Northug hevder hodet hans reddet Oslo-festen

Men denne gangen må kroppen gjøre jobben.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Petter Northug jr. tok tre gull og to sølv i det som ble et fantastisk VM på hjemmebane i Oslo for to år siden.

Etter sølvet på sprinten virket det som alt gikk på skinner for nordmannen, og Northug ble kronet til Oslo-VMs ubestridte konge etterpå.

Men selv forteller han at den fysiske formen aldri var på topp i Oslo. Han forventer mer i Val di Fiemme de neste dagene.

- Jeg hadde nok en råere form både i Liberec (2009) og i Vancouver (OL 2010), i Oslo gikk jeg mer på hodet. Jeg håper jeg er i bedre form nå enn jeg var i Oslo, selv om det gikk bra der, for å si det sånn, sier Northug, men legger til:

- Ingenting blir det samme som i Oslo. Det vil ikke smake like godt å ta gull her som i Oslo. Men det er artig å være i Val di Fiemme. Det er en skiplass med mye historie, jeg husker godt VM i 2003 og bildene derfra.

Gleder seg til å komme i gang
Han fikk en egen pressekonferanse på VMs første offisielle mediedag, og interessen i Cavalese forklarer hvorfor. Et proppfullt presserom fikk se en offensiv og nøktern Northug, som igjen gjør det klart at ett individuelt gull og seier på stafettene er en prestasjon han vil si seg fornøyd med.

- Jeg ønsker å sitte igjen med et individuelt gull, og gjerne vinne begge stafettene. Det er målene. Men hver distanse blir tøff, du får ingenting gratis her. Du må være i form og på hugget, sier Petter Northug.

- Jeg gleder meg til å starte, og klassisk sprint ser jeg på som en utfordring. Jeg har en god følelse og gleder meg rett og slett til å komme i gang, til å komme i konkurranse, sier han.

Tror ikke på Jönsson
Selv om både nordmannen og Emil Jönsson har trukket fram russiske Nikita Krjukov som favoritten før morgendagens sprint, får duellen mellom svensken og Northug selvfølgelig mye oppmerksomhet.

SNART PÅ HUGGET: Petter Northug virker avslappet dagen før VM-starten, men gleder seg til å komme i gang med det som virkelig teller: Konkurranse. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
SNART PÅ HUGGET: Petter Northug virker avslappet dagen før VM-starten, men gleder seg til å komme i gang med det som virkelig teller: Konkurranse. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

Northug svarer sånn på spørsmål om det er viktigere å slå Jönsson enn å vinne VM-gull:

- Det viktigste er å vinne eller ta medalje, så får vi se om vi møtes. Vi skal jo ha litt flaks om man skal møtes i et heat også.

- Emil Jönsson sier det ikke vil være fiasko for ham å ikke vinne gull, ville du sett det på samme måte med hans utgangspunkt?

- Han sier det, men jeg er ganske sikker på at han ikke er fornøyd med sølv eller bronse. Han har vunnet mange klassisksprinter, og i en finale er det et tap å bli nummer to eller tre, sier Northug.

- Jeg er ganske sikker på at jeg har muligheten til å ta Emil i et oppløp i staking, er det noe sted jeg frykter Emil, så er det i den siste bakken der det er løping i diagonal, det er han kanskje best på i verden. Bakkene er ganske føreavhengige, i dag var det bra, men det blir spennende å se hvordan det utvikler seg de neste dagene. Det gjelder å få fordelt kreftene i bakken, og ha igjen litt på oppløpet.