Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Northug i krigen for lillebror: - Den kommentaren må Petter stå for

Bror Tomas og flere kan bli kastet ut.

FORSVARER BROREN: Petter Northug mener bror Tomas Northug (t.h.) fortjener flere sjanser på landslaget etter en trøblete sesong. Lillebroren står i fare for å miste plassen kommende sesong.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
FORSVARER BROREN: Petter Northug mener bror Tomas Northug (t.h.) fortjener flere sjanser på landslaget etter en trøblete sesong. Lillebroren står i fare for å miste plassen kommende sesong. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Langrennsløperen Tomas Northug (25) er en av flere som kan bli vraket fra landslaget den neste sesongen. Det innrømmer landslagssjef Vidar Løfshus.

Løfshus bekrefter at Tomas Northug, Simen Andreas Sveen, Chris Jespersen og Pål Golberg er blant løperne som ligger i faresonen, noe som begrunnes med at «de ikke har hatt resultater denne sesongen».

- Dette er noe vi (landslagsledelsen) diskuterer. De har ikke levert som forventet. Da er det naturlig at det blir en diskusjon om hva som er best videre, sier Vidar Løfshus til Dagbladet.

At Tomas Northug risikerer å stå utenfor landslaget, liker storebror Petter Northug dårlig.

- Hvis du ser på andre løpere, som for eksempel Simen Andreas Sveen, så fikk han jo ett år til, uten at han sprengte lydmuren, sier Petter Northug til Adresseavisen.

Løfshus humrer av Northugs utspill.

- Den kommentaren må Petter selv stå for. Vi har hatt mange løpere som ikke har sprengt lydmuren, sier landslagssjef Løfshus til Dagbladet.

Fått ut talentet? Trønder-brødrene kan dermed ende opp på samme privatlag neste sesong, der Stig Rune Kveen har fungert som Petter Northugs trener.

- Vi får nå se først. Jeg lar meg ikke påvirke av signaler, sier Petter Northug til Adresseavisen.

Tomas Northug har slitt med sykdom store deler av denne sesongen. Han tok sin første og foreløpig eneste verdenscupseier i klassisk sprint i Otepää (Estland) i januar 2015. Han nådde også finalen i sprint under Falun-VM samme år der han ble nummer seks.

- Han har hatt en uheldig sesong, men vi må også se de lange linjene og om han har fått ut talentet sitt, sier Løfshus til Dagbladet.

UT?: Tomas Northug kan miste plassen på landslaget. 
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
UT?: Tomas Northug kan miste plassen på landslaget. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Dette er langt fra første gang eldste bror Northug slenger med leppa rundt brødrene og landslagsledelsen.

U23-kritikk I februar uttalte var han skuffet over at minste bror Even Northug fikk U23-VM og ikke verdenscup i Lahti.

- Det skuffer Northug-hjertet mitt så til de grader, for der har han (Even) ingenting å gjøre. Det er verdenscupsprint i Lahti, han vinner uttaksrennet i Meråker, og da i det hele tatt å reise til et renn ingen bryr seg om, det er bare hoderystende, sa Petter Northug.

Utspillet var noe spesielt ettersom Even Northug aldri ble tilbudt plass i verdenscuprennet.

- Jeg fikk aldri noe tilbud om å gå verdenscup i Lahti, så da takket jeg ja til U23-VM, sa Even Northug til NRK.

«Monsens minneløp» Før NM på Røros i januar 2015 ble Petter Northug tvunget ned fra høydesamling for å gå NM-sprinten. Der snublet seg videre som «lucky loser» fra både kvart- og semifinale, og spaserte over målstreken som sistemann i finalen.

Der og da var Petter Northug helt trygg på at han hadde vist nok til å få gå VM-sprinten i Falun.

På spørsmål om han hadde stilt til start om ikke sprinttrener Arild Monsen hadde krevd det, smilte han godt.

- Vi kan kalle dette Arild Monsens minneløp, sa Petter Northug.

Færre plasser Til neste sesong vil trolig færre nordmenn stille til start i verdenscuprenn etter at kvoten endres av Det internasjonale skiforbundet (FIS).

- Vi har fått sterke signaler om at færre får gå verdenscupen og det kan gå utover antallet løpere vi også har på landslaget. Ingenting er bestemt ennå. Denne sesongen har vi hatt 10 til 12 herrer til start i sprint, mens neste sesong kan det fort ende med maksimalt åtte. Det betyr tøffere kamp om plassene, sier Vidar Løfshus til Dagbladet.

Chris Jespersen forteller til NRK at han forventer å bli vraket.

- Jeg er helt enig i at jeg ikke har prestert bra nok. Jeg kommer ikke til å føle meg bra om jeg får fortsette (på landslaget) etter en slik sesong, sier Jespersen til statskanalen.

Landslaget 2015/16:
Allround, menn:
Pål Golberg
Niklas Dyrhaug
Hans Christer Holund
Chris Jespersen
Sjur Røthe
Martin Johnsrud Sundby
Simen Sveen
Didrik Tønseth

Sprint, menn:
Eirik Brandsdal
Sondre Turvoll Fossli
Anders Gløersen
Ola Vigen Hattestad
Hågen Krogh
Tomas Northug

Kvinner elite:
Marit Bjørgen
Maiken Caspersen Falla
Kari Vikhagen Gjeitnes
Ragnhild Haga
Martine Ek Hagen
Kathrine Harsem
Astrid Uhrenholdt Jacobsen
Therese Johaug
Heidi Weng
Ingvild Flugstad Østberg

Hele Norges coronakart