IMPONERT: Bjørn Dæhlie er i Davos for å arrangere barneskirenn. Og for å følge Petter Northug. Foto: Anders Skjerdingstad
IMPONERT: Bjørn Dæhlie er i Davos for å arrangere barneskirenn. Og for å følge Petter Northug. Foto: Anders SkjerdingstadVis mer

- Northug er i en fysiologisk gullalder

Bjørn Dæhlie mener Petter Northug vil bli bedre og bedre.

LIVESTUDIO: Følg sprintfinalene direkte i Dagbladets livestudio fra kl. 1430.

DAVOS (Dagbladet): Bjørn Dæhlie arrangerer barneskirenn i Davos. I hele dag stiller han opp for å inspirere sveitsiske barn til å bli en ny Dario Cologna.

Opptakten ble den aller beste. De norske toppløperne leverte en strålende innsats i gårsdagens verdenscuprenn.

Og aller mest imponert er Bjørn Dæhlie (44) av sin arvtaker Petter Northug (25). Han knuste altså konkurrentene på 30 km fristil med intervallstart.

- Det var helt fenomenalt det Petter gjorde, sier Dæhlie til Dagbladet dagen derpå.

Utfordret Northug Han har aldri lagt skjul på sin fascinasjon for den rappkjefta trønderen, og fungerte også som rådgiver for Northug tidlig i karrieren.

Før Davos-tremila uttalte han til Dagbladet at den var en manndomsprøve for Northug.

- Han har vist at han kan vinne intervallstarter, men tremil er noe annet. Og han trives jo heller ikke særlig godt i Davos på grunn av høyden. Vinner han dette løpet også, da begynner det virkelig å bli skummelt for de andre, sa Dæhlie da vi møtte ham på flyplassen i Davos torsdag.

Og føyde til:

- Vinner han også tremila i Davos, er han nok mer komplett enn jeg var.

Ble trigget Northug svarte altså på tiltale, og det til gangs. Etterpå innrømmet han overfor Dagbladet at han ble ekstra inspirert av Dæhlies uttalelse.

KUL OG GUL: Petter Northug har skaffet seg en solid grep om verdenscupen sammenlagt. Foto: Scanpix
KUL OG GUL: Petter Northug har skaffet seg en solid grep om verdenscupen sammenlagt. Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg ble litt trigget av at det ble nevnt på pressekonferansen fredag, at jeg må vinne ei tremil med intervallstart. Jeg brukte det som motivasjon inn mot løpet, sa Northug på pressekonferansen etter løpet.

- Jeg trodde Petter skulle kjempe om seieren, men jeg var som sagt veldig spent. Han har jo slitt i høyden, og spesielt i Davos. Det han gjorde, var fryktelig imponerende, sier Dæhlie i dag.

Årene på sin side Og det beste av alt: Dæhlie mener Northug vil bli enda bedre.

- Han er inne i sin fysiologiske gullalder. De neste fire-fem årene skal være hans beste. Det vet jeg av egen erfaring, sier tidenes mestvinnende vinterolympier, og fortsetter:

- Petter er fortsatt så ung at tiden jobber for ham. Han blir litt sterkere for hvert år, fastslår Dæhlie.

I dag er de altså sprint i Davos. Da vil det vise seg hvor mye tremilstriumfen har kostet for Petter Northug.

KÆM E KONGEN? Petter Northug har gitt mange seiersintervjuer. I går var det etter å ha vunnet en seier han selv mente var umulig. Foto: Anders Skjerdingstad
KÆM E KONGEN? Petter Northug har gitt mange seiersintervjuer. I går var det etter å ha vunnet en seier han selv mente var umulig. Foto: Anders Skjerdingstad Vis mer