SLITER: Petter Northug avbrøt verdenscupen på Lillehammer i begynnelsen av desember. Prologen på sprinten endte i fiasko. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
SLITER: Petter Northug avbrøt verdenscupen på Lillehammer i begynnelsen av desember. Prologen på sprinten endte i fiasko. Foto: Geir Olsen / NTB scanpixVis mer

Under to måneder til OL

Northug-forvirring: - Har ikke sett ham på trening

Borte fra nok en verdenscuphelg. Nå begynner det å haste.

(Dagbladet): Nok en gang ble Johannes Høsflot Klæbo (21) den store snakkisen etter langrennshelga. Søndag gikk han til topps på 15 kilometer jaktstart i Toblach i Italia.

Men hva med Petter Northug (31), mannen som har gledet nordmenn i mesterskap etter mesterskap? Han var - igjen - fraværende i verdenscupen. Nå begynner det å haste før sesongens store mål.

30. desember starter Tour de Ski i Lenzerheide i Sveits. Og i begynnelsen av februar begynner OL i Sør-Korea. Til Adresseavisen sier konkurrenten og kompisen Emil Iversen:

- Jeg vet ingenting. Det er vanskelig å skjønne seg på. Jeg har ikke sett noe til ham på trening, men jeg tror det går greit.

Progresjon

Til samme avis hevder trener Stig Rune Kveen at Northug har «fin progresjon», men er ikke så veldig konkret utover dette:

- Det er helt i det blå hva som skjer framover. Heldigvis har han noen treningsdager til.

Kveen bekrefter at Northug befinner seg i Trøndelag. Tidligere er det blitt konstatert at han ikke responderer på treninga slik han ønsker. Hva som skjer med Tour de Ski er foreløpig uvisst.

Northug var med i prologen på Lillehammer-sprinten i begynnelsen av desember. Det gikk dårlig, han endte på 32. plass. Neste dag reiste han hjem, åpenbart frustrert over fiaskoen.

Til NTB uttalte trener Kveen at det nå var viktig å få en god treningsperiode. Laget til Tour de Ski blir tatt ut denne uka. Om Northugs situasjon sa landslagstrener Tor Arne Hetland til NRK i helga:

- Petter er i en særstilling som utøver, og vi skal prøve å lirke ham i form til OL. Så får vi se om det blir Tour de Ski eller ikke.

Northug kunne deltatt i Skandinavisk Cup i finske Vuokatti i helga, men det gjorde han ikke.

- Vi har gode øyne som følger Petter daglig i Trondheim. Stig Rune Kveen følger ham opp, og Petter selv har en god følelse på når han er i form og ikke, sier Hetland.

Nå sier altså Kveen at situasjonen er «helt i det blå».

Flere

Northug er for øvrig ikke den eneste nordmannen som sliter i kjølvannet av Klæbos suksess.

Martin Johnsrud Sundby uttalte i helga at han ikke kjenner seg igjen i sin egen kropp. Etter Toblach-helga reiser han hjem til Norge for full medisinsk sjekk.

Også de tre andre utøverne som gikk Norge inn til VM-gull på stafetten i Lahti sliter: Didrik Tønseth, Niklas Dyrhaug og Finn Hågen Krogh. Foreløpig framstår Klæbo som Norges beste kort i herrelangrenn i Sør-Korea.

- Har gjort sitt

Sveriges Calle Halfvarsson antydet i november at det synger på siste verset for Northug.

- Jeg tror Northug har gjort sitt på toppnivå, sa han til Expressen.

- Petter Northug var veldig bra for mange år siden. Nå er Klæbo best. Jeg tror Northug har gjort sitt på toppnivå, men man vet aldri med ham. Jeg har tatt feil før, sier Halfvarsson.

Northug har 22 medaljer fra VM og OL. Savner du trønderens storhetstid kan du nyte innspurten på 50-kilometeren fra Falun-VM i 2015 her.

Får vi se noe liknende igjen?