ALDER: Petter Northug har fått klar beskjed fra landslagsledelsen om at han ikke kan trene som han gjorde før. Alderen gjør at han ikke tåler belastningen og må gjøre en liknende endring som Marit Bjørgen gjorde da hun passerte 30 år. Foto: Bildbyrån
ALDER: Petter Northug har fått klar beskjed fra landslagsledelsen om at han ikke kan trene som han gjorde før. Alderen gjør at han ikke tåler belastningen og må gjøre en liknende endring som Marit Bjørgen gjorde da hun passerte 30 år. Foto: BildbyrånVis mer

Klart krav: Northug får ikke trene som før

Northug i samme krise som Bjørgen: Åpner opp om aldersutfordringene

Marit Bjørgen var feiltrent i flere sesonger og ble avskrevet. Drastiske grep snudde alt og gjorde Rognes-jenta best i verden igjen. Nå er Petter Northug i samme situasjon. Beskjeden fra trenere og landslagsutøverne er klokkeklar.

MOLDE (Dagbladet): - Kroppen min tåler ikke det samme som før, sier Petter Northug til Dagbladet.

Han er ved et avgjørende veiskille i karrieren, et veiskille som minner mye om det Marit Bjørgen sto overfor som 30-åring.

Bjørgen slo gjennom for fullt med sin første verdenscupseier i Düsseldorf i oktober 2002 og første VM-gull i Val di Fiemme i februar 2003. Da var Rognes-jenta 22 år gammel.

Petter Northugs definitive gjennombrudd på seniornivå kom da han herjet som han ville under NM i 2006 og vant sin første verdenscupseier i Falun i mars samme år. Da var Mosvik-ekspressen 20 år gammel.

Bjørgen dominerte fra rundt 2003 til 2006, før hun gikk på en treningssmell og var ikke til å kjenne igjen mellom OL Torino og VM i Liberec i 2009. I OL i Vancouver tok imidlertid Bjørgen tilbake tronen med tre OL-gull i 2010. Da var Rognes-jenta 30 år.

Northug dominerte gradvis mer fra rundt 2007 til 2013, med et sykdomspreget avbrekk i OL-sesongen i 2014, før han inntok kongetronen igjen med fire VM-gull i Falun i 2015. De to siste sesongene, 2016/17 og 2017/18, har imidlertid vært blytunge.

I likhet med Bjørgen har feiltrening, sykdomsplager og overbelastning vært en sentral del av årsaken. Rognes-jenta ble avskrevet, men slo tilbake 30 år gammel og gjeninntok langrennstronen igjen. Den hadde Bjørgen til hun la opp i vinter i en alder av 38 år.

Nå er spørsmålet: Kan 32 år gamle Northug gjøre det samme som Bjørgen?

Klar beskjed fra Monsen og Iversen

I så fall bør han gjøre samme erkjennelse som Bjørgen gjorde i 09/10: Kroppen endrer seg med årene. Treningsmetodene som fungerte i starten av 20-årene, fungerer sjelden på samme måte i 30-årene.

- Petter har fått en klar påminnelse på at han ikke kan trene som han gjorde da han var 22 år gammel. Det går på innholdet i treningen. Det går på å trene smartere, sier Arild Monsen til Dagbladet.

ERKJENNELSE: Petter Northug sier til Dagbladet at han også har erkjent at han må trene annerledes og at ikke kroppen tåler det samme som da han var 22 år. Foto: Bildbyrån
ERKJENNELSE: Petter Northug sier til Dagbladet at han også har erkjent at han må trene annerledes og at ikke kroppen tåler det samme som da han var 22 år. Foto: Bildbyrån Vis mer

Emil Iversens budskap til kompisen fra Mosvika er av samme format.

- Petter er leken og liker å spurte på det som skal være rolige langturer. Det er sikkert derfor han har blitt den løperen er. Samtidig blir han eldre han også. Petter begynner å nærme seg 40 år og burde legge av seg de greiene der, sier Emil Iversen til Dagbladet.

Northugs erkjennelse

Til Dagbladet forteller Petter Northug, som må vise form på Beitostølen for å få gå verdenscupåpningen i Kuusamo, at nå han har erkjent det samme.

- En del ting gjør jeg annerledes nå, ikke minst med tanke på mengde. Jeg kan ikke gjøre det samme nå som da jeg var ung og tålte mest trening. I tillegg må jeg ha enda mer fokus på spenst- og hurtighetstrening, sier Petter Northug til Dagbladet.

- Marit Bjørgen gikk på en feiltreningssmell midtveis i karrieren og ble avskrevet. Tror du at du kan slå tilbake i 30-årene slik hun gjorde?

- Marit er et eksempel på et uovervinnelig supermenneske. Jeg skal gjøre mitt ytterste, men jeg tror ikke jeg kan gjøre som henne og hevde meg like bra på både sprint og distanse godt opp i 30-årene, sier Northug til Dagbladet.

PÅ ETTERSKUDD: Litt trøbbel i sommer og høst gjør at Petter Northug ikke er der han ønsker foreløpig, men har fortsatt tro på at han kan være i god form etter nyttår. Foto: Bildbyrån
PÅ ETTERSKUDD: Litt trøbbel i sommer og høst gjør at Petter Northug ikke er der han ønsker foreløpig, men har fortsatt tro på at han kan være i god form etter nyttår. Foto: Bildbyrån Vis mer

- I sommer har jeg mistet mengdetrening og ikke minst mange hardøkter. Det synes på testene, hvor langt jeg kommer til det og det laktatnivået. Jeg er ikke helt der jeg vil være.

Klæbos vurdering

Johannes Høsflot Klæbo håper Northug lykkes i sitt mål om å bli «den nye Klæbo», som Mosvik-ekspressen selv sier.

- Vi skal aldri si aldri med Petter. Han må prøve å gjøre det han kan i høst for å være klar til vinteren. Jeg håper han lykkes og at vi får noen artige dueller til vinteren. Forhåpentligvis kan vi også gå på lag sammen, sier Johannes Høsflot Klæbo til Dagbladet.

- Det er vanskelig å si hvor han står og hvordan styrkeforholdet er mellom oss nå. Jeg tror Petter har god kontroll om han får være sykdomsfri framover.

Arild Monsen tror det er mulig for Northug å gjøre som Bjørgen.

- Ja, det er mulig at Petter kan komme i verdenstoppen igjen. Han må ta det trinnvis og starte med de korteste distansene. Jeg blir utrolig imponert om han vinner en tremil, sier Monsen.

STØTTE: Landslagskollegene har tro på Petter Northug, selv om han ikke er blant de sterkeste på trening for tiden. Foto: Bildbyrån
STØTTE: Landslagskollegene har tro på Petter Northug, selv om han ikke er blant de sterkeste på trening for tiden. Foto: Bildbyrån Vis mer

- Hvilke konkrete treningsgrep gjør han?

- Det vil vi gjerne holde hemmelig. Vi vil ikke gjøre det komplisert, men enkelt. Det viktigste er at Petter får trent med kontinuitet og ikke ha så mange avbrekk. De har han dessverre hatt for mange av.

Northugs utfordring

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn er av samme oppfatning som Monsen og Iversen.

- Petter responderer ikke på trening sånn som han gjorde for ti år siden. Det som fungerer når man er 22 år, fungerer ikke nødvendigvis når man er 32 år. Det er en prosess hvor kroppen må tilpasses og hvor man må finne ut hva som er optimal trening, sier Bjørn til Dagbladet.

- Marit la om treningen sommeren 2009 med stor suksess. Martin Johnsrud Sundby endret også sitt treningsregime etter OL i Vancouver i 2010.

BEKLAGER: Langrennsstjerna Petter Northug sier unnskyld til Sverige. Programleder: Øyvind Godø. Vis mer

- Petters utfordring er at høydetrening har vært en så viktig del av suksessoppskriften i så mange år. Nå må han kutte ned på høydetreningen og endre suksessmodellen fra sine beste sesonger. Han har vært veldig trofast mot den norske høydetreningsmodellen, men må nå justere kursen. Derfor blir det mer usikkerhet, mener Bjørn.

- Ser du likhetene mellom Petter nå og Marit i perioden fra 2006 til 2009?

- Det er noen likheter. Petter har ikke hatt kontroll på egen trening de siste sesongen og må gjøre endringer, slik både Marit og Martin måtte. Det gjør han også ved å gå tilbake til landslaget. Han har tatt konsekvensen, mener langrennseksperten.

- Samtidig er det viktig at Petter fortsetter å være den «gærne» typen, liberoen som går sin egne veier. Viktigst av alt er grunnmuren i bånn og at han legger ned treningen som kreves. Det kommer unge gutter opp med Klæb og Bolsjunov i spissen som virkelig ofrer alt. Da må Petter være like lidenskapelig.

Bjørgens forvandling

Hvilke grep gjorde egentlig at Marit Bjørgen slo tilbake i 2010 etter å ha blitt avskrevet?

Til Dagbladet har Bjørgen tidligere fortalt at hun før OL-sesongen 09/10 erkjente at det som tidligere hadde vært en suksessformel på treningsfronten ikke lenger fungerte på hennes kropp. Med alderen endres kroppen, hva man tåler av treningsbelastning og hva man responderer best på.

- Målet var veldig tydelig og klart: Marit skulle opp på et så høyt nivå at hun kunne kjempe om OL-gull. Alt annet, som sponsorer og utenomsportslige faktorer, var uvesentlig. All energi skulle dedikeres til treningen. Marit gikk sikkert glipp av noen sponsorkroner, men nå skulle hun ofre alt for å slå tilbake, har Egil Kristiansen tidligere forklart til Dagbladet.

- Det var en stor omveltning. Marit gikk fra å trene veldig mye hardt til veldig mye mengde og mindre hardtrening. Hun økte vel fra 800 til 1000 treningstimer, med en større andel rolig trening, og fikk raskt effekt av det.

