Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Petter Northug gir seg tre uker på å finne formen

Northug gir seg selv tre uker:
- Ellers får jeg finne på noe annet

Petter Northug er ikke fornøyd med svarene han fikk på Beitostølen denne helga. Nå gir han seg selv en frist for å prestere.

KRITISK: Petter Northug mener svarene han fikk denne helga var som forventet. Han er likevel ikke fornøyd. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/Bildbyrån
KRITISK: Petter Northug mener svarene han fikk denne helga var som forventet. Han er likevel ikke fornøyd. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/Bildbyrån Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEITOSTØLEN/OSLO (Dagbladet): Petter Northug (32) sier han var forberedt på det. Men langrennsåpningen på Beitostølen ble ikke akkurat noen drømmehelg for langrennslegenden fra Mosvik.

Arild Monsen mener 15 kilometeren fredag og sprinten lørdag viste at pila peker oppover, tross alt. Men Northug er langt mer kritisk.

- Jeg fikk dårlige svar denne helga, men det var jeg jo klar over at jeg kom til å få, sier Northug til Dagbladet etter at han ble slått ut av lørdagens sprintprolog. Fredag endte han godt og vel to minutter bak seierherre Didrik Tønseth.

Nå skal Northug hjem til Trøndelag og trene.

- Ikke godt nok

Northug sier spøkefullt at han skøytet på fredagens 15 kilometer klassisk - noe som seinere førte til en disk - fordi han ikke ønsket å sinke arrangementet og at folk da slapp å vente på ham. Seriøst eller useriøst føyer han til:

«Jeg har blitt som julenissen, jeg kommer og gir gaver og stikker igjen ganske fort. Og nå har jeg blitt så kraftig at jeg ikke kommer ned pipa.»

«Jeg så ut som en alpinist som gikk ut av blokka da jeg gikk prologen.»

Northug er klar på at det han har vist til nå ikke er godt nok for å få gå verken verdenscup eller Tour de Ski. Ei heller vinterens store høydepunkt, VM i Seefeld.

- Det blir vanskelig. For min del må jeg ned på nivå to og fortsette å trene. Jeg vet at det er lang vei til god form. Jeg skal gjøre så godt jeg kan, men jeg er avhengig av at det skal fungere både i konkurranse og på trening for at motivasjonen skal være der, sier Northug.

Og legger til:

- Når man er to minutter bak, bør man jo holde på med noe annet enn langrenn. Jeg vet jeg er i dårlig form, men to minutter er så dårlig at jeg egentlig bør se meg om etter andre muligheter.

Gir seg selv tre uker

Uten å ha prestert stort de siste to årene, må han allerede neste helg gå norgescup på Gålå. Det sitter langt inne for tidenes norske langrennutøver.

- Det blir å møte opp, først og fremst. Det er tungt i seg selv. Du skal faen meg være motivert for å gå skirenn på Gålå, altså. Jeg må prøve å finte meg dit, på en måte, sier Northug.

Det er altså kroppen som ikke fungerer slik den skal. Feiltrening de siste to årene har gjort at Northug ikke tåler tøff trening over lengre tid. Da blir det vanskelig å være toppidrettsutøver også.

Etter rennene på Gålå neste helg skal han gå gjennom nye tester på rulleskimølla sammen med sprintlandslagstrener Arild Monsen. De testene blir på mange måter avgjørende for hva som skjer videre.

- Er ikke den bedre enn den testen jeg hadde for ti dager siden, så er det god natt og bare gå og legge seg i hiet, sier Northug.

- Hvis jeg ikke går fort på ski fra midten av desember, da er det slutt. Da er kvaliken over, da får vi se om det blir noe mesterskap.

- Du gir deg selv tre uker?

- Ja. Tre uker. Da vet jeg mer hva som skjer etter jul.

- Er det litt vemodig at det blir som dette?

- Nei, jeg vet jo at det blir sånn. Jeg vet jo status. Som jeg sa på onsdag har det vært veldig lite grunntrening siden juni, og da blir det brutalt. Det er fortsatt artig å være her og konkurrere, men det er artig å krige i toppen også. Jeg vet at det er et stykke dit.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!