VIKTIG JOBB: Vinner Petter Northug (t.h.), Niklas Dyrhaug (t.v.), Sjur Røthe og Eldar Rønning under herrenes skiatlhlon 10 km. Northug mener Dyrhaugs jobb var enormt viktig for at han kunne ta seieren.
Foto: Lise Åserud / Scanpix
VIKTIG JOBB: Vinner Petter Northug (t.h.), Niklas Dyrhaug (t.v.), Sjur Røthe og Eldar Rønning under herrenes skiatlhlon 10 km. Northug mener Dyrhaugs jobb var enormt viktig for at han kunne ta seieren. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

Northug hyller knust lagkamerat

- I dag hadde jeg ikke vunnet uten hjelp, sier Petter Northug.

OBERSTDORF (Dagbladet): For noen uker siden var Niklas Dyrhaug (24) et ukjent navn for de fleste. I dag viste tydalingen hvorfor Petter Northug sterkt ønsket å ha ham med.

Sammen med Kristian Tettli Rennemo jobbet han på kommando fra kaptein Northug.

- De gjorde som jeg ga beskjed om, og det hjalp meg mye både på bonusspurtene og før den siste spurten. Jeg hadde en tung dag, og hadde ikke vunnet uten hjelp, sier Northug etter seieren på den fjerde etappen — som var 20 km fellesstart med skibytte.

Men Dyrhaug kunne også ha oppnådd mer enn å hjelpe treningskameraten. Han kunne også ha oppnådd en mye bedre plassering selv, hvis han ikke hadde falt i siste sving før selve oppløpet.

- Jeg kunne ha vært på pallen, sier Dyrhaug selv.

- Han kunne ha vunnet, mener Northug.

Aldri vært så skuffet
Dyrhaug var naturligvis langt nede etter den spolerte muligheten.

- Jeg har aldri følt meg så sterk før. Og derfor har jeg aldri i mitt liv vært så skuffet heller. Jeg hadde virkelig muligheten, konstaterer han.

Etter målgang var Northug raskt frampå med takk og noen trøstende ord. Han mener kompisen vil vokse på uhellet.

- Han må bruke det som motivasjon. Når han har vært så nære, vil han bli enda mer sulten på å vinne, sier Northug.

Får betaling
Dyrhaugs konkrete oppgave var å ligge i rygg på Northug under de innlagte spurtene, for å hindre at utenlandske konkurrenter skulle få billig drahjelp av Northug på vei mot streken. Tettli Rennemo skulle gå på siden av Northug for å hindre andre å komme forbi.

- Det er sjelden vi har så mange framme i feltet at vi kan gjøre slike ting. Det er til veldig stor hjelp når vi kan gjøre det, sier han til Dagbladet.

Northug har også klare planer om å la det dryppe på dem som bidrar hvis han innkasserer seierssjekken i Tour de Ski. Han bekrefter at han både har bestemt seg for hvor mye de skal få, men vil ikke utdype det.

Akkurat nå ser det lovende ut. Northug leder Tour de Ski etter fire av ni etapper, 1,1 sekund foran Dario Cologna som også gjorde et nytt godt løp og ble nummer to.

Hviledag
At Northug hadde en dårlig følelse i løpet, betyr ikke at han er utrygg på formen.

- Det er helt vanlig at kroppen føles tung dagen etter en sprint. Det var fire tøffe heat i går, poengterer han.

I morgen er det hviledag i Tour de Ski. Da reiser Northug videre til Toblach.

Norske plasseringer på 4. etappe: 1. Petter Northug, 5. Kristian Tettli Rennemo, 19. Niklas Dyrhaug, 26. Eldar Rønning, 35. Sjur Røthe, 65. Petter Eliassen.