GAMBLET OG LYKTES: Petter Northug satset på å stake seg gjennom prologen uten festesmøring. Det holdt til andreplass.  Foto: Hans A. Vedlog, Dagbladet
GAMBLET OG LYKTES: Petter Northug satset på å stake seg gjennom prologen uten festesmøring. Det holdt til andreplass. Foto: Hans A. Vedlog, DagbladetVis mer

Northug gamblet på staking uten smøring under skia

Bare slått av Jönsson på prologen. Lillebror Tomas så vidt videre.

||| DRAMMEN (Dagbladet): Petter Northug tok en pokersjanse i prologen under dagens verdenscupsprint i Drammen sentrum. Han satset på å stake seg gjennom løypa uten smøring under skia.

Få andre våget den strategien, men Northug lyktes og tok andreplassen, bare slått av den svenske sprintverdenscuplederen Emil Jönsson.

Også Johan Kjølstad, Børge Næss og Simen Østensen satset uten smøring, og staket seg inn til henholdsvis 16., 18. og 19. plass på prologen.

Da Dagbladet spurte Åge Skinstad om det er aktuelt å fortsette med glatte ski, svarte han avvisende.

- Da ville du vært sjanseløs i spurten. Men du tjener noe helt enormt nedover, sa han.
Ikke avgjortSprinttrener Ulf Morten Aune sier imidlertid at avgjørelsen ikke er tatt:

- Det kan godt hende vi fortsetter på glatte ski. Det vil jeg ikke utelukke.

- Skinstad sier man i så fall er sjanseløs i spurten?

- Det kan være vanskelig, men det er ikke lett å gå fort opp siste bakken heller, for det er ganske løst. Han var meget tilfreds med det han så av de norske gutta som gikk på skøyteski i prologen.

- Veldig bra. Johan Kjølstad følte han fikk så dårlig gli da han hadde klister, og dermed valgte han å stake. Børre Næss går den beste prologen han har gått i år, og Petter var outstanding.

Northug startet på nummeret bak Emil Jönsson, og i motbakken der Dagbladet sto var det tydelig tempoforskjell på de to. Men i nedoverbakkene hentet Northug inn alt det tapte - og vel så det.

I mål var han altså 19 hundredeler bak:

- Petter var fire sekunder bak Emil på toppen, og likt i mål. Det sier det meste.
Lillebror videreI alt er det 13 norske løpere videre til kvartfinalene på herresiden. John Kristian Dahl, som er nummer to i sprintcupen, havnet på 38. plass og er slått ut.

Petter Northugs lillebror Tomas ble nummer 27, og er klar for kvartfinale.

Blant jentene er sju norske videre til kvartfinaler. Marit Bjørgen ble beste norske på 6. plass i prologen, mens både Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Celine Brun-Lie, som utgjorde det norske sprintlaget i OL, ble slått ut.

SÅ VIDT VIDERE: Tomas Northug  ble nummer 27 på prologen, og var en av 13 norske gutter som kapret en plass blant de 30 i kvartfinalene.  Foto: Hans A. Vedlog, Dagbladet
SÅ VIDT VIDERE: Tomas Northug ble nummer 27 på prologen, og var en av 13 norske gutter som kapret en plass blant de 30 i kvartfinalene. Foto: Hans A. Vedlog, Dagbladet Vis mer

Finske Aino Kaisa Saarinen var raskest av kvinnene, 63 hundredeler foran polske Justyna Kowalczyk.

RASKESTE NORSKE: Marit Bjørgen var best av de norske kvinnene med 6. plass på prologen. 
Foto: Cornelius Poppe, Scanpix
RASKESTE NORSKE: Marit Bjørgen var best av de norske kvinnene med 6. plass på prologen. Foto: Cornelius Poppe, Scanpix Vis mer