«Snåsamannen» er død:

Northug-familien i sorg

Familien Northug er i sorg etter at Joralf «Snåsamannen» Gjerstad døde torsdag.

I SORG: Familien Northug omtaler Snåsamannen som en stor mann etter at han gikk bort fredag formiddag. Foto: Heiko Junge / NTB
I SORG: Familien Northug omtaler Snåsamannen som en stor mann etter at han gikk bort fredag formiddag. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- En stor mann, et flott omtenksomt menneske. Joralf vil bli savnet som venn og støttespiller, men aldri glemt. Familien Northug, skriver John Northug i en melding til Dagbladet.

Far Northug bekrefter at han har snakket med både Petter, Even og Tomas etter at den triste nyheten om Joralf Gjerstads død, nådde familien fredag morgen.

Gjerstad ble 95 år gammel.

Både Petter og Tomas Northug har hatt flere møter med Gjerstad gjennom sin skikarriere.

Første gang førstnevnte tok kontakt med Gjerstad, går helt tilbake til 2009, da han slet med sykdom under Tour de Ski samme året.

I boka "Min historie" forteller også Northug om hvordan han reiste til Gjerstad og Snåsa i forkant av ski-VM i Holmenkollen i 2011, gjengitt av abcnyheter.

For etter et høydeopphold i Val Senales i Italia under sesongoppkjøringen gikk Northug i kjelleren. Etter et par uker uten trening tok han turen til Snåsa. Og i boka beskriver han hvordan Gjerstad, som helbredet med varme hender, fikk Northug tilbake på rett spor.

«Jeg følte meg pigg. Jeg skøyta rolig bortover, og merka hvordan kreftene var tilbake. Til slutt dansa jeg rundt på jordet som en kenguru.», skriver Petter Northug i boka.

Noen år etter, I 2016, trøblet Northug igjen med formen under sesonginnledningen. Også da søkte han hjelp fra «Snåsamannen».

- Petter kom hit for å få en god samtale med meg. Han har hatt litt problemer i skirenn igjen. Petter fortalte meg at det virket som at han ble mer opplagt til årets store skirenn mens han snakket med meg, sa Joralf Gjerstad til Trønder-Avisa, den gang.

Satt Snåsa på kartet

- Vi fikk beskjed i morges om at Joralf Gjerstad er død. Mine tanker går først og fremst til de nærmeste i familien, sier ordfører i Snåsa, Arnt Einar Bardal, fredag formiddag til Snåsningen.

Videre sier Bardal at Gjerstad har vært en person som i desidert størst grad har satt Snåsa på kartet.

- Han har vært et fantastisk medmenneske og ressurs for mange personer i Snåsa. Det er ikke sikkert vi snåsningene egentlig er klar over hvor mye han har betydd for å sette Snåsa på kartet, fortsetter han.

Joralf Gjerstad var han gift med Signe Marie Gjerstad fra 1954 og fram til hennes bortgang i 2017. De begge bodde de siste åra på Snåsa sykehjem.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer