Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Det store luksusproblemet

Northug-dilemmaet gir hodebry: - Det er likegyldig hvem som går ankeretappen i VM

Hvem skal gå ankeretappen for Norge i Lahti-VM? Kongen Petter Northug, prinsen Finn-Hågen Krogh, jokeren Emil Iversen eller stjerneskuddet Johannes Høsflot Klæbo?

COMEBACK: Petter Northug gjorde comeback i helga, men det er fortsatt usikkerhet rundt formen hans. Northug selv sier ingenting, men teamet rundt Northug tror han er på rett vei. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
COMEBACK: Petter Northug gjorde comeback i helga, men det er fortsatt usikkerhet rundt formen hans. Northug selv sier ingenting, men teamet rundt Northug tror han er på rett vei. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): I La Clusaz i desember satte Finn-Hågen Krogh Tour de Ski-kongen Sergej Ustjugov på plass i spurten og sikret norsk stafettseier. I går banket 26-åringen fra Alta Sveriges største stjerne, Calle Halfvarsson, på oppløpet og sørget for ny norsk stafettjubel i Ulricehamn.

Å legge inn en bedre søknad til ankeretappen på VM-stafetten i Lahti, er umulig. Plutselig er drømmeetappen til tidenes ankermann, Petter Northug, truet. 31-åringen fra Mosvika har ikke konkurrert i verdenscupen på 51 dager og gikk inn til 26. plass i norgescuprennet på Sjusjøen og 2. plass i Uglarennet denne comebackhelga.

Northug, som er ubeseiret på VM-stafetter med gull i både 2007, 2009, 2011, 2013 og 2015, er klar på at han vil ha ankeretappen også i Lahti. Men vil spurtkongen få det som han vil etter en sesong som foreløpig er uten toppresultater?

Og kan Emil Iversen, som vant prøve-VM i Lahti-sprinten, og stjerneskuddet Høsflot Klæbo, som spurtslo Northug i Uglarennet i går, melde seg på? Ja, mener langrennslegenden Frode Estil.

DEN LILLE, STORE FORSKJELLEN: Finn Hågen Krogh jublet, mens Calle Halfvarsson deppet etter gårsdagens stafett i Ulricehamn. Foto: Lars Eivind Bones
DEN LILLE, STORE FORSKJELLEN: Finn Hågen Krogh jublet, mens Calle Halfvarsson deppet etter gårsdagens stafett i Ulricehamn. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Jeg vil se Emil Iversen på sisteetappen. Han var suveren i Lahti i fjor. Klæbo kan også bite fra seg. Norge er heldige og har mange gode avsluttere, sier Estil til Dagbladet.

Iversen lover gull

Emil Iversen forteller til Dagbladet at han tror det kunne ha gått bra, men regner med valget står mellom enten Northug eller Krogh. Uavhengig av hvem som avslutter for Norge, lover Meråker-gutten norsk gull.

- Det er likegyldig om Petter eller Finn går ankeretappen. Begge to gir seiersgaranti. Det blir enkelt gull på stafetten, sier Iversen til Dagbladet.

- Til og med om de møter Sergej Usjtugov på ankeretappen i VM?

- Ja, Finn lekte jo med Ustjugov i forrige stafett, svarer 25-åringen.

- Og du lekte med Finn på sprinten i Lahti i fjor?

- Ja, på sprint, men jeg er Norges dårligste distanseløyper i skøyting.

SPURTSTERK: Emil Iversen vant prøve-VM i Lahti-sprinten og lanseres som en mulig ankermann av Frode Estil. Selv er han sikker på norsk seier i VM. Foto: NTB Scanpix
SPURTSTERK: Emil Iversen vant prøve-VM i Lahti-sprinten og lanseres som en mulig ankermann av Frode Estil. Selv er han sikker på norsk seier i VM. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Er du som Eldar Rønning anno 2006, som vant sprintrenn i begge stilarter, men bare distanserenn i klassisk?

- Haha, jeg skal ikke gi meg før jeg vinner 15 kilomter fristil også, sier Iversen.

Tror formen avgjør

Langrennsekspert Torgeir Bjørn vil se an formutviklingen til Northug og Krogh før han gjør seg opp en mening om hvem av dem som får avslutte for Norge på VM-stafetten.

- Formen til Northug og Krogh avgjør. Akkurat nå er Krogh selvskreven, men hvis Northug kommer i vanlig mesterskapsform, er han et naturlig valg. De innledene rennene i VM vil avgjøre, sier Bjørn til Dagbladet.

- Hvem er raskest av dem i en spurt?

- Det er vanskelig å si nå. Finn har satt to av de største utenlandske stjernene på plass, Ustjugov og Halfvarsson. Men jeg frykter Ustjugov i en høyhastighetsspurt som i Lahti.

SPURTKANON: Johannes Høsflot Klæbo er langrennssportens nye stjerneskudd og har vist enorm makshastighet denne sesongen. I går spurtslo han til og med Petter Northug i Uglarennet.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
SPURTKANON: Johannes Høsflot Klæbo er langrennssportens nye stjerneskudd og har vist enorm makshastighet denne sesongen. I går spurtslo han til og med Petter Northug i Uglarennet. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

- Klæbo er det tredje alternativet, men da skal de to andre være ute av form. Det fjerde alternativet er Martin Johnsrud Sundby, som kan bruke kapasiteten sin. Iversen er neppe aktuell på en fristilsetappe, mener Bjørn.

Northugs plan videre

Overfor NRK i går ga Krogh følgende melding til Northug:

- Kom deg på ski, så har vi kontroll.

Northug sa på sin side ikke ett eneste ord til pressen i helga. Manager Are Sørum Langås mener det er fordi 31-åringen nå er inne i bobla si og har fullt fokus på det sportslige. Trener Stig Rune Kveen er glad for fremgangen Northug har vist så langt i 2017.

Før Northug ble vraket til kommende helgs verdenscupløp i Falun, sa han dette til Dagbladet:

- Petter er gira på å komme seg ut i verdenscupen og bruke de rennene og NM til å kvalifisere seg på de VM-distansene hvor han ikke har friplass. Han ønsker å gå alt, sa Kveen til Dagbladet lørdag.

Mandag ettermiddag ble det klart at Northug ikke ble tatt ut til å gå i Falun.

- Petter er ikke skuffet. Han er forbannet, sa Stig Rune Kveen til NRK etter uttaket.

SPURTKONGEN: I samtlige VM-stafetter siden 2007 har Petter Northug sikret norsk gull - her fra Falun 2015 etter duellen mot Calle Halfvarsson. Foto: Fredrik von Erichsen/dpa
SPURTKONGEN: I samtlige VM-stafetter siden 2007 har Petter Northug sikret norsk gull - her fra Falun 2015 etter duellen mot Calle Halfvarsson. Foto: Fredrik von Erichsen/dpa Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media