Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Northug frir til Putin: - Jeg kan ikke la barna mine vokse opp i Norge

Petter Northug i stort intervju om russisk doping, Ole Einar Bjørndalen, Sergej Ustjugov og framtidige barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Petter Northug konkurrerte sammen med både langrennskvinner og skiskyttere i løpet av helgas uvanlige konkurranseformer i Russland.

Rennene var en del av «Champions Race» og «Prize of the Governor of the Tyumen Region» på Geolog stadion i russiske Tjumen. Stjerner som Northug, Aleksandr Legkov, Ole Einar Bjørndalen, Martin Fourcade, Gabriela Soukalova, Dorothea Wierer og Federico Pellegrino deltok.

Northug ble satt ettertrykkelig på plass i mixed-stafetten sammen med Ole Einar Bjørndalen, men vant langrennssprinten foran lynraske Federio Pellegrino og Teodor Peterson.

I forbindelse med rennene stilte Northug opp i et stort intervju med den russiske avisen R-Sport, hvor han i hovedsak ble spurt om temaene doping, Ole Einar Bjørndalen, Sergej Ustjugov, Martin Johnsrud Sundby, framtidige barn og forholdet til Russland.

Frir til Putin Det virker å være godt. Northug har blant annet trent mye sammen med Ilja Tsjernousov og Aleksandr Legkov. Spesielt Northug og Tsjernousov har trent mye sammen, som Dagbladet tidligere har omtalt.

- Petter er verdens beste skiløper og en perfekt målestokk for meg. Petter er ekstremt treningssmart og intelligent. Han er god på det meste og er veldig dedikert. I tillegg er han ganske morsom, sa Tsjernousov til Dagbladet i august.

Det gode forholdet til Russland formidlet også Northug til R-Sport. Da han ble spurt om han vil gjøre som Bjørndalen og få barn, overrasket han russerne med sitt svar.

- Vi får se. Hvis jeg får barn, tror jeg det blir vanskelig for dem å vokse opp i ro og mak i Norge. Jeg kan ikke la barna mine vokse opp i Norge og bør derfor finne et annet land for dem. Kanskje Russland? sier Northug til den russiske avisen.

- Hvem vet, kanskje jeg går for Russland neste OL - hvis Vladimir Putin gir meg et godt tilbud, spøker Mosvik-ekspressen.

Strategisk svar på russisk dopingspørsmål Han beskriver forholdet til Bjørndalen som meget godt.

- Vi har det alltid morsomt sammen når vi møtes, så det er synd at det ikke skjer oftere. Vi møtes i blant på høydesamlinger i forsesongen, og så møttes vi jo her i Russland denne uka. Vi har spøkt mye med hverandre og kost oss. Jeg føler jeg kan dele alt med Bjørndalen, forteller Northug.

En rekke dopingsaker har preget russisk idrett den siste tiden. Da Northug ble spurt om russerne burde få lov til å delta OL, svarte han forsiktig og strategisk.

- Vi ønsker å kjempe rettferdige dueller: rene løpere mot andre rene løpere. Jeg håper at antidopingarbeidet vil fortsette å utvikle seg og bekjempe doping. Det er viktig for idrettens framtid, sier 30-åringen.

Northug og Ustjugov sammenlignes Det russiske esset Sergej Ustjugov blir ofte sammenlignet med Northug. På mange måter er de like.

I junior-VM i 2012 tok Ustjugov fire av fire gull i Erzurum. I junior-VM i 2006 tok Northug fire av fire gull i Kranj. Med store fartsressurser, høy kapasitet og et bredt repertoar å spille på, minner de om hverandre.

- Ustjugov er samme type som meg. Vi er gode spurtere og behersker alle typer renn. Han er en smart taktisk løp, akkurat som meg, og har tatt store steg denne sesongen, sier Northug.

Dagbladet har tidligere skrevet at Ustjugov-leiren har mer sansen for trønderen enn for Martin Johnsrud Sundby.

- Generelt har vi stor respekt for Sundby, men han klager kanskje litt for mye. Der synes jeg Northug er bedre. Han skryter av Sergej, og det er stor gjensidig respekt. De har mange av de samme kvalitetene. Både Sergej og Northug er komplette langrennsløpere, sa russernes tyske trener Isabel Knauthe etter Ski Tour Canada.

Ferie i Spania Selv håper Northug at han kan ta opp kampen med Sundby når det gjelder som mest - i neste års VM.

- Martin var den sterkeste denne sesongen, men det viktigste er det som skjer i VM i Lahti neste år. Jeg håper å være i min beste form da. Det er defintivt neste sesongs største mål, forteller 30-åringen.

Nå drar Northug til Spania med noen kompiser, for å koble av og samle krefter til den kommende VM-sesongen. Men etter det er det ingen nåde: Da vil Northug gjenerobre tittelen som verdens beste langrennsløper.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!