Northug droppet show for å følge spurten til Krogh

- Skikkelig kult å se ham spurte ned Cologna.

SENSASJONSMANN: Finn-Hågen Krogh ble møtt av en jublende Petter Northug i målområdet etter den meget overraskende 2. plassen i Falun. Foto. Tormod Brenna/Dagbladet
SENSASJONSMANN: Finn-Hågen Krogh ble møtt av en jublende Petter Northug i målområdet etter den meget overraskende 2. plassen i Falun. Foto. Tormod Brenna/DagbladetVis mer

FALUN/OSLO (Dagbladet): - Inte en til! utbrøt SVT-kommentator Jacob Hård da sensasjonsmannen Finn-Hågen Krogh spurtet inn til annenplass i Falun foran verdenscupvinner Dario Cologna.

I målområdet var Petter Northug - som vant minitouren i utklassingsstil - førstemann til å kaste seg over 21-åringen fra Alta. Og han koste seg stort over at den umeritterte lagkompisen slo Cologna, som regnes som en av de beste distanseløperne i en spurt.

- Jeg vet at gutten er lynrask, han har jo trent en del hurtighet sammen med broren min Tomas, sier Northug.

- Ser du noe av deg selv i den gutten?

- Ganske mye, faktisk.

Droppet show
På forhånd hadde mange regnet med at Northug skulle lage show på oppløpet - spørsmålet var bare om han kom til å toppe fjorårets  håndhilsingsseanse med noe enda mer spektakulært.

I stedet nøyde Northug seg med å gi publikum en tommel opp før han gled over målstreken uten noen sprell. Etterpå forklarte han årsaken:

- Det eneste jeg tenkte på var å forte meg alt jeg orket, så jeg fikk se innspurten. Jeg fikk meldinger om at Finn-Hågen lå og kjempet om annenplassen. Jeg ville gjerne se akkurat den spurten, og derfor tok jeg raskeste veien til mål uten noen sprell. Og det var verdt det, for det var skikkelig kult å se Finn spurte ned Cologna.

Før helga i Falun var Krogh et ubeskrevet blad for alle som ikke er godt over gjennomsnittlig interessert i langrenn. Han kvalifiserte seg til verdenscupavslutningen gjennom å vinne skandinavisk cup, men plasseringene hans i det mest fornemme selskapet har vært beskjedne fram til nå.

I Drammen før VM ble han nummer 67 på 15 kilometer klassisk, og i Lahti sist helg ble han nummer 21 på jaktstarten og 47 på sprinten.

Har studert Northug
Nå har han fått sitt store gjennombrudd. Med startnummer åtte leverte Krogh dagens raskeste 15-kilometer, men det så stygt ut med tanke på pallplassering da han måtte slippe Dario Cologna og Giorgio Di Centa i den beryktede «Mördarbacken» på sisterunden, noen få kilometer fra mål.

Han kjempet seg tilbake og tok teten foran den siste hesteskosvingen inne på stadion. Di Centa greide ikke å matche tempoet, men Cologna hang på. 50 meter fra mål gikk sveitseren ut, men Krogh greide såvidt å kaste foten sin først over streken.

- Jeg har studert Petter mye. Det er vel ganske naturlig. Han er jo den beste, og jeg skal innrømme at jeg har prøvd å plukke en del fra ham. Ikke minst teknisk. Det er klart han er et stort forbilde for meg, sier Krogh.

På spørsmål om hemmeligheten bak framgangen svarer han slik:

- Jeg har trent jevnt og trutt og er flink til å få det ut i konkurranser. Jeg koser meg på ski og er fullt motivert til å satse videre. Dette var en utrolig stor opptur, sier finnmarkingen.

Landslagstrener Morten Aa Djupvik mener Krogs bragd er historisk.

- Det har vel aldri skjedd før at en løper kommer rett fra skandinavisk cup og blir nummer to i et verdenscuprenn. Han kan bli en toppløper, og vi skal i hvert fall sørge for at han er en del av systemet. Så får vi se på hvilket nivå, sier han ifølge NTB.

SUVEREN: Petter Northug vant minitouren i Falun i utklassingsstil, men droppet å gjøre noen sprell på oppløpet selv om han hadde all verdens av tid. Foto: 
REUTERS/Anders Wiklund/Scanpix
SUVEREN: Petter Northug vant minitouren i Falun i utklassingsstil, men droppet å gjøre noen sprell på oppløpet selv om han hadde all verdens av tid. Foto: REUTERS/Anders Wiklund/Scanpix Vis mer