BØ!: Petter Northug nyter stor respekt i feltet - så stor at folk flytter seg når han vil forbi. Foto: Thomas rasmus skaug / Dagbladet
BØ!: Petter Northug nyter stor respekt i feltet - så stor at folk flytter seg når han vil forbi. Foto: Thomas rasmus skaug / DagbladetVis mer

- Northug får så mye respekt at folk flytter seg

Sveriges nye ankermann fikk lærepenge og hjemmelekse etter stafetten.

(Dagbladet): De færreste nordmenn hadde hørt om Calle Halfvarsson før helgas verdenscupåpning på Sjusjøen.

Men svensken, som ble juniorverdensmester i sprint i 2008, var ikke snauere enn at han foran søndagens stafett hevdet spurten hans var bedre enn Petter Northug sin.

- Lykke til, svarte Mosvik-ekspressen overbærende.

- Rå på å skaffe seg posisjoner
Og der Northug som regel innfrir forventningene han skaper til seg selv, ble Halfvarsson avkledd da stafetten skulle avgjøres. Han forsøkte å ligge på bakskiene til nordmannen gjennom det meste av ankeretappen, men ble stengt inne og parkert da Northug satte inn det avgjørende rykket.

For virkelig å gni det inn sørget Norges tredjelag, ved ankermann Sjur Røthe, for å knipe annenplassen foran Halfvarsson og Sverige.

Nå vil svensken lære av det som skjedde - og han har allerede fått hjemmelekse av landslagstrener Jocke Abrahamsson.

- Det viktige er å skaffe seg en god posisjon, det er det Northug er så rå på. Jocke synes at jeg skal inn på SVT play (nett-TV) og se nærmere på hva Petter gjør i den siste bakken for å komme seg fram i feltet. Det er ingen dum idé å lære av ham, han er jo best på det, sier Halfvarsson til det svenske nettstedet dt.se, gjengitt av Expressen.

Men han innser at det er et stykke fram dit - ikke minst når det gjelder å få respekt fra konkurrentene.

- Northug inngyter respekt. Motstanderne flytter nesten på seg. Og det er veldig viktig å skaffe seg respekt i en fellesstart, sier han.

Vil krige med Northug i media
Men det er nok ikke bare på de områdene svensken har noe å lære, for selv ikke etter det grundige spurtnederlaget var det mye ydmykhet å spore.

OVERLEGEN: Det ble nesten for enkelt for Northug på stafetten søndag. Sjur Røthe sørget for at det ble dobbelt norsk. 
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
OVERLEGEN: Det ble nesten for enkelt for Northug på stafetten søndag. Sjur Røthe sørget for at det ble dobbelt norsk. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

I stedet uttalte han at han gjerne skulle kommet inn på oppløpet med Northug uten å være stiv - og at utfallet fort ville blitt annerledes da.

Men det er nettopp det som gjør nordmannen så unik - evnen til å eksplodere selv når melkesyra har gjort sitt inntog.

Da Dagbladet konfronterte Northug med den siste uttalelsen fra Halfvarsson, fikk svensken svar på tiltale:

- Da tror jeg han må finne seg en annen idrett.

Den slags type utspill synes Halfvarsson bare er morsomme. I motsetning til Aftonbladets kommentator Kristoffer Bergström, som mener Northug oppfører seg som en 16-åring, håper ankermannen på ordkrig mellom ham selv og nordmannen i framtida.

- Han (Northug) gjør det med glimt i øyet, og det har jeg ingenting imot. Jeg synes faktisk det er morsomt. Om jeg kommer meg opp på hans nivå, ville det vært artig om vi kriget gjennom media, sier han.