Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Petter Northug trener for fullt igjen

Northug gikk på høydesmell, er i høyden for å finne VM-formen

- Vi følger planen nå. 

SIST SETT HER: Petter Northug reiste hjem etter den andre etappen av minitouren på Lillehammer i desember. Først nå er han i trening igjen.<br>Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix
SIST SETT HER: Petter Northug reiste hjem etter den andre etappen av minitouren på Lillehammer i desember. Først nå er han i trening igjen.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Ingen har sett stort til Petter Northug siden han reiste hjem fra verdenscupen på Lillehammer i begynnelsen av desember.

Northug hadde trent for hardt etter at han kom hjem fra høydeoppholdet i Val Senales i forkant av sesongstarten i november. Kroppen bråstoppet.

Forfallene til verdenscupløpene i ukene etter Lillehammer var som forventet, men da også Tour de Ski røyk for første gang i Northugs karriere, gikk også VM-alarmen i Norges Skiforbund.

- Jeg er oppriktig bekymra. Men som jeg sier, jeg avskriver aldri Petter Northug. Så enkelt er det, sa landslagssjef Vidar Løfshus til Dagbladet under Tour de Ski.

Da hadde Løfshus fått beskjed om at Northug ikke var ordentlig i gang med treningen igjen, men det var han visst.

En plan uten bokstav

Northug trente som normalt fra like etter nyttår, og valgte å reise på høydesamling i Sveits forrige onsdag for å finne VM-formen.

- Tradisjonen tro ønsker Petter fred og ro i oppladningen til VM. Fokuset nå er å få gjort en god treningsjobb framover, sier Northugs trener, Stig Rune Kveen, til Dagbladet.

Etter nesten to måneder på sofaen er det helt avgjørende at Northug nå ikke får flere tilbakeslag for VM i Lahti i slutten av februar.

- Treninga går som normalt. Vi følger planen nå, forteller Kveen.

I tida før Tour de Ski sa Kveen blant annet at de da var på plan B, og da Tour de Ski røyk ble det plan C.

- Hvilken bokstav står det bak planen nå?

- Planen nå er å finne formen fram til VM, ler Kveen.

Må gå renn

Denne sesongen har Northug startet i fire skirenn. De to åpningsrennene på Beitostølen og de to første etappene av minitouren på Lillehammer. Snittplasseringen i de fire rennene er 38.

Petter Northug ligger på 76. plass i verdenscupen med 28 poeng, plassen bak rumeneren Paul Constantin Pepene.

Northug har aldri vært så langt nede i verdenscupen på denne tida av året.

Selv om Northug har friplass i VM som regjerende mester på både sprinten og femmila, må han også gå renn for å kunne lykkes i VM.

- Vi håper på at han får gått noen renn før VM, og jeg er rimelig sikker på at han kommer til å gjøre det, sier Kveen nå.

- Hvilke renn skal han gå?

- Det får vi komme tilbake til, men det er noen renn før VM, ja.

Tro på høydeopphold

Northug går ikke verdenscuprennet i svenske Ulricehamn til helgen. Helgen etter er det verdenscup i Falun, før NM begynner på Lygna.

NM-rennene første helga i februar kan være avgjørende for om Northug får gå andre VM-løp enn de to han har friplass på.

Etter et så langt avbrekk, ville mange ha advart Northug mot å gå rett på et nytt høydeopphold nå. Northug tar likevel sjansen på at den gamle, gode mesterskapsoppskriften skal fungere i år også.

I forrige VM tok han tross alt fire VM-gull.

- Petter har fortsatt tro på, og behov for, å ha høydeoppholdet i banken før VM. Kroppen fungerte godt hjemme før vi dro, så vi har tilbakelagt noen fine dager i Sveits, sier Kveen.

- Og ikke glem at han hadde en god opptreningsperiode hjemme før vi reiste også. Den begynte før jul med korte og rolige økter, fortsetter han.

Revansjelysten

Innimellom de korte og rolige øktene fikk Northug mer enn nok tid til å se Tour de Ski fra sofakroken. For aller første gang.

Opplevelsen fristet ikke til gjentakelse, skal vi tro Kveen.

- Det var kjipt. Både med tanke på Tour de Ski i seg selv, og at programmet og løpsopplegget hadde passet Petter perfekt i år.

For når Northug-kloningen Sergej Ustjugov beviste at det er mulig å komme først opp monsterbakken Alpe Cermis som relativt tung skiløper, tror også Northug han hadde hatt en fair sjanse til å kjempe om seieren i touren i år.

Kveen innrømmer at det tente revansjelysten i eleven før VM.

- Ja, det gjør oss skjerpa. Og så er vi ekstra påpasselige i denne perioden. Det fungerer nok som en ekstra motivasjon for Petter inn mot VM også, sier Stig Rune Kveen til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling