Northug fikk feire bursdag på pallen

Men klarte ikke ta innpå Cologna.

PÅ PALLEN: Petter Northug har jobbet seg opp på tredjeplass i sammendraget i Tour de Ski. Her går han i mål foran Martin Jaks (nummer 7) i Toblach i dag.Foto: Gorm Kallestad, Scanpix
PÅ PALLEN: Petter Northug har jobbet seg opp på tredjeplass i sammendraget i Tour de Ski. Her går han i mål foran Martin Jaks (nummer 7) i Toblach i dag.Foto: Gorm Kallestad, ScanpixVis mer

(Dagbladet): Petter Northug avanserte til tredjeplass sammenlagt i Tour de Ski på dagens 36 kilometer lange jaktstart.

Dario Cologna holdt unna for de bak seg, selv om han tapte noen sekunder i sporet til enkelte av de andre.

Marcus Hellner tok inn åtte sekunder på sveitseren i sporet, og avanserte fra tredjeplass til andreplass etter å ha passert canadiske Devon Kershaw.

Northug startet som nummer fire, men lot seg innhente av en rekke av løperne bak seg. Han hadde håpet å jage Hellner og Cologna sammen med Alexander Legkov, men russeren ble febersyk i natt, og trakk seg.

I «hovedfeltet» I stedet endte Northug sammen med Simen Østensen, Lukas Bauer - som åpnet voldsomt, og flere andre sterke løpere. Gruppa telte etterhvert 10-11 løpere, og i perioder spiste de seg kraftig innpå Cologna. På det meste var de bare 1.26 bak sveitseren.

Men Cologna avsluttet godt, mens den store gruppa ikke klarte å holde tempoet oppe.

Til slutt kjempet Northug med tsjekkiske Martin Jaks om tredjeplassen, og den duellen gikk Northug enkelt seirende ut av.

Fortsatt langt opp Northug gikk inn 1.39,9 bak Cologna, men vinneren fikk 15 bonussekunder, mens Petter får fem for tredjeplassen. Dermed er han 1.49,9 bak. Hellner gikk inn 1.06,3 bak Cologna, og fikk ti bonussekunder. Dermed er han 1.11,3 bak Cologna og 58,6 sekunder foran Northug.

Lukas Bauer tok inn et helt minutt på Cologna, men ligger fortsatt på 13. plass, i overkant av to minutter bak.

Lørdag er det 15 kilometer klassisk fellesstart med mange innlagte spurtpoeng å kjempe om. Søndag avsluttes Tour de Ski med klatringen opp monsterbakken i Val di Fiemme.

I SÆRKLASSE: Dario Cologna gikk alene i front, men klarte å beholde en solid ledelse til forfølgerne i Tour de Ski. Foto: Alberto Pizzoli, AFP/Scanpix
I SÆRKLASSE: Dario Cologna gikk alene i front, men klarte å beholde en solid ledelse til forfølgerne i Tour de Ski. Foto: Alberto Pizzoli, AFP/Scanpix Vis mer