Northug gir Vasalopp- svar i morgen

Venter på siste bakterieprøve.

Foto: Thomas Rasmus SKaug / Dagbladet
Foto: Thomas Rasmus SKaug / DagbladetVis mer

• Mandag: - Hadde Vasaloppet vært i dag, hadde han ikke gått

(Dagbladet): Petter Northugs deltakelse i Vasaloppet er fremdeles usikker på grunn av magetrøbbel.

- Vi drøyer til i morgen før det blir noen endelige avgjørelser, sier Northugs talsmann Otto Ulseth til Dagbladet.

Landslagstrener Trond Nystad sier også at en avgjørelse vil bli tatt i morgen.

- Vi tar en avgjørelse torsdag basert på form og testresultater, skriver Nystad i en sms til Dagbladet.

Hvis Northug blir klar for Vasaloppet reiser han til Sverige på fredag. Der vil han teste de siste kilometerne av løypa før han holder en pressekonferanse i Sälen litt senere på dagen.

Magetrøbbel I forrige uke måtte Northug reise hjem fra et treningsopphold i Italia med magetrøbbel. Han har fremdeles ikke fått svar på alle prøvene som ble tatt i etterkant av hjemreisen.

- Det gjenstår å få svar på en bakterieprøve. Vi vet ikke helt når den kommer, men jeg forstår det slik på legen at den ikke har så mye å si, sier Ulseth.

Northug har trent rolig de siste dagene, og føler seg bra.

- Jeg har ikke snakka med ham i dag, men han har følt seg ganske bra de siste dagene. Både i magen og på trening, sier Ulseth.

Smittefare og infeksjon Landslagslege Hans Petter Stokke har ikke behandlet eller hatt kontakt med Northug siden 26-åringen måtte reise hjem fra Italia. På generelt grunnlag sier legen at en bakterieprøve tar 2-3 dager å få tilbake.

- Hvis en har vært ute og reist er det fort gjort å tulle seg borti noe som kan forårsake en infeksjon. Det vanligste da er salmonella, men det er det svært liten mulighet for, sier Stokke som legger trykk på at han ikke vet noe om situasjonen rundt Northug.

- Hadde det vært det, ville han vært sjuk, og helt diskvalifisert. Han hadde hatt diaré, oppkast og store vesketap, sier Stokke.

Han sier at det er helt vanlig å ta utøvere hjem ved et hvert symptom.

- Vi tar alltid utøvere ned til lavlandet eller hjem ved det minste symptom. Det er det flere grunner til: Det er smittefarlig, og det er fare for infeksjon. Det tar også lenger tid å restituere seg 1500 meter over havet, sier Stokke til Dagbladet.