Petter Northug har reist hjem fra Lillehammer

Northug har gått på en smell, bryter minitouren og står over flere renn: - Smart valg, sier Bjørgen

Petter Northug ble rapportert i sitt livs form i høst. Nå har han gått på en smell. Men verken Marit Bjørgen eller Tor Arne Hetland er bekymret.

REISER HJEM: Petter Northug står over dagens jakstart og rennene i Davos neste helg.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
REISER HJEM: Petter Northug står over dagens jakstart og rennene i Davos neste helg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

OSLO/LILLEHAMMER (Dagbladet): Petter Northug går ikke dagens jakstart i minitouren på Lillehammer. Northug står også over neste helgs verdenscuprenn i Davos. Det opplyser Gro Eide, medieansvarlig i Norges Skiforbund.

- Petter er ikke på det formnivået han ønsker og reiser til Trondheim for restitusjon og egentrening, sier landslagstrener Tor Arne Hetland i en uttalelse.

- Planen er hvile, rolig trening og å finne overskudd. Petter vet hva som kreves for å kjempe i toppen og er tilbake i verdenscupen når han er klar for det.

Marit Bjørgen tror det er et fornuftig valg av Northug.

- Det er sikkert et smart valg. Han kjører seg ikke enda mer ned. Du ser jo at han mangler litt sprut og er ikke på hugget. Nå vet ikke jeg hva Petter har trent, men han har vært med lenge, så han vet nok hva han skal gjøre, sier Bjørgen til Dagbladet.

- Det er ingen grunn til bekymring. Jeg er ikke bekymra, og han var ikke bekymra sjøl heller har jeg skjønt, sier Bjørgen og ler.

Var i superform i høst

VM-kongen fra Falun hadde en veldig god sesongoppkjøring og ble rapportert i sitt livs form av trener Stig Rune Kveen i høst. Resultatene i sommerrennene var sterke. Northug virket å ha stålkontroll. Da han gikk inn til beskjedne plasseringer på Beitostølen, forfektet Mosvik-ekspressen til Dagbladet at det var helt etter planen.

Han sto over verdenscupåpningen i Kuusamo for å samle overskudd. Northug fortalte at det var minitouren på Lillehammer som var det første hovedmålet, all den tid det var så mange verdenscuppoeng å hente. 30-åringen timet derfor høydeoppholdene for å være i form denne helga.

- Lillehammer er det den viktigste verdenscuphelga med tanke på verdenscupoeng før jul, så jeg har prøvd å «time» det etter høyden. Jeg er litt seig og vet at jeg kommer til å gå fortere når jeg får overskudd, sa Northug til Dagbladet etter rennene på Beitostølen.

Rennet som skapte bekymring

Derfor var gårsdagens 51. plass, rett bak japaneren Akira Lenting, bekymringsverdig.

- Hva er det med Petter Northug? Han er langt bak. Det er så svakt at de har fått noe å tenke på i Team Northug. Dette bekymrer meg faktisk litt, utbrøt NRK-kommentator Jann Post.

- Det er ingen automatikk at blir tatt ut i kommende verdenscuprenn. Samtidig må jeg poengtere at jeg har stor tro på ham i denne VM-sesongen, supplerte Torgeir Bjørn.

Northug beroliget Norge

Da Northug møtte Dagbladet og pressen rett etter løpet, var han imidlertid tydelig på at han har full kontroll.

- Jeg føler selv at jeg har kontroll selv om det kanskje ser mer krise ut enn det føles ut som, så ble det litt cruise-kontroll når jeg går ut på andrerunden og jeg har ingenting å kjempe for. Det var ikke noe trøkk i beina, så da blir det sånn, sa Petter Northug i går.

- For min del er det langt fra noen krise. Jeg har veldig god kontroll. Med overskudd vil jeg gå fort på ski.

Det er overskuddet som har manglet for Northug i hele konkurransesesongen så langt.

- Følelsen kan sammenlignes med da jeg slet i 2011. Det er noen likhetstrekk, innrømmet han.