Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Northug fikk skriftlig advarsel for skøyting

Men slapp å bli disket fra andreplassen i Stockholm.

STOCKHOLM, SVERIGE 20100317.
Russlands Nikita Kriukov går i mål som seierherre foran  Petter Northug og Sveriges Emil Jönsson (th) i finalen i Royal Palace Sprint i Stockholm onsdag.
Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
STOCKHOLM, SVERIGE 20100317. Russlands Nikita Kriukov går i mål som seierherre foran Petter Northug og Sveriges Emil Jönsson (th) i finalen i Royal Palace Sprint i Stockholm onsdag. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||  (Dagbladet): Petter Northug satset alt på å stake seg gjennom sprintløypa i Stockholm på skøyteski i dag. Det holdt til en oppsiktsvekkende andreplass. Men etter løpet fikk han en skriftlig advarsel av juryen for å ha tatt for mange skøyteskjær under den klassiske sprinten. - Det var noen som mente at det ble for mange av det vi kaller retningsforandringer, men som andre oppfatter som skøyting, sier sprinttrener Ulf Morten Aune. Han sammenlikner en skriftlig advarsel med gult kort i fotball. - Dersom Petter får en ny advarsel i Falun, vil han bli diskvalifisert fra den konkurransen. Etter sesongen slettes advarselen, sier Aune. Petters staking ga seier i både kvartfinalen og semifinalen. Også i finalen ledet Petter inn på oppløpet i motbakke.  Men OL-mester Nikita Kriukov klarte å snike seg en meter foran ham i mål. Men lederen av sprintverdenscupen, Emil Jönsson, tapte med en skolengde for trønderen. - Jeg vet at jeg er dårlig i diagonalspurt, spesielt fikk jeg se det i Drammen. Og jeg har ikke det giret som Jönsson og Kriukov har i diagonal, så da må jeg bruke min styrke som er å angripe - og den lange flata som er her i Stockholm, sier Petter til TV 2 Sporten. - Det er imponerende det Petter gjorde i dag, sier Aune om det taktiske valget til Northug.  - Jeg tror nok en del ble overrasket, men jeg angrer ikke, sier Petter sjøl. Aune forteller at føreforholdene gjorde at mange sleit med å finne den rette miksen av skispenn og feste i dag. Dermed var valget egentlig enkelt for stakekongen Northug. - Petter er en stor skiløper. Ikke minst mentalt er det tøft. Det er oppløpet som er tøft. Du vet at du må ha et vanvittig forsprang. Det var tøft gjort, sier Aune. De norske sprinterne har eksperimentert med å stake på ski uten festesmøring på flere klassiske sprinter.  Northug prøvde seg innledningsvis i Drammen sist uke, men turte ikke satse i finalen, og ble knust i diagonalgang av svenske Emil Jönsson.  Oppløpet i Stockholm minner om det i Drammen, med motbakke inn mot mål. Dermed var det duket for å prøve en ny taktisk tilnærming. - Det var litt gambling. Skal man oppnå noe, må man våge. Petter hadde ingenting å tape, han har jo vunnet verdenscupen, sier Aune. (Dagbladet): Petter Northug satset alt på å stake seg gjennom sprintløypa i Stockholm på skøyteski i dag. Det holdt til en oppsiktsvekkende andreplass.
Men etter løpet fikk han en skriftlig advarsel av juryen for å ha tatt for mange skøyteskjær under den klassiske sprinten.

- Det var noen som mente at det ble for mange av det vi kaller retningsforandringer, men som andre oppfatter som skøyting, sier sprinttrener Ulf Morten Aune til Dagbladet.
- Juryen viste meg videopptak av hva skjedde og jeg fikk forklare meg, sier Petter Northug til TV 2 Sporten.

Aune sammenlikner en skriftlig advarsel med gult kort i fotball.
- Dersom Petter får en ny advarsel i Falun, vil han bli diskvalifisert fra den konkurransen. Etter sesongen slettes advarselen, sier Aune.
- Må bruke min styrkePetters staking ga seier i både kvartfinalen og semifinalen. Også i finalen ledet Petter inn på oppløpet i motbakke. 
Men OL-mester Nikita Kriukov klarte å snike seg en meter foran ham i mål. Men lederen av sprintverdenscupen, Emil Jönsson, tapte med en skolengde for trønderen.
- Jeg vet at jeg er dårlig i diagonalspurt, spesielt fikk jeg se det i Drammen. Og jeg har ikke det giret som Jönsson og Kriukov har i diagonal, så da må jeg bruke min styrke som er å angripe - og den lange flata som er her i Stockholm, sier Petter til TV 2 Sporten.
- Det er imponerende det Petter gjorde i dag, sier Aune om det taktiske valget til Northug. 
- Jeg tror nok en del ble overrasket da jeg stilte med skøyteski, men jeg angrer ikke, sier Petter sjøl.

— Dristig gjort av Petter å velge en slik variant. Bare det å tørre er sterkt. Du må være skrudd sammen som Petter Northug for å klare noe slikt, og det attpåtil med venstregjenget, sier sportssjef Åge Skinstad til NTB.

Mentalt tøftAune forteller at føreforholdene gjorde at mange sleit med å finne den rette miksen av skispenn og feste i dag. Dermed var valget egentlig enkelt for stakekongen Northug.
- Petter er en stor skiløper. Ikke minst mentalt er det tøft. Det er oppløpet som er tøft. Du vet at du må ha et vanvittig forsprang. Det var tøft gjort, sier Aune.
De norske sprinterne har eksperimentert med å stake på ski uten festesmøring på flere klassiske sprinter. 
Northug prøvde seg innledningsvis i Drammen sist uke, men turte ikke satse i finalen, og ble knust i diagonalgang av svenske Emil Jönsson. 
Oppløpet i Stockholm minner om det i Drammen, med motbakke inn mot mål. Dermed var det duket for å prøve en ny taktisk tilnærming.

- Det var litt gambling. Skal man oppnå noe, må man våge. Petter hadde ingenting å tape, han har jo vunnet verdenscupen, sier Aune.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!