TENNER TIL: Emil Jönssor sier han fikk ekstra motivasjon av å kikke ned på skiene sine før start, der han hadde skrevet "Petter". - Jeg får takke Petter for seieren, sa han etterpå. Foto: Hjemmesida til Emil Jönsson og Anna Haag
TENNER TIL: Emil Jönssor sier han fikk ekstra motivasjon av å kikke ned på skiene sine før start, der han hadde skrevet "Petter". - Jeg får takke Petter for seieren, sa han etterpå. Foto: Hjemmesida til Emil Jönsson og Anna HaagVis mer

Northug digger å være på skiene til Jönsson

Endelig får svensken tommelen opp.

(Dagbladet): Petter Northug sto over verdenscuprennene i Canmore i helga, til fordel for høydeopphold i Seiser Alm.

Dermed benyttet Emil Jönsson anledningen til å overta ledelsen i den sammenlagte verdenscupen - med 349 poeng mot Northugs 335.

Før sprintfinalen gjorde han en liten justering på skiene sine, av ren kosmetisk art:

- Jeg skrev «Petter» på skiene for å tenne til skikkelig. Da kunne jeg se ned på navnet hans før starten på hvert heat. Det føltes jævlig bra, sier Jönsson til Aftonbladet.

Og fulgte opp med å gi Northug æren for triumfen.

- Jeg får takke Petter for seieren, det var hans fortjeneste. Skiene er et gullpar, så jeg håper han hjelper meg flere ganger.

- Gliste godt
Northug har sjelden sansen for noe av det Jönsson gjør, men det siste påfunnet har falt i smak hos Mosvik-ekspressen.

- Petter har fått det med seg. Han gliste godt av det, og sa det nok var morsomt for Jönsson å lede verdenscupen i en liten periode, sier manager Lars Gilleberg.

TØFF TONE: Slik så det ut da Petter Northug og Emil Jönsson ble plassert ved siden av hverandre på en pressekonferanse i Kuusamo sist måned. Foto: Tormod Brenna/Dagbladet
TØFF TONE: Slik så det ut da Petter Northug og Emil Jönsson ble plassert ved siden av hverandre på en pressekonferanse i Kuusamo sist måned. Foto: Tormod Brenna/Dagbladet Vis mer

Pappa John Northug ler også godt av peket fra svensken.

- Det var et artig stunt fra Emil, han tok jo over ledelsen i verdenscupen fra Petter. Jeg har sansen for Emil, han er en du legger merke til. Jeg synes han er en fantastisk idrettsmann, sier han til Dagbladet.

Leverer luft
Det spørs om sønnen mener det samme - forholdet mellom de to langrennsprofilene har tilsynelatende vært på frysepunktet så langt i vinter.

Det begynte med at Jönsson reagerte på at Northug unnlot å hilse på svenskene under en felles høydesamling i Val Senales.

- Jeg hilser på noen av svenskene. Emil trenger jeg ikke hilse på, svarte Northug noen uker senere.

Nordmannen fulgte opp med å si at Jönsson alltid fant på en unnskyldning for ikke å møte ham til duell på en stafett, og fnøs av påstanden om at svensken var en komplett skiløper.

- Emil (Jönsson) er mer glad i å komme med verbale utspill, men han er jo altfor feig til å gjøre noe med det, sa Northug.

Noen dager senere ble det et iskaldt møte mellom de to i Kuusamo, der de satt ved siden av hverandre uten å veksle et eneste blikk.

HAR RIVALENE PÅ BADESPEILET: Petter Northug har gjort det til en vane å klistre opp bildene av sine argeste rivaler på badespilet. Her fra 2010. Øverst til venstre Lukas Bauer,under ham Maxim Vylegzhanin, øverst til høyre Aleksandr Legkov og under ham Marcus Hellner. Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet

Foto: ARNT E. FOLVIK
HAR RIVALENE PÅ BADESPEILET: Petter Northug har gjort det til en vane å klistre opp bildene av sine argeste rivaler på badespilet. Her fra 2010. Øverst til venstre Lukas Bauer,under ham Maxim Vylegzhanin, øverst til høyre Aleksandr Legkov og under ham Marcus Hellner. Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet Foto: ARNT E. FOLVIK Vis mer

I den påfølgende konkurransen gikk Jönsson på trynet i semifinalen - mens Northug avanserte til finalen, der han ble nummer to.

Redd for sykdom
Noen flere dueller mellom de to blir det neppe med det første. Jönsson stiller ikke til start i Tour de Ski, mens Northug jakter sin første sammenlagttriumf i konkurransen.

I kveld er han tilbake i Norge etter høydeoppholdet. Torsdag skal han etter planen hjem til Mosvik og feire jul med familien før han reiser til Oberhof 2. juledag.

I dagene etter et høydeopphold er kroppen ekstra sårbar for sykdom, så Northug er ekstra på vakt.

- Petter er livredd for å bli syk. Det er mye influensa rundt omkring, så det er ikke akkurat anbefalt å gå på kino. Det er greit å holde seg unna folk, sier manager Gilleberg.