Northug fikk sjokk: - Rått

Johannes Høsflot Klæbo (25) slo til med et nytt toppløp på 15 kilometer fristil. Bare Simen Hegstad Krüger var bedre. En ting underveis fikk Northug til å måpe.

NUMMER TO: Johannes Høsflot Klæbo underveis på søndagens 15 kilometer fristil. Foto: NTB
NUMMER TO: Johannes Høsflot Klæbo underveis på søndagens 15 kilometer fristil. Foto: NTB Vis mer
Publisert

DAVOS (Dagbladet): - Det er rått. Det er helt rått. Det var veldig overraskende at han kom så fort.

TV 2-ekspert Petter Northug fikk sjokk da Klæbo dunket til med en vanvittig tid 10 kilometer ut i søndagens 15 kilometer.

EKSPERT: Petter Northug. Foto: Bjørn Langsem
EKSPERT: Petter Northug. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Klæbo åpnet i et rolig tempo, og var for eksempel nummer 48 etter 2,2 kilometer, 24 sekunder bak lederen. Men på den andre runden sa det plutselig pang. 25-åringen hentet en rekke sekunder fra toppunktet i Davos-høyden og ned til stadion mellom åtte og ti kilometer.

- Det tyder på at han har gjennomført planen og er i kalasform. Han så nesten uberørt ut. Jeg forventer at det smeller nå, sa TV 2-ekspert Petter Northug på direkten.

Han fikk rett. Og akkurat Klæbos manøvrering i nedoverbakkene ble en snakkis etter dagens renn.

FORVIRRING: Hverken løpere, kommentatorer eller tilskuere skjønte hva som skjedde i Davos. Video: Bilder fra TV 2 og TV 2 Play Vis mer

I egen klasse

Klæbo var vanvittig rask i nedoverbakkene, og det fikk vi se enda tydeligere på den siste runden. Ser vi på sektortida de siste to kilometerne var Klæbo i en helt egen klasse.

Han slo for eksempel Ustjugov med 8,5 sekunder, Østberg Amundsen med 11,6 sekunder og Simen Hegstad Krüger med 13,2 sekunder.

Sammenlikner vi med topp 30 var det Johan Häggström som var nærmest - men han var også 7,2 sekunder bak på de siste to kilometerne.

Det var også de siste to kilometerne som gjorde at Klæbo sikret pallplassen. I mål var han 4,8 sekunder foran Sergej Ustjugov og 9,1 sekunder foran Østberg Amundsen.

OL-KANDIDAT: Even Northug seiler opp som en kandidat til OL etter 5. plassen på sprinten i Davos, Moa Hansson fikk kjenne på høyden, det samme fikk verdens beste sprinter, Maja Dahlqvist. Video: Bilder fra TV 2 og TV 2 Vis mer

Forklaringen

Klæbo selv var veldig fornøyd med løpsopplegget etter søndagen renn, men kanskje mest fornøyd med at han leverte to gode renn to dager på rad i høyden. Klæbo vant også lørdagens sprint.

- Jeg forsøkte å åpne rolig. Jeg har ikke knekt noen kode på denne distansen, spesielt ikke i skøyting, forklarer Klæbo til Dagbladet.

Når han får høre om Northugs ord, bare ler 25-åringen:

- Jeg fikk tips av Northug, sier han lattermildt, før han legger til:

- Jeg kjører som Aksel Lund Svindal nedover. Jeg sitter så dypt jeg kan i hockey og jobber med beina. Jeg gamblet alt jeg kunne der.

TOPP TRE: Johannes HØsflot Klæbo (fra venstre), vinner Simen Hegstad Krüger og Sergej Ustjugov sammen etter rennet søndag. Foto: NTB
TOPP TRE: Johannes HØsflot Klæbo (fra venstre), vinner Simen Hegstad Krüger og Sergej Ustjugov sammen etter rennet søndag. Foto: NTB Vis mer

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum påpeker at et løpsopplegg for Klæbo ikke nødvendigvis er det samme som for «sluggerne» på distanselaget, som gjerne dunker mer til i bakkene. Han legger til at han tidlig så at Klæbo kom til å levere et godt løp:

- Han løser løpet på en måte som er bra for seg selv. Han lærte av Petter Northug i 2012 og bruker joggedressen oppover og racingdressen i nedoverbakkene. sier Nossum til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer