Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Martin Johnsrud Sundby om barn, stavregel og tapt gevinst

Northug ignorerte Sundbys trofétilbud, mens Ulvang applauderer Sundbys nye stakemening

Martin Johnsrud Sundby har endret mening i stakedebatten. Det gleder FIS-leder Vegard Ulvang. Men Tour de Ski-trofeet som Sundby tilbød Petter Northug, fikk han aldri noe svar på.

KLAR FOR SESONGSTART:  Martin Johsrud Sundby ankom pressekonferansen  på Beitostølen med sønnene Markus og Max og kona Marieke. De betyr svært mye for Sundby. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KLAR FOR SESONGSTART:  Martin Johsrud Sundby ankom pressekonferansen på Beitostølen med sønnene Markus og Max og kona Marieke. De betyr svært mye for Sundby. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Martin Johnsrud Sundbys totalbelastning har vært større enn normalt i kjølvannet av astmasaken. 32-åringen hevder at han har fått mer bank på trening enn tidligere. Niklas Dyrhaug og Finn-Hågen Krogh mener imidlertid at Sundby er i bedre form enn han gir seg ut for.

Siden sist Sundby gikk et skirenn, har han mistet flere triumfer, ikke minst sammenlagtseieren i Tour de Ski og i totalverdenscupen i 2014/15. Det er henholdsvis Petter Northug og Dario Cologna som rykker opp og overtar triumfene og premiepengene.

Sundby mistet 1,1 millioner i premiepenger i kjølvannet av CAS-dommen, som medførte at Sundby mister Tour de Ski-seieren i 2014/15 til Petter Northug og verdenscupen sammenlagt til Cologna samme sesong.

Northug og Cologna fikk henholdsvis 340 000 og 170 000 kroner av disse 1,1 millionene Sundby tapte i premiepenger. Northugs første Tour de Ski-seier i karrieren kom imidlertid ikke på måten han ønsket. Derfor sa han:

- Jeg regner ikke det som noen seier. Jeg jakter fortsatt min første Tour de Ski-seier, uttalte Northug i sommer.

Sundbys melding til Northug

På dagens pressekonferanse på Beitostølen avslørte Sundby at han har tilbudt Northug å få beviset på den historiske Tour de Ski-seieren.

- Jeg sendte en melding til Petter i høst og skrev at han kunne hente Tour de Ski-trofeet hos meg. Jeg har ikke fått noe svar ennå. Han virker ikke så gira, forteller Sundby.

Det er nå fortid. Røa-gutten ser fram til å få mer fokus på det sportslige i vinter. I morgen starter sesongen på Beitostølen. I høst har han fått mye kritikk fra konkurrenter, deriblant franske Maurice Manificat.

Sundby varslet derfor at han ville ta seg en prat den franske kapasitetsløperen under høydeoppholdet i Val Senales. Det var Manificat som tok initiativ til praten. Nå er den unnagjort.

- Hvordan gikk samtalen?

- Vi har gått mange runder og diskutert mye, men det blir mellom oss, svarer Sundby.

- Ble dere enige?

- Vi er begge enige om at vi gleder oss til konkurransesesong.

Takker familien

I den kommende sesongen har Sundby enda et familiemedlem å forholde seg til. I mai ble 32-åringen tobarnsfar. Øystein «Pølsa» Pettersen gikk selv på en smell i fjor i hans første sesong som tobarnsfar.

- Jeg undervurderte belastningen av å ha to barn. Jeg gikk på en kjempesmell. Mitt råd til Martin er å ikke gjøre som meg, sa Pettersen til Dagbladet tidligere i høst.

Sundby er imidlertid ikke bekymret over det, tvert imot.

- Det har tvert imot holdt meg oppe og i godt humør hver eneste dag. Går det bra til vinteren, kan jeg takke gutta mine og kona mi.

- Samtidig kan sykdomsfaren øke. Det er nok en del av livet som småbarnsfar å bli syk, sier 32-åringen.

VIl ikke gjøre som Olsson

Svenske Johan Olsson hadde stor sportslig suksess med å isolere seg fra familien før VM i Falun, men har i ettertid sagt at det likevel ikke var verdt.

- Jeg skal ikke flytte fra familien. Men vi har diskutert om det er noen grep vi kan gjøre sammen, forteller Sundby.

I tidligere sesonger har Johnsrud Sundby hatt mange ulike fokusområder som han har trent hardt på og forbedret. Gradvis har han gått fra å være en klassiskspesialist til en komplett langrennsløper som herjer i skøyterenn, spurter stadig bedre og har ledet an stakerevolusjonen som har framprovosert regelendringer fra det internasjonale skiforbundet (FIS).

- Hva har du fokusert ekstra på denne sesongen?

- Jeg kommer dessverre til å holde kortene litt tettere til brystet før denne sesongen, og det er ikke så veldig mange som vet hva jeg har holdt på med, forteller Sundby.

- Jeg har fått streng beskjed om å holde kortene tettere til brystet. I år får du holde kjeft, har broren min sagt. Jeg håper jeg lykkes med mine prosjekter.

Han har samtidig stor tro på de øvrige landslagsgutta, spesielt Didrik Tønseth:

- Didrik er i fantastisk form. Vi kan forvente mye av ham framover. Niklas Dyrhaug ser også sterk ut. Jeg har fått mer bank enn vanlig av disse. Om det er fordi jeg er dårligere eller fordi de er bedre, vet jeg ikke.

Sundby for stakefrie soner

I høsst vedtok det internasjonale skiforbundet (FIS) at det er forbudt å konkurrere med staver som er høyere enn 83 prosent av den aktuelle utøverens høyde i klassisk langrenn.

Målingen vil skje med skisko på. Marit Bjørgen, Petter Northug og resten av langrennