Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Petter Northugs svenskestikk er i gang igjen

Northug erter svensk stjerne: 
- Det ødelegger sporten. Selv Emil i Lønneberget har prestert mer

Petter Northug hevder han kan nevne 70-80 langrennssprintere som er bedre enn Sveriges Emil Jönsson. Deler av lista avslører Northug overfor Dagbladet.

I SLAG: Petter Northug er i både verbalt og fysisk toppslag. Det skal konkurrentene få erfare i de kommende månedene. Foto: Thomas  Rasmus skaug / Dagbladet
I SLAG: Petter Northug er i både verbalt og fysisk toppslag. Det skal konkurrentene få erfare i de kommende månedene. Foto: Thomas Rasmus skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sjokknyhetene rundt Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby og den dertil hørende gråsonetenkingen til Norges Skiforbund i astmasaken, har dominert nyhetsbildet i langrennsverden fullstendig i høst.

Selv Marit Bjørgens skadeplager etter at hun ble mor og comebacket som har blitt utsatt helt til den nasjonale åpningen på Beitostølen på fredag, har havnet i skyggen. Det samme har Petter Northug, som de siste sesongoppkjøringene har vært langrennsportens desidert mest omtalte utøver.

I høst har han i stedet trent med en sjelden ro rundt seg selv. Denne roen - kombinert med en knirkefri og så godt som sykdomsfri sesongoppkjøring - gjør at Northug er i bedre form enn han noensinne har vært på denne tiden av året, ifølge trener Stig Rune Kveen.

Et annet sikkert formtegn, er at Northug er offensiv, frisk og leken i sin uttalelser. Nå er Mosvik-ekspressen i gang igjen med sine stikk til Sverige - blant annet for å bygge opp temperaturen til sine svenske rivaler.

Det er imidlertid ikke Marcus Hellner eller Calle Halfvarsson som får høre det denne gang. Emil Jönsson får nå kjenne Northugs verbale kraft få dager før både de norske og svenske løperne sesongåpner på henholdsvis Beitostølen og Bruksvallarna.

- 70-80-stykker er bedre enn Emil

Da Dagbladet pratet med Jönsson forrige uke, omtalte vi ham som en av tidenes beste langrennssprintere. Årsaken er at ingen herrer har flere verdenscupseire i sprintlangrenn enn 31-åringen med sine 13 enkelttriumfer. Bare Ola Vigen Hattestad har like mange.

Northug er imidlertid sterkt uenig i at Jönsson fortjener denne tittelen.

- Emil Jönsson som en av tidenes beste sprintere? Er det en vits? Det er å ødelegge sporten, sier Northug til Dagbladet og flirer.

- Hvem mener du er bedre?

- Det er for mange å nevne. Jeg orker ikke å nevne så mange navn.

- Hvor mange utøvere er det snakk om?

- Jeg kan nevne 70-80 stykker som jeg tipper er bedre enn Emil i sprint, svarer langrennsprofilen fra Mosvika.

- Bedre akkurat nå eller historisk sett?

- Akkurat nå.

Håner nivået i 2009/10

Jönssons fjorårssesong ble ødelagt av sykdomsplager, men merittene er likevel gode. Han vant sprintverdenscupen sammenlagt i 2009/10 foran Nikita Kriukov og Petter Northug. Med andre ord var svensken best i verden i sprint denne sesongen.

- Du er vel enig i at han var brukbar på denne tiden, Petter?

- Emil var litt under snittet. Det var ikke høyt nivå på sprint det året sammenlignet med nå. Jeg ble jo nr. 3 i sprintcupen det året, uten at jeg gikk et eneste bra sprintrenn, svarer Northug karakteristisk.

Selv om Northug hevder at nivået var lavt da, gjorde han det enda bedre forrige sesong med 2. plass i sprintcupen bak italienske Federico Pellegrino.

- Det må bety at du har utviklet deg enda mer enn det generelle nivået, som du mener var så svakt da Jönsson vant?

- Ja, Pellegrino går jo ikke distanserenn heller. Pilen min peker i hvert fall i rett retning i motsetning til Emil Treigson, sier Northug, før han korrigerer sin bevisste navnefeil:

- Obs, jeg mener Jönsson.

Rangerer Hattestad høyest

Northug har imidlertid ikke seg selv på topp 3-lista over tidenes beste langrennssprintere.

- Hvordan er din toppliste historisk sett?

- Ola Vigen Hattestad er nr. 1, Nikita Kriukov er nest best, mens Björn Lind er nr. 3, avslører trønderen.

Det Northug beviselig har helt rett i, er at han er en langt bedre mesterskapsløper enn Jönsson, selv om svensken har flest verdenscupseire i sprint. I mesterskap har imidlertid den svenske sprintstjerna aldri slått Northug.

Best når det gjelder

Det nærmeste var da Jönsson tok sin eneste individuelle medalje i VM i Holmenkollen. Jönsson kapret bronsen, men ble slått i spurten av sølvvinner Northug. Marcus Hellner gikk helt til topps etter sin langspurt.

- Jeg slår alltid Emil i mesterskap, forsikrer Northug.

- Hva gjør du om han slår deg i VM i Lahti?

- Han slår meg ikke, så det slipper du å lage sak på.

- Hvilket forhold har egentlig du og Jönsson?

- Vi har et perfekt forhold, svarer Northug.

Emil Jönsson forteller til Dagbladet at han ikke ønsker å gå inn i en ordkrig med Northug akkurat nå.

- Det er sikkert bra at vi kan prate om noe annet enn dopingsakene, men denne svensk-norske rivaliseringen og ertingen får vi ta senere. Jeg ønsker ikke å bidra til det nå, sier Jönsson til Dagbladet.

- Emil i Lønneberget har i hvert fall prestert

Northug er imidlertid i både verbalt og fysisk slag. Det er et usedvanlig godt tegn.

- Når Petter er i godt humør, sprudler og er kjapp i replikkene, er det ofte veldig godt formtegn. Det er varsko til konkurrentene, sier Kveen til Dagbladet.

Mannen med flest VM-gull i historien rangerer kompisen Emil Iversen langt over Emil Jönsson.

- Emil Iversen er en 1000 ganger bedre Emil enn Jönsson, mener Northug.

- Hvordan rangerer du Emil Hegle Svendsen og Emil i Lønneberget på denne Emil-lista?

- Emil i Lønneberget har i hvert fall prestert. Emil Hegle har selvfølgelig også OL- og VM-gull, noe Emil Treigson ikke vet hva er ennå, påpeker Petter Northug.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!