Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Petter Northug tilbake på landslaget

Northug feilet totalt. Så skjedde det som ikke skulle vært mulig

Dette kommer til å bli et strålende comeback.

ALT BLE MULIG: Petter Northug er tilbake på landslaget. Bedre blir det ikke verken for norsk skisport eller ham. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet
ALT BLE MULIG: Petter Northug er tilbake på landslaget. Bedre blir det ikke verken for norsk skisport eller ham. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HADDE du satset en hundrelapp rett etter det makeløse verdensmesterskapet i Falun i 2015 på at Petter Northug skulle finne veien tilbake som et ganske vanlig medlem på det norske skilandslaget, hadde du fått en pen gevinst. Sannsynligvis en virkelig pen. Sånn nærmere femti, seksti ganger innsatsen.

Oddsen pleier jo ikke være så høy når det bare er snakk om to mulige utfall. Men gamblingen i seg selv, ville vært i Petters ånd. Han liker spill, og nå satser han resten av sin egen skikarriere på at landslaget er best.

Det er åpenbart en stor fordel for norsk eliteidrett, og jeg håper virkelig at det blir maksimalt gøy for Petter selv.

GØY er et stikkord når det gjelder Petter Northug og langrenn. Han har gjort sporten morsommere både i og utenfor løypa. Du trenger verken være trønder eller å ha samme humoristiske sans for å skjønne det. Petters spesielle underholdningsverdi har vært målbar i antall TV-seere og klikk på nettet helt siden han karakteriserte seieren i sitt første VM-felt som «barneskirenn» fordi det var så lett å vinne.

Det var i 2007. Det er elleve år siden. Lenge gikk det lekende lett. Så ble Petter eldre, og barneskirennene færre.

Nå husker han vel nesten ikke hvordan det er å ha det moro på den måten.

DET er derfor han kommer tilbake. Og det var derfor han dro.

Da Petter Northug brøt med landslaget våren 2013, støttet jeg det valget. Jeg er prinsipielt sterkt for fellesskapsløsninger. Norsk idrett gjør det sensasjonelt bra internasjonalt fordi vi siden begynnelse på 1990-tallet har klart å samle elitesatsingen under Olympiatoppen. Når ledelsen der lykkes i jobben sin, sikrer det en flyt av kunnskap mellom ulike idretter. De norske resultatene helt fram til dagens absolutte toppnivå indikerer at de har lykkes ofte.

Men midt i denne hyllesten av hva vi kan få til sammen, må det være plass til gleden hos den enkelte.

Og Petter virket ikke spesielt tilfreds på landslagssamlingene i forkant av bruddet den våren. Derfor var det en troverdig forklaring at han satset som privatløper hos Coop fordi det ga ham nødvendig lyst til å satse videre.

DET som derimot ikke var troverdig, var den daværende COOP-ledelsens fabulering om fordelene ved privat toppidrettssatsing. En ting var den rent ideologiske mismatchen; hvordan kunne en kooperativ bevegelse forkynne det nitriste budskapet om den sterkeste rett? Noe annet den åpenbare mangelen på struktur rundt Petter Northugs treningshverdag.

Sett i etterkant har Petter i privat regi blitt en gradvis svakere langrennsløper. Muligens var det bare traumene etter fyllekjøringen som gjorde at han fikk strammet inn treningen nok til å tyne ut de fantastiske resultatene i Falun 2015. De løpene og de gullene var isolert sett noe av de mest imponerende prestasjonene av en norsk idrettsutøver noensinne, og viste hvilket enestående vinnerpotensiale Petter har.

Han kunne ha lagt opp der og da etter å ha vunnet hele kongeriket. At han likevel fortsatte, fortalte hvor mye glede han hadde av sporten sin.

Petter Northug er tilbake på landslaget i langrenn etter fem år på privat lag. Video: NTB Vis mer

Og hvor vanskelig det er å drive alene.

FOR mens sist OL viste hvor flott det norske herrelandslaget har utviklet seg sammen uten Petter Northug, har skikongen selv manglet motstand i det faste treningsarbeidet. Det er blitt for mye på egne vilkår, og etter hvert for få egne krefter å glede seg over. Da var det bare å legge bort den gamle røde capsen fra Lahti-VM 2017 med det ironiske budskapet «Make Skiforbundet great again» for i stedet å kunne bli stor selv.

De mange ydmykelsene i løpa sist vinter, kom jo ikke bare som resultat av skrantende helse. Petter var blitt svakere. År for år hadde litt dårlige treningsvaner kostet litt for mye. Til slutt møtte han en kø av nye norske langrennsløpere som både hadde mer pust, mer kraft i rykket og mer snert i spurten.

DET er dette fysiske fallet han vil snu nå. Det er godt mulig at det kommer til å koste ham noen millioner i tapte sponsorinntekter, men for en som er så glad i å vinne, finnes det større verdier.

Jeg gir ham en god sjanse til å lykkes. Den sportslige rammen kan knapt være bedre. Petter bor tett ved sportens nye yndling, og stødige Johannes Høsflot Klæbo har i alt sitt vesen vist at han blir en raus treningspartner. Sammen med de andre Trondheims baserte løperne kan de danne en gruppe med både sportslige og sosiale ferdigheter til å hjelpe hverandre.

Dessuten får Petter i rutinerte Arild Monsen en faglig dyktig trener som kommer til å være ærlig. Bedre hjelp finnes knapt for en som har feilet totalt.

Da skjer det som ikke så ut til å være mulig:

  • Petter Northug er tilbake på landslaget.

Og da er alt mulig igjen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!