GULLKANDIDATEN SOM IKKE GIKK: VM-femmila utviklet seg til å bli perfekt for Finn-Hågen Krogh. Dessverre kom han aldri til startstrek. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
GULLKANDIDATEN SOM IKKE GIKK: VM-femmila utviklet seg til å bli perfekt for Finn-Hågen Krogh. Dessverre kom han aldri til startstrek. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Jakter femmilsrevansje

Northug etter taktikkbråket: Tror vrakingen av Krogh kan ha kostet Norge femmilsgullet i Lahti

Rullgardina gikk ned for Martin Johnsud Sundby da VM-gullet og -medaljen glapp på femmila i Lahti. Petter Northug tror Finn-Hågen Krogh kunne ha tatt gull, hvis han ikke hadde blitt vraket.

LAHTI/DRAMMEN (Dagbladet): I morgen er det klart for den folkekjære og legendariske femmila i Holmenkollen. Ett av sesongens skihøydepunkter står for tur, men det vil likevel ikke være like viktig som det som skjedde forrige søndag.

Da fant VM-femmila i Lahti sted. Det ble en norsk skuffelse da Alex Harvey vant foran Sergej Ustjugov og Matti Heikkinen. Selv skotten Andrew Musgrave, som har bodd i Norge i åtte år, slo de fem norske medaljekandidatene.

Fortsatt blir tematikken diskutert: Hva gjorde det knallsterke norske laget feil? Burde Norge ha sørget for lavere tempo slik at spurtsterke Petter Northug kunne vært i bedre posisjon før spurten, eller burde de ha satt enda høyere tempo slik at Martin Johnsrud Sundby kunne ha fått luka han trengte inn på oppløpet?

Trolig hadde utfallet blitt det samme uansett. Men én norsk taktikk kunne fort ha gitt norsk medalje eller gull - nemlig å ta ut Finn-Hågen Krogh på det norske femmilslaget.

IKKE I TOPPFORM: Petter Northug endte på en åttendeplass i 50 kilometer for herrer i Lahti søndag. - Det hadde vært kjedelig for de andre hvis jeg hadde vært i form, da skulle jeg laget faenskap på siste runden der, sier han til Dagbladet. Reporter: Øyvind Godø. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet TV. Vis mer

Så vel Krogh som Niklas Dyrhaug og Didrik Tønseth ble vraket etter stafettgullet. I stedet gikk Sundby, Northug, Sjur Røthe, Hans Christer Holund og Anders Gløersen for Norge.

Det var et lag som var skreddersydd for å lage høyt tempo og få det beste ut av gullfavoritten Sundby.

Northug tror Krogh kunne vunnet VM-femmila

Men da arrangøren - overraskende nok - valgte å droppe å kjøre opp løypa etter kvinnenes tremil, ble underlaget nesten omdannet til is. Skiene ble ødelagt og føret var så hardt og lett at en stor gruppe klarte å holde følge til mål.

Northug var for langt unna formen til å vinne, men Krogh viste både på VM-sprinten, 30 kilometer fellesstart med skibytte og på stafetten at han var i storform og kunne ha spurtet inn til gull med sine avslutningsegenskaper.

Det tror i hvert fall Northug.

- Ja, Finn kunne tatt gull på VM-femmila. På det føret som var, kunne han ha kriget helt framme der om gullet. Det er det ingen tvil om, sier Northug til Dagbladet.

En del av landslagsledelsen argumentasjon for å vrake Krogh, var at han var litt hes og småforkjølet. Da bikket valget i favør Holund og Gløersen, som endelig fikk delta i VM.

ØDELAGTE SKI: Hans Christer Holund hadde ikke dagen under 50 kilometer for herrer i Lahti søndag, og kom i mål som nummer ti. Holund skulle gjerne sett at forholdene i løypa var bedre. - De skiene her er bare å kaste etter en slik dag, sier han. Reporter: Øivind Godø. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet TV. Vis mer

Landslagssjef Vidar Løfshus vil si minst mulig om Northugs teori.

- Det blir bare spekulasjoner, sier Løfshus til Dagbladet.

- Rullgardina gikk ned

Martin Johnsrud Sundby fulgte den norske taktikken og forsøkte å rykke ifra med langspurten han har øvd på så lenge, men denne gang var føret for lett.

- Jeg gikk «all in» for å avgjøre løpet på den måten jeg hadde mest tro på. De kom rundt meg i den siste svingen. Jeg ble sperret litt inne. Da gikk rullgardina litt ned. Jeg ble utrolig skuffet og lei meg, sier Røa-gutten til Dagbladet om VM-femmila.

- Jeg prøvde å sette fart tidlig, men det var umulig å få luke. Vi har aldri gått et sånt skirenn. Det ble veldig annerledes dessverre, og det ble ikke det kapasitetsrennet jeg håpte på.

Frustrert over forholdene

I Holmenkollen blir forholdene helt andre enn de som ødela den norske taktikken på VM-femmila.

GULLET GLAPP: Martin Johnsrud Sundby hadde ledelsen en god stund, likevel ble det bare en femteplass på nordmannen. Sundby forklarer hvorfor gullet glapp på VMs siste øvelse. Reporter Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

- Føret var for lett, og det var enkelt å gå bak. Det minnet litt om et sykkelritt hvor det koster for mye å ligge i front. Hadde det blitt vanlige forhold på VM-femmila, hadde det sett helt annerledes ut. Hvis du ser på skiene mine, er det ikke så mye kanter igjen, sa Hans Christer Holund til Dagbladet etter femmila.

- Var det en tabbe av arrangøren?

- Ja, de burde ha kjørt opp og gitt oss vanlige forhold. Det blir enda mer spennende når det ikke er et så stort felt som går samlet, i tillegg får vi ødelagt utstyr for mange 100 000 kroner i disse løypene. Disse skiene er det bare å kvitte seg med.

I morgen jakter Sundby revansje på femmila i Holmenkollen. Det gjør også Dyrhaug og Krogh, som ble vraket til VM-femmila. Tønseth har fått sår hals og står over folkefesten i Kollen i likhet med Emil Iversen.

- Jeg håper det blir en tøff femmil som krever en del og hvor det blir brutalt å henge med i teten. Jeg har noen hissige lagkompiser som ble verdensmestere i stafett, men som ble vraket til femmila i VM. De vil gå bra i Kollen, sa Sundby til pressen i dag.