GODT HUMØR: Petter Northug er i meget godt humør. Det er et godt tegn. Foto: Thomas  Rasmus skaug / Dagbladet
GODT HUMØR: Petter Northug er i meget godt humør. Det er et godt tegn. Foto: Thomas Rasmus skaug / Dagbladet Vis mer

Petter Northugs helse

Northug hevder han har satt verdensrekord i O2-opptak. Pappa John avviser spøken, men beroliges av disse symptomene

Bjørn Dæhlie, Oskar Svendsen og Miguel Indurain er slått av Petter Northug, ifølge ham selv. Pappa John Northug mener humorkongens svar og gode humør gir grunn til optimisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Petter Northug var i sitt livs form i høst, ifølge trener Stig Rune Kveen. Hans verbale prestasjoner og strålende humør tydet også på det, da Mosvik-ekspressen gjentatte ganger briljerte i intervjuer med Dagbladet om blant annet Emil Iversen, Stina Nilsson, Dorothea Wierer, Heidi Weng og Emil Jönsson.

Likevel sa Northug følgende til Dagbladet i høst:

- Jeg bommet totalt tidligere i sommer med for mye trening. Jeg slet med overbelastning og virus i flere uker, noe som fortsatt henger i, sa Northug til Dagbladet i november.

- Jeg har også slitt med overvekt og motivasjon siden oppstarten i mai. Teknisk har det aldri vært dårligere, dessverre, hevdet han.

Det var i utgangspunktet en spøk, men ble plutselig ganske treffende da han gikk på en treningssmell før sesongåpningen på Beitostølen. Han presset seg rett og slett for hardt etter høydeoppholdet.

Northug: - Jeg målte 98 i oksygenopptak i går

For første gang ser Northug Tour de Ski fra sidelinjen. Overfor Dagbladet hevder nå Northug at han er i superslag og har målt verdens høyeste oksygenopptak gjennom tidene.

- Jeg målte 98 i oksygenopptak på mølla i går, hevder Northug til Dagbladet - nå med stikk motsatt svar enn det han ga før han gikk på smellen.

PETTERS JUL: Petter Northug fikk en uvanlig lang juleferie denne gang. Det setter foreldrene pris på. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PETTERS JUL: Petter Northug fikk en uvanlig lang juleferie denne gang. Det setter foreldrene pris på. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Da kunne du vel ha satt ny rekord opp monsterbakken i Val di Fiemme?

- Ikke tenk på det.

- Når får vi se deg i konkurranse igjen?

- Jeg konkurrerer daglig, svarer 30-åringen.

Northugs angivelige oksygenopptak på 98,0 ville vært rekordhøyt. Oskar Svendsens toppmåling er på 97,5, mens Bjørn Dæhlie, Aleksander Legkov og Espen Harald Bjerke har målt 96,0. Miguel Indurain, Greg LeMond, Kurt Asle Arvesen og Gunde Svan har også gjort målinger i dette sjiktet.

Pappa er ikke bekymret

Northugs påståtte rekordtest er imidlertid bare en sedvanlig Northug-spøk. Det bekrefter pappa John Northug, som likevel kan komme med en gladmelding til de som ønsker å se Mosvik-ekspressen på topp i VM i Lahti.

- Det med oksygenopptaket er nok spøk, ja, men jeg registrerer at han er i godt humør. Det er et bra tegn, sier pappa Northug til Dagbladet.

- Det er ikke ønskelig å gå på en slik overbelastning, men det er ikke noen ny situasjon for Petter. En del av årsaken til at han har så mange gull, er at han pusher grensene. Noen ganger bikker det over.

Gulloppskriften

Før en rekke av Northugs mest suksessrike mesterskap har han presset seg for hardt i forkant. Helt siden han var 15 år har langrennsesset gått på jevnlige treningssmeller. Hver gang har han slått knallhardt tilbake.

- Han var gjennom det samme allerede som 15-åring for første gang. Også før VM i 2009 og 2011 var han i en lignende situasjon. Før VM i Liberec var han langt nede med forkjølelse under NM, hvor han ble nr. 65 på tremila, sier John Northug.

- Det ble tre VM-gull både i 2009 og 2011, så historisk sett er dette et bra VM-tegn?

- Ja, det er sant. Samtidig er det ingen garanti for suksess. Men historien viser at han bruker å slå tilbake. Når det er sagt, skal vi være ydmyke og si at dette ikke er noen ønskelig situasjon, men Petter har klart det før og har en trygghet.

Hevder han er i Asia

Northug var den eneste som hadde fullført samtlige etapper i Tour de Ski før han måtte melde forfall før årets utgave. Selv hevder han humoristisk at han ikke følger med på det som skjer i Tour de Ski.

- Hvordan er det å se Tour de Ski hjemmefra for første gang?

- Jeg er i Asia nå, så får ikke sett så mye. Emil Iversen har investert i to harem her nede, så jeg sjekker forholdene. Sånn er det for ham som får det på sølvfat, spøker Northug.

Selv om 30-åringen kanskje kunne ha funnet på å teste OL-løypene i Pyeongchang, er ikke Northug i Asia denne gang. I hele jula har han vært hjemme i Mosvika og feiret jul sammen med familien.

Northugs jul

Hans far forteller at han har satt stor pris på å ha eldstesønnen hjemme hele jula for første gang siden Petter Northug slo gjennom internasjonalt.

- Petter har vært hjemme i jula sammen med resten av brødrene. Det har vært fantastisk trivelig for mor og far med hele familien samlet igjen så lenge. Vi har tatt det rolig og forsøkt å gjenskape tradisjoner fra hvordan vi feiret julen tidligere, forteller John Northug.

- Petter hevder han er i Asia. Hvorfor tror du han sier det?

- Haha, han sa det ja? Petter forsøker nok å tenke minst mulig på egen form. Han vil unngå å bruke energi på unødvendige ting og ha fokus på det som vil gjøre ham til en så god skiløper som mulig, mener pappa Northug.

Overtrening har blitt nevnt om Northugs smell, men feiltrening eller overbelastning er nok mer presise begreper. Idrettsutøvere som er i en såkalt overtrent tilstand, trenger måneder og kanskje år, for å komme tilbake på godt, gammelt nivå. Feiltrening og overbelastning kan behandles raskere.

Det betyr at Northug kan komme tilbake på samme måte som da han kjente flere av de samme symptomene før VM i Holmenkollen og VM i Liberec.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer