SVERIGES HETESTE: Petter Northug er populær, men også over grensa tiltrekker 25-åringen seg mye, om ikke mer, oppmerksomhet. Foto: Expressen
SVERIGES HETESTE: Petter Northug er populær, men også over grensa tiltrekker 25-åringen seg mye, om ikke mer, oppmerksomhet. Foto: ExpressenVis mer

Northug er Sveriges største idrettsstjerne

- Å få en sånn her pris er jo nesten større enn alle de norske prisene jeg har fått.

(Dagbladet): Petter Northug er av Expressen kåret til årets idrettsutøver.

I Sverige.

- Å få en sånn her pris er jo nesten større enn alle de norske prisene jeg har fått, sier Northug til Expressen.

«Vi vet, han er ikke svensk, og det er første gang i Sport-Expressens 100-liste toppes av en utenlandsk idrettsstjerne. I tillegg er han norsk. Men det er ingen andre som i 2011 har engasjert og skapt så mye entusiasme som denne 25-åringen fra Nord-Trøndelag» skriver Expressen.

Northug ble informert om prisen før 30-kilometeren i Davos. Northug var fullstendig suveren på tremila, og brøt en ny barriere som langrennsløpet.

Han er litt overrasket over at han vant kåringen, men veldig overrasket er han ikke.

- Jeg skjønner hvordan dere tenker. Jeg har vel forårsaket en del skriverier i Sverige. Men uten svenske konkurrenter hadde hadde det vel aldri blitt interessant, sier han.

Foran Zlatan Northug vant nemlig prisan foran fotballstjernen Zlatan Ibrahimovic og svømmeren Therese Alshammar. Om å trone over Milan-stjernen Ibrahimovic på lista sier Northug:

- Jeg er sikker på at jeg fremdels er langt etter Zlatan hva popularitet i Sverige angår. Han er en virkelig stor stjerne. En person jeg har mye respekt for, sier Northug.

HETEST I SVERIGE: Petter Northug er årets idrettsutøver. I sverige. Foto: Expressen
HETEST I SVERIGE: Petter Northug er årets idrettsutøver. I sverige. Foto: Expressen Vis mer

- Du har tidligere sagt at du gjerne vil treffe ham?

- Veldig gjerne. Å sette seg ned med Zlatan og spise en middag er noe jeg gjerne vil oppleve. Det hadde vært stort.

- Hva hadde du spurt han om?

- Om måten hans å være på. Hvordan han lykkes med å være så avslappet utenfor banen, men samtidig finne fokuset som gjør ham til en av verdens beste fotballspillere.

Nollthug, neshorn og «Gris» Petter Northug har terget svenskene helt siden han brøt gjennom som langrennsløper i 2006. Under fjorårets Ski-VM i Holmenkollen kalte SVT-ekspert Jonas Karlsson Northug for «en gris» etter at Northug knuste blant annet Marcus Hellner og de andre utøverne på oppløpet i stafetten og gikk sidelengs over målstreken.

- Jeg har snakket med kona hans. Han er visst en gris, han også, sa Northug da han ble konfrontert med Karlssons kommentar.

Under årets sesongstart i Bruksvallarna ertet Northug igjen svenskene da han startet med påskriften «Nollthug» på drakta.

Det var en klar melding til svenske Aftonbladets Lasse Anrell, som gikk skyhøyt ut før VM i Holmenkollen og tippet null gull til den norske skistjernen - og lanserte kallenavnet «Nollthug».

- De fleste vet vel historien bak det. Det er ikke jeg som har skapt navnet, jeg bare bruker det, sa Northug til Dagbladet.

NOLLTHUG: Petter Northug med svensk spesialdrakt. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
NOLLTHUG: Petter Northug med svensk spesialdrakt. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Hvem sin idé var det å ha det på drakta?

- Jeg må vel innrømme at det var vel min idé, det. Når jeg først skulle starte sesongen i Sverige, så tenkte jeg at det var fint å få det sitatet på navnet, vi husker jo hva som skjedde i fjor.

Helga etter Nollthug-stuntet ertet Northug igjen svenskene da han knuste svenskenes Calle Halfvarsson på oppløpet, og ertet med en neshorngest mot den stive, svenske ankermannen.

Elsker å hate Til tross for det noen vil kalle usportslige kommentarer og gester: Svenskene hater ikke Northug. Egentlig liker de ham ganske godt, og de skulle gjerne ønske at han var svensk.

- Vi har ventet, søkt og letet etter en ny Gunde Svan, en ny Thomas Wassberg eller en ny Sixten Jernberg - Det vil si: En ny mannlig megastjerne i vår mest folkelig forankret idrett, men det er Petter Northug som har gjort vår nasjonalsport ettertrakted og til og med het igjen, skriver Expressens kommentator Mats Olsson.

Under Ski-VM i Holmenkollen tok Expressen ansvar og printet ut de nødvendige papirene for et statsborgerskap-skifte.

- Jeg håper fremdeles han skriver under, skriver Olsson i dagens kommentar. 

ZLATAN: Sverige har Zlatan Ibrahimovic, Norge har Petter Northug. Foto: Expressen
ZLATAN: Sverige har Zlatan Ibrahimovic, Norge har Petter Northug. Foto: Expressen Vis mer