Petter Northugs svenskestikk

Northug feirer 74. plass med kake: - Jeg gikk like fort som da jeg vant i Sverige i fjor. Nivået der er fantastisk dårlig

Jo dårligere Petter Northug åpner sesongen, jo bedre bruker det å gå i mesterskap. Derfor vil 30-åringen feire dagens 74. plass med kake. Svenskene er ikke invitert.

FORNØYD:  Petter Northug endte på 74. plass under herrenes åpningsrenn på Beitostølen. Det var han godt fornøyd med. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORNØYD:  Petter Northug endte på 74. plass under herrenes åpningsrenn på Beitostølen. Det var han godt fornøyd med. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

BEITOSTØLEN (Dagbladet): I fjor gikk Petter Northug helt til topps i den svenske sesongåpningen i Bruksvallarna. Med svenskinspirert drakt latterliggjorde Northug svenskene og vant 36 sekunder foran Jimmie Johnsson.

Det var et varsko om en marerittsesong for Sverige som handlet om sykdom og skuffelser. Emil Jönsson sa imidlertid forrige uke til Dagbladet at svenskene nå har løst mysteriet og er på vei tilbake i verdenstoppen igjen.

Det tviler Northug på, som mener løpet som ga 74. plass i sesongåpningen på Beitostølen i dag, var omtrent på nivå med det han gjorde da han vant i Sverige i fjor.

- Jeg gikk den nasjonaleåpningen i Sverige i fjor. Løpet jeg vant med i Bruksvallarna i fjor, var på nivå med dagens. Det er fantastisk dårlig nivå i Sverige. Det er godt å være tilbake i den norske åpningen og få litt juling, forteller Northug etter hans beskjedne sesongåpning.

Svenskekrigen

Dermed fortsetter langrennsprofilen der han slapp i intervjuet med Dagbladet forrige uke: Da var det Emil Jönsson det gikk utover.

IMPONERTE: Didrik Tønseth er normalt sett i diagonalgang, men staket raskere enn alle i dagens sesongåpning. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IMPONERTE: Didrik Tønseth er normalt sett i diagonalgang, men staket raskere enn alle i dagens sesongåpning. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg kan nevne 70-80 stykker som jeg tipper er bedre enn Emil i sprint, sa Northug.

Expressen-kommentator Tomas Pettersson tror ikke svenskene lar seg knekke av Northugs stikk.

- Jeg tror ikke de bryr seg noe som helst. Etter ti år med Petter, er de vant til enda hardere ord, sier Pettersson til Dagbladet.

I dag hang Northug brukbart ned innledningsvis, men skrudde i kjent stil ned tempoet da Didrik Tønseths seier ikke var i rekkevidde. I voldsomt snøvær eksperimenterte Northug mot slutten og passerte målstreken som dagens 74. sterkeste langrennsløper.

Feirer 74. plassen med kake

Det tror Northug er godt nytt. Mosvik-ekspressen mener det er en klar sammenheng mellom svake sesongstarter og gode mesterskap. Et annet godt tegn er humøret og energien som utstråler av mannen med flest VM-gull gjennom tidene.

I høst har Northug tatt stak i styrkebiten og jobbet mye med kjernemuskalturen, som igjen har innvirkning på teknikken når han blir sliten.

- Det er et styrketegn at jeg blir nr. 74. Jeg er alltid best når jeg starter dårlig på Beitostølen. Det blir kakefeiring i kveld. Jeg trenger noen spark i ræva for å komme i gang. Det er som en diesel-motor, forteller Northug på karakteristisk vis til latter fra journalistene.

Han vet at resultatene vil endre seg når det virkelig gjelder. Northug vant ikke mange renn i fjor, selv om han ble nr. 2 i verdenscupen sammenlagt, men har en egen evne til å få fram det aller beste når det er mesterskap, spesielt VM.

- Lista kommer til å være annerledes senere i vinter. Hadde det vært verdenscuprenn, hadde jeg lagt opp løpet annerledes. Det viktigste var å få en gjennomkjøring, sier Northug.

Overrasket over Tønseths valg

Didrik Tønseth staket i fra alle og vant foran to stakespesialister i Tord Asle Gjerdalen og Morten Eide Pedersen. At motbakkespesialisten Tønseth, som tidligere har omtalt seg som svak i overkroppen overfor Dagbladet, vant med blanke ski, overrasket Northug.

- Didrik var favoritt i dag etter at Martin ble syk, så det var ingen overraskelse at ha nvant. Men det var litt overraskende at han staket hele veien, sier trønderen.

Likevel vil ikke Northug vurdere å gå på blanke ski i verdenscupåpningen i Kuusamo neste helg.

- Vi får se hvem som staker i Kuusamo, men jeg vurderer det ikke, avslører 30-åringen.