Petter Northugs formsvikt:

Northug håper å unngå plan C: - Han skulle helt klart helst ha gått verdenscup nå

Det brenner et blått lys for Tour de Ski. 

<strong>LETER ETTER OVERSKUDDET:</strong> Petter Northug tøyde strikken for langt før sesongåpninga på Beitostølen, og har gått tom for overskudd.
Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
LETER ETTER OVERSKUDDET: Petter Northug tøyde strikken for langt før sesongåpninga på Beitostølen, og har gått tom for overskudd. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det er ingen i verden som har gått flere etapper enn Petter Northug (30) i Tour de Ski. Han har nemlig gått alle etappene i de ti tourene som har vært arrangert.

Nå, derimot, brenner det et blått lys for årets deltakelse. Petter Northug ligger fortsatt mest på sofaen og samler krefter etter å ha mistet overskuddet i uka før den nasjonale sesongåpningen på Beitostølen for en knapp måned siden.

- Vi ser jo at kalenderen i julestria går fort, så etterhvert får vi ta en avgjørelse om formen ikke bedrer seg, sier Northugs trener, Stig Rune Kveen, til Dagbladet.

Skulle hatt mer is

Den første etappen av årets Tour de Ski går allerede nyttårsaften, og de mest ambisiøse tour-løperne ligger igjen i høyden i jula for å være akklimatisert til åpningsrennene i Sveits.

Det gjør ikke Petter. Han meldte forfall til verdenscupåpningen i Kuusamo fordi han manglet overskudd og reiste tidlig hjem fra Lillehammer helgen etterpå med samme begrunnelse.

- For min del er det langt fra noen krise. Jeg har veldig god kontroll. Med overskudd vil jeg gå fort på ski, sa Northug til Dagbladet på Lillehammer.

Siden da har forfallene kommet til både Davos og La Clusaz kommende helg. Det er hardtreninga mellom høydeoppholdet i Val Senales og rennene på Beitostølen som får skylda for overskuddsmangelen.

- Vi skulle nok hatt litt mer is i magen etter høyden, når man ser det i ettertid. Petter følte seg sterk og tøyde strikken for langt, men når man får denne i fleisen må man ta signalene og tørre å hvile nok, sier Sveen.

På plan B

Naturlig nok var det ikke timer på sofaen som sto på planen nå som verdenscupen ruller helg etter helg. Å miste overskuddet idet sesongen begynner er selvfølgelig surt for Northug, selv om det er VM som er hovedmålet i år.

- Han skulle helt klart helst ha gått verdenscup nå, men for hovedmålet har ikke dette hatt noe å si ennå. Hvis det drar langt ut i tid framover, må vi over på plan C, men foreløpig er vi på plan B, sier Kveen.

Plan B er altså lett trening og tung sofasitting i påvente på at kroppen oppfører seg normalt igjen. Når Northug er i slag igjen er umulig å si, annet enn at det kan snu på kort tid.

Med tanke på Tour de Ski bør den tida være omtrent nå.

- Dette går sin gang, men med tanke på å prestere i Tour de Ski hadde det nok ikke gjort noe om han var i trening fra nå av. Petter har uansett vår tillit til å finne ut av dette, så skal vi nok finne en erstatter for ham om det viser seg at han ikke er i stand til å gå Tour de Ski, sier landslagstrener Tor Arne Hetland til Dagbladet.

- Det optimale før Tour de Ski ville vært å få ti til fjorten dager med normal trening der kroppen svarer normalt, men det viktigste nå er å komme på pluss-sida med overskuddet, sier Kveen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer