Northug fnyser av farens kritikk

Northug tror han kan slå Sundby, men statistikken taler imot ham.

(Dagbladet): Det var en gang en tid da Petter Northug var verdens beste langrennsløper. Det er ikke lenge siden. Senest i VM i Falun forrige vinter viste Northug at han er best når det gjelder.

Det er også forrige gang 30-åringen vant et internasjonalt renn. Dagens NM-gull var hans første seier i øvrige renn siden den svenske åpningen i Bruksvallarna i november.

I ingen av disse løpene har han fått konkurranse fra verdenscupleder Martin Johnsrud Sundby. Riktignok prøvde Sundby seg med sykdom i kroppen på femmila i Falun, men sist gang Northug vant et renn hvor Sundby var i toppslag, begynner å bli veldig lenge siden.

Vi må faktisk over to år tilbake i tid - da Northug vant Tour de Ski-etappen i Val di Fiemme 4. januar 2014 ti sekunder foran Sundby etter 10 kilometer klassisk.

Derfor er det ikke rart at mange stiller spørsmål om Northug vil kunne hamle opp med Sundby igjen.

- Dårlige spådommer Hans pappa, John Northug, har insinuert at sønnen ubevisst slapp seg et hakk ned denne sesongen. Det mener Northug bare er tull.

- Pappas spådommer er vel like dårlige som de spådommene som står bakerst i VG og Dagbladet, de numrene du ringer inn, de stemmer ikke, men han er inne på noe, sier Northug til NTB.

- Martin har vært fantastisk gjennom hele sesongen og har lagt lista. Alle som jager han vet at vi må heve oss. Det er kanskje vanskelig å gjøre det midt i sesongen, men fra en ny sesong starter, er vi nødt til å ta et steg og kanskje to.

Landslagsveteranen Eldar Rønning, som for øyeblikket er utslått med rhinoviruset, sier til Dagbladet at han tror han vet hvordan Sundby kan slås.

- Jeg har tenkt mye i det siste mens jeg har vært på sidelinjen med sykdom. Det er inspirerende å se hvor god Martin har blitt, men jeg tror jeg hva som må til for å slå Martin. Om ikke jeg klarer å komme opp på det nivået når jeg blir frisk, bør i hvert fall noen av de yngre klare det. Det er fullt mulig, sier Rønning til Dagbladet.

Det samme tror Northug.

- Ja, det skal være mulig med formtreff og om alt klaffer. Da skal det absolutt være mulig.

Tror ikke diagonalgangen forsvinner Sundby har denne sesongen revolusjonert langrennssporten gjennom enda mer spesifikk staketrening og staking i selv tøffe løyper i verdenscupsirkuset.

Rivalen Northug tror likevel ikke at diagonalgangen vil forsvinne fra klassisk langrenn.

- Da vi gikk igjennom løypa så man at det ville være mulig å stake, men vi har også en del løyper der det ikke er mulig som i Lenzerheide, som i Val di Fiemme. Vi går en del løyper i verdenscupen der det ikke er mulig å stake, og vi skal til Kollen neste helg der det er umulig å stake, sier Northug.

- Noen plasser må man ha feste. Det er fortsatt løyper der det stilles knallharde krav til god motor og O2-opptak for å være med i toppen. Slike løyper har vi fortsatt, og da er det uaktuelt å stake, du må fortsatt gå med feste. Vi kan nok få en utvikling der det kanskje blir 50/50 gjennom en sesong med klassiskrenn, mener 30-åringen.