- Marit ville ha regelmessige målinger tidlig for å finne ut om dette faktisk fungerte, siden den andre treningsmetoden med mer hardtrening hadde gitt henne resultater tidligere i karrieren. Heldigvis fikk hun raskt beviselig framgang og et veldig løft på første måling. Det hjalp å trene roligere og mer mengde, fortsetter Bjørgens tidligere trener.

Det var først etter flere måneder at hun begynte å trene hardt igjen.

- Det var i det hele tatt mer fokus på styrketrening i mage og rygg og fokus på motorikk og balanse. Marit var ikke den mest elegante skiløperen, men hun hadde mer enn nok kraft. Problemet var at krafta gikk i feil retning. Hun hadde denne Kongsberg-knekken som gjorde at krafta ikke gikk rett ned i underlaget, som den burde.

Nå er Northug i en fase hvor han bør gjøre liknende endringer.

- Martin og Marit justerte kursen. Petter må gjør det samme, mener Bjørn.

Det sier altså Petter Northug til Dagbladet at han har gjort.

Sundbys forvandling

Også Martin Johnsrud Sundby hadde noen tyngre år midtveis i seniorkarrieren før han gjorde endringene som satte i gang flere gylne sesonger i 30-årene. Sundby legger ikke skjul på at han regelrett kopierte Bjørgens treningsforvandling og oppskrift fra før 09/10-sesongen.

- Opprinnelig begynte jeg å se på Marit - etter OL-sesongen 2010. Det var så store tekniske endringer i måten hun gikk på ski at jeg ble veldig fascinert og nysgjerrig på å finne ut hva hadde skjedd de siste åtte-ni månedene, har Sundby sagt til Dagbladet.

- Da begynte jeg å gjøre det samme som Marit. Jeg var ikke innovativ den gang og ville kopiere det opplegget som Marit hadde suksess med. Da begynte jeg å jobbe med de samme folkene som hadde hjulpet Marit. Etter det eskalerte det ved å teste ut hva som kan utvikle nye metoder. Da ble jeg helt «ko-ko» i hodet etter å finne nye grep. Men det hele startet med Marit.

- Kraftoverføringer er stikkordet. Jeg har alltid vært en sterk utøver med mye krefter i kroppen. Men hvis man ikke klarer å bruke styrken og utnytte kapasiteten rett ned i snøen for å skape framdrift, lønner det seg ikke å være sterk. Da kaster man bort krefter på det. Da bruker kroppen mer energi enn den trenger, mener Sundby.

- Det handler om få dynamikk i kroppen og stå bedre på skiene. Det er styrkeøvelser som er umulig å beskrive i tekstform, men det var en lang prosess som handler om at motorikken må bestemme mer for å få kreftene bedre ned i skiene.

Iversen mener Northug trener feil

Emil Iversen håper Northug begynner å gjøre mer som han selv gjør på treningsfronten.

- Jeg har alltid troa på Petter. Eller ikke alltid. Av og til. Petter er litt bak nå, men det er mange dager igjen til sesongstart. Mange gjør mye feil, så om Petter gjør mye rett, er det mulig, sier Emil Iversen til Dagbladet.

- Petter hører mye på meg, men han vil ikke innrømme det. Jeg er et forbilde for Petter. Selv om ikke jeg har like mange gode resultater, så ser han den gode personen jeg er. Petter er heldig som har kommet på innsida og lært seg å kjenne meg. Da har jeg nok blitt et forbilde for ham. Han vil nok høre mer og mer på meg i framtida.

- Petter må gjøre mer som meg

Iversens budskap er klart:

- Jeg har sagt det til Petter. Han må gjøre enda mer som meg. Jeg tror min treningsfilosofi passer Petter veldig godt. Dessverre gjør han stikk motsatt, sier 27-åringen til Dagbladet.

- Hvordan da?

- Han går hardt når han skal gå rolig og rolig når han skal gå hardt. Jeg gjør det motsatt. Det er problemet. Vi trenger ganske likt, men veldig ulikt også, når han gjør det på den måten.

- Hva legger du i det?

- Når vi skal gå tre timer rolig, vil plutselig Petter gå litt fort og legge inn spurter. Mens når det er intervall og vi skal gå raskt, går jeg fort og så går plutselig han roligere bak der. Petter har sin egen måte å gjøre ting på.

- Er dette seriøst?

- Ja, han liker å spurte litt på langturer. Petter er litt leken. Men det er sikkert derfor han har blitt den løperen er. Samtidig blir han eldre han også. Petter begynner å nærme seg 40 år og burde legge av seg de greiene der.

- Kroppen tåler ikke det samme lenger og responderer annerledes. Niklas har sagt det samme etter at han bikka 30 år. Nå har han blitt veldig porøs. Man tåler sikkert mindre og må passe enda mer på totalbelastningen. Det er det som er vanskelig og mange ikke klarer, sier Emil Iversen.