GÅR FOR SIN FØRSTE TOUR-SEIER: Petter Northug var uvanlig beskjeden da han møtte pressen i går. Fullt så beskjeden er han neppe når den første sammenlagtseieren i Tour de Ski skal sikres. Foto: (AP Photo/Jens Meyer)
GÅR FOR SIN FØRSTE TOUR-SEIER: Petter Northug var uvanlig beskjeden da han møtte pressen i går. Fullt så beskjeden er han neppe når den første sammenlagtseieren i Tour de Ski skal sikres. Foto: (AP Photo/Jens Meyer)Vis mer

Northug drar nytte av Bjørgens forfall

- Det er en fordel for Petter, sier landslagssjefen.

OBERHOF (Dagbladet): I dag innledes Tour de Ski med prolog i tyske Oberhof. I forkant av løpet kan smører Perry Olsson bruke all sin energi på å optimalisere skiene til Petter Northug (26). I utgangspunktet skulle han også hatt ansvaret for skiene til Marit Bjørgen, men det ble det altså ingenting av etter at Bjørgen fikk startnekt på grunn av hjerterytmeforstyrrelsen på trening lille julaften.

- Det er en fordel at Perry kan konsentrere seg om skiene til Petter, mener landslagssjef Vidar Løfshus.

Kritisk etappe Den største fordelen vil ligge på den fjerde etappen 3. januar. Da skal herreløperne gå en 35 kilometer lang jaktstart fra Cortina til Toblach, mens damene går 15 km jaktstart i en rundløype i Toblach.

- Den etappen har vært litt kritisk for oss, i og med at vi må splitte smøreteamet fordi herrene starter på en helt annen plass en damene. Nå kan Perry konsentrere seg fullt og helt om å optimalisere skiene for Petter, sier Løfshus - vel vitende om at dårlige ski på nettopp den etappen spolerte Northugs vinnersjanser i fjorårets Tour de Ski.

Petter Northug selv understreker overfor Dagbladet at han ville følt seg trygg på å ha gode ski selv om Perry Olsson også skulle smurt for Marit Bjørgen. Men at perfekte ski er viktig, legger han ikke skjul på.

- Hvor mange dager har du råd til å a dårlige ski?

- Ingen, fastslår han uten betenkningstid.

Positiv værmelding Værmeldinga gjør at Northug er mer positiv enn forrige sesong, da han på minst tre etapper måtte finne seg i å ha ski som ikke var optimale.

- Det ser ut til å bli et føre som passer meg bedre. Det blir mildere, og mindre nedbør. Det er helt klart en fordel for meg, konstaterer han.

I går testet Northug prologløypa. Den er akkurat så hard og isete som han vil ha den. Likevel regner han ikkee med etappeseier allerede på første etappe.

- Jeg er ikke lett nok i beina til å vinne den første etappen. Og det er bra. Skal man vinne Tour de Ski, må man ha en positiv formutvikling og være lett i beina på de siste etappene i Val di Fiemme. Det er der det avgjøres, poengterer Northug.

Har kontroll - Føler du at du har kontroll på formen?

- Ja, jeg føler det. Jeg er ganske trygg på at jeg vil føle meg lettere etter hvert. Nå er det lenge siden jeg har gått løp så jeg trenger de to første etappene, og kanskje en sprint, sier han.

Petter Northug legger ikke skjul på at det er et stort mål å endelig vinne Tour de Ski. Kanskje betyr det enda mer enn å ta gull i VM senere i vinter. Derfor er han ikke spesielt begeistret for at touren i år bare er sju etapper lang, noe som gjøre det vrient å skaffe seg forsprang før den avsluttende klatreetappen i Cavalese 6. januar.

- Hva blir nøkkelfaktorene for å vinne?

- Å unngå uhell og å være flink til å gjøre riktige ting med tanke på restitusjon. Å få inn nok næring blir avgjørende, spesielt de siste dagene, sier Northug - mens han gafler innpå et par ostesmørbrød samtidig som pressekonferansen pågår.

Petter Northug er altså klar. Passe mett og ekstremt sulten.

SMØRER SKIENE FOR PETTER: Perry Olsson må vanligvis konsentrere seg om både Petter Northug og Marit Bjørgen. Nå kan han ha fullt fokus på Petter. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
SMØRER SKIENE FOR PETTER: Perry Olsson må vanligvis konsentrere seg om både Petter Northug og Marit Bjørgen. Nå kan han ha fullt fokus på Petter. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet Vis mer