I FORM: Når langrennsformen matcher kommentarene Northug leverte på dagens pressekonferanse bør samtlige skiløpere med ambisjoner passe seg. Ennå er det et stykketil Petter selv mener han kan levere like bra i skisporet.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
I FORM: Når langrennsformen matcher kommentarene Northug leverte på dagens pressekonferanse bør samtlige skiløpere med ambisjoner passe seg. Ennå er det et stykketil Petter selv mener han kan levere like bra i skisporet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Northug forventer juling i morgen

Og slenger med leppa mot svenskene igjen.

LILLEHAMMER (Dagbladet): Det er helt åpenbart at Petter Northug begynner å nærme seg sitt gamle jeg igjen. På dagens pressekonferanse satt meldingene løst, og nok en gang var det svenskene med Marcus Hellner og Calle Halfvarsson som fikk unngjelde.

Spesielt siden stafetten søndag er den siste før OL-stafetten, der Sverige er regjerende mestre.

- Når jeg er i form ser jeg ikke på verken Calle eller Marcus som noen skumle kandidater på sisteetappen, så jeg håper de sender noen andre. For deres del, sier Petter Northug.

Får juling
Men nå har det seg sånn at Petter ikke har vært i god gammel Northug-form så langt denne sesongen. Den mye omtalte sykdomsperioden har satt ham såpass langt tilbake at det ikke en gang er sikkert at han går stafetten i morgen.

- Jeg er vel kvalifisert som stavbærer for tredjelaget, spøkte Petter, som nok vet innerst inne at det er ham selv som bestemmer om han vil gå en etappe for det norske andrelaget på søndag.

Men før det skal de gå en knallhard 15-kilometer klassisk i nye løyper på Lillehammer.

- Jeg håper så klart å levere på samme nivå som sist helg, men jeg vet at jeg kan få litt juling i denne femkilometerssløyfa når formen ikke er rå. Jeg får prøve å åpne fornuftig, men jeg tipper det er realistisk å ende opp der jeg gjorde kom sist helg, sier Northug.

Plan B uten Northug
Sist helg endte han på trettende plass sammenlagt i minitouren i finske Kuusamo, en tour som Martin Johnsrud Sundby vant.

Sundby skal gå for det norske førstelaget i stafetten søndag, men som Dagbladet skrev tidligere denne uka, kommer landslagstrener Trond Nystad sannsynligvis til å prøve enten Sjur Røthe eller Finn Hågen Krogh på ankeretappen søndag.

For å ha testet ut plan B om Northug ikke kommer seg i toppform til OL i februar.

- Nå er jeg faktisk i så dårlig form at det kunne blitt spennende mellom meg og Halfvarsson på sisteetappen. Bookmakerne ville kanskje fått trøbbel nå, om det var meg og ham som gikk sisteetappen søndag, sa Northug.

- Jeg svarer nok på vegne av både meg, Martin og Eldar her, at dette er vår siste mulighet til å bli olympiske mestre i stafett. Derfor ville det også vært fryktelig tungt om svenskene forsvarte gullet fra Vancouver. Men sist hadde de jo flaks, da gikk vi med en gamling på andreetappen for at de skulle få en mulighet, denne gangen kommer vi med et ungt og friskt lag som går for gull, så...