Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Northug ertet Hellner - gikk i mål på én rulleski

Kopierte svenskens feiring fra ski-VM.

FORTSATT BEST: Selv med to treningsøkter i beina fra tidligere på dagen greide Petter Northug å mobilisere nok krefter til å slå Marcus Hellner i rulleskiduellen på Bislett. 
Foto: Jon Eeg / Scanpix
FORTSATT BEST: Selv med to treningsøkter i beina fra tidligere på dagen greide Petter Northug å mobilisere nok krefter til å slå Marcus Hellner i rulleskiduellen på Bislett. Foto: Jon Eeg / Scanpix Vis mer

BISLETT STADION (Dagbladet): Petter Northug ble kalt en gris i Sverige etter å ha ydmyket Marcus Hellner på stafetten i Kollen-VM, da han ploget over målstreken.

I dag møttes de to til sesongens første spurtduell, riktignok av det uhøytidelige slaget. Snø var skiftet ut med tartandekke, langrennsski var skiftet ut med rulleski og distansen var bare en engelsk mil (1609 meter).

Men Northug har tross alt lovet at Hellner aldri skal slå ham i en spurt - og han holdt ord denne gangen også. Idet han passerte målstreken løftet han på det ene beinet, slik Hellner gjorde da han slo Northug i VM-sprinten for tre måneder siden.

- Marcus Hellner slo meg på sprinten og gikk på én ski over mål. Det var ydmykende for oss nordmenn, og da måtte vi slå tilbake, sa Northug til Dagbladet den gang.

Lav fart
I kjent stil la Mosvik-ekspressen seg i rygg på Hellner fra start, men på tredjerunden gikk han forbi og viste seg litt for publikum. Farten var imidlertid ikke spesielt fryktinngytende, til det var dekket for mykt.

De passerte 1200 meter på 3,03.

- Høyst moderat. Men den farten de har lagt opp til i dag går det atskillig fortere med piggsko enn rulleski, sa NRKs ekspertkommentator Vebjørn Rodal.

Northug tok kommandoen ut på sisterunden, kom seg først inn i siste sving og hadde full kontroll de siste 100 meterne. I mål var han rundt ti meter foran erkerivalen.

- Det blir mer show enn moro på sommeren. Men det er alltid gøy å være først. Både Marcus og jeg har trent i dag. Men når vi får på oss startnummer, og det smeller i en pistol, da gir vi gass.

Kom til Bislett i helikopter
For med flere tusen på tribunen våknet konkurranseinstinktet hos både Northug og Hellner.

- På forhånd tenkte jeg at det ikke var så nøye, men når du får på deg startnummeret blir det alvor. Da er det alltid bittert å få stryk av Petter. Jeg prøvde å komme opp med siden av ham i svingen, men det gikk ikke, sier svensken.

HUSKER DU DENNE?: Hellner vant gull på VM-sprinten, og krysset målstreken på én ski. I dag var det payback-time - igjen. Foto: AFP PHOTO/ODD ANDERSEN
HUSKER DU DENNE?: Hellner vant gull på VM-sprinten, og krysset målstreken på én ski. I dag var det payback-time - igjen. Foto: AFP PHOTO/ODD ANDERSEN Vis mer

Speaker på Bislett hevdet at Northugs manøver da han la seg inn foran Hellner før den siste svingen ikke ville vært godkjent på friidrettsbanen.

- Jeg vet ikke hva som skjedde der. Men det meste er jo lov i langrenn, sier Hellner.

Northug ble flydd til Bislett i helikopter fra Sognefjellet, og tidligere på dagen hadde han gjennomført to treningsøkter.
Nå skal han få med seg Usain Bolts 200 meter før han vender tilbake til landslaget. Et raskt mestermøte ble det også.

- Det var stort å få hilse på Bolt. Han er et av forbildene mine.

- Man har kanskje blitt litt påvirket av væremåten hans. Han er jo en stor idrettsutøver, men samtidig er han showmann. Det store høydepunktet i dag blir å få med seg 200-meteren. Her spiller vi i 6. divisjon i forhold, sier Northug.

Og på spørsmålet: Kæm e kongen?

- I dag er Bolt kongen.

LAVT TEMPO: Underlaget var såpass bløtt at Northug og Hellner brukte så mye som fire minutter på 1609 meter. 
Foto: Jon Eeg / Scanpix
LAVT TEMPO: Underlaget var såpass bløtt at Northug og Hellner brukte så mye som fire minutter på 1609 meter. Foto: Jon Eeg / Scanpix Vis mer