TAKKER FOR STØTTEN OG KRITIKKEN: Petter Northug la ut et lengre innlegg på sin Facebook-profil mandag kveld. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
TAKKER FOR STØTTEN OG KRITIKKEN: Petter Northug la ut et lengre innlegg på sin Facebook-profil mandag kveld. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpixVis mer

Petter Northug takker kritikerne

Northug i følelsesladd innlegg: - For meg har det betydd alt

Petter Northug takker supportere og kritikere i et Facebook-innlegg mandag kveld.

Det har gått nesten ei uke siden Petter Northug (32) annonserte at han legger opp. Northug forlater idretten som en legende.

- Det er begrenset hvor lenge jeg orket å holde på uten progresjon og framgang. Det har jeg ikke hatt, sa Northug.

Trønderen tørket noen tårer da han snakket om brødrene Tomas og Even, som har betydd mye for hans karriere.

Seint mandag kveld postet han et følelsesladd innlegg på Facebook, der han takker alle som har fulgt ham og heiet på ham gjennom en lang og innholdsrik karriere.

- En del av dere som har skrevet til meg de siste dagene, har takket meg for øyeblikkene. Men det dere ikke forstår, er at det er omvendt. Det er jeg som skal takke dere. For de øyeblikkene dere har gitt meg, skriver Northug.

Stolt

Han takker også kritikerne.

- Alle som har gått ut og kritisert meg, og stilt opp i debatter og tordnet i media. Jeg føler ingenting annet enn takknemlighet, skriver Northug.

32-åringen mimrer tilbake til første gangen han ikledde seg den norske landslagsdrakta for elleve år siden. Han erindrer hvor stolt han var - og ikke minst nervøs - den første gangen han skulle gå en ankeretappe på Norges stafettlag.

Northug satte punktum etter 13 VM-gull, fem av dem i stafett. Og samtlige fem var det han som sikret som ankermann.

- Jeg har kanskje ikke alltid vært så bra på å vise det, men hver gang jeg har tatt på meg den røde drakta har jeg vært like stolt som jeg var den første gangen. Og jeg slutta aldri å skjelve i vekslingsområdet, før jeg ble sendt ut på sisteetappen, skriver Northug.

- Langrenn er ikke viktig, men for meg har det betydd alt.

Revolusjonerte sporten

Det var altså onsdag i forrige uke at Northug annonserte at han setter karrierepunktum. De siste to åra har ikke kroppen spilt på lag.

Northug mottok en enorm hyllest for det han har levert i langrennssporet. På mange måter revolusjonerte han sporten med sin måte å gå skirenn på. Taktikken var ofte å være anonym og spare krefter, helt til han slo til når feltet nærmet seg mål.

- Det er en langrennsperiode før og etter Petter Northug. Han har vært med på å gjøre langrenn kult igjen, sa Hans Christer Holund til Dagbladet i forrige uke.

Allerede som 13-åring ga Petter Northug den etablerte langrennsløperen Frode Estil hakeslepp.

Slik forklarer Northug det selv:

- Jeg visste hva jeg måtte gjøre for å bli best. Jeg gjorde om på treningen og hadde veldig fokus på avslutninger og hvordan vinne skirenn.