for Norge den kommende sesongen, har Northug-leiren vært stille.

Team Northug ga aldri Skiforbundet noe svar innen den gitte tidsfristen.

- Jeg beklager at det igjen er støy rundt min person og mine sportslige valg. Jeg har behov for å si til alle: Målet mitt er å gå fort på ski for Norge i verdenscupen - til vinteren og de neste vintrene, skriver Northug i pressemeldingen.

Representasjonsløper - Det eneste jeg har bedt Skiforbundet om er å stå ved betingelsene jeg ble forelagt forut for valget om å etablere egen satsing utenfor landslaget. Reglene tillater fortsatt at jeg kan defineres som representasjonsløper, men Skiforbundet har ikke vist vilje til å bruke dette handlingsrommet. Derfor har jeg verken svart ja eller nei til avtalen jeg er blitt forelagt.

- For jeg har virkelig lyst til å vinne flere gull for Norge. Målet er å ydmyke konkurrenter i verdenscupen, VM og OL de kommende tre sesongene. I tillegg har jeg planer om utvalgte langløp.

Northug påstår i pressemeldingen at Skiforbundet har gått bort fra sine løfter og endret reglene siden han startet utenfor landslaget i 2013.

Skiforbundet har i forhandlingene framlagt Northug den samme avtalen som han hadde forrige sesong, men skikongen ønsker en avtale mer lik den han hadde i 13/14-sesongen.

Hele pressemeldingen: Jeg beklager at det igjen er støy rundt min person og mine sportslige valg. Jeg har behov for å si til alle: Målet mitt er å gå fort på ski for Norge i verdenscupen - til vinteren og de neste vintrene. Det eneste jeg har bedt Skiforbundet om er å stå ved betingelsene jeg ble forelagt forut for valget om å etablere egen satsing utenfor landslaget.

Reglene tillater fortsatt at jeg kan defineres som representasjonsløper, men Skiforbundet har ikke vist vilje til å bruke dette handlingsrommet. Derfor har jeg verken svart ja eller nei til avtalen jeg er blitt forelagt. I morges kom jeg hjem til Trondheim igjen etter 20 dager på høydetrening i Italia.

Jeg har trent godt og har hatt færrest mulig forstyrrelser for å sikre den mentale roen som skal til for å fokusere hundre prosent på topp kvalitet i hver eneste treningsøkt. Underveis har jeg utallige ganger sett for meg engasjerte publikumsansikter og slitne konkurrenter mens jeg stolt har gått med det norske flagget på drakta. Det trigger meg. For jeg har virkelig lyst til å vinne flere gull for Norge. Målet er å ydmyke konkurrenter i verdenscupen, VM og OL de kommende tre sesongene.

I tillegg har jeg planer om utvalgte langløp. Det var denne langsiktigheten, friheten til selv å organisere min egen hverdag og trening, forsøke nye metoder og løsninger - og ikke minst bygge min egen framtid jeg ønsket da jeg i 2013 tok valget om å stå utenfor landslaget. Valget sto mellom å legge skiene på hylla, eller å stå utenfor landslaget og satse videre med eget opplegg. Forut for beslutningen ba jeg Skiforbundet om å klargjøre hvilke betingelser som ville gjelde om jeg satset på egen hånd - og selv betalte regningen for flybilletter, hotellopphold, lønn til min egen trener, fysioterapeut, skiansvarlige osv.

Skiforbundet var da kjent med at Coop var den eventuelle samarbeidspartneren. En av dem som ga tydelige svar var daværende sportssjef for langrenn - Åge Skinstad. Han var - også skriftlig - helt klar på at jeg kunne være representasjonsløper - med de rettighetene og pliktene som gjelder i forbindelse med renn og mesterskap.

I tiden etter at jeg tok min beslutning våren 2013, har Skiforbundet gått bort fra både sine løfter og endret reglene og tolkningen av dem for å tvinge meg tilbake til landslaget. Landslaget og måten det drives på er fantastisk - men jeg passer ikke inn i modellen. Jeg får mer treningsro, energi og motivasjon på utsida.

Jeg er ikke tatt ut på landslaget og ber om at jeg heller ikke blir det. Dermed kan jeg være representasjonsløper og behandles likt som alle andre utenfor landslaget og ber ikke om særordninger. At jeg selv tar ansvar og kostnader for sommertrening, sesongoppkjøring, skitesting, trenere, medisinsk apparat, høydeopphold - ja alt det som IKKE handler om å gå renn.

Selvsagt skal jeg delta på de premisser som gjelder alle andre som da går for Norge.  Inkludert å være lojal overfor landslagets sponsorer når jeg representerer. Jeg vil ikke verken norsk idrett eller norsk skiidrett noe vondt. Jeg utfordrer ikke landslagsmodellen, men ber om at premissene som lå til grunn for mitt valg i 2013 fortsatt skal gjelde.

Standardmodellen passer ikke for alle. Andre løpere som måtte ønske å stå utenfor blir ikke berørt av annet enn dagens regler. Jeg ber bare om å få lov til å gjøre ting slik jeg må gjøre dem for at det skal fungere for meg. For at jeg igjen skal kunne vinne skirenn for Norge. Jeg ber bare om å få gjøre det Skiforbundet sa jeg kunne få gjøre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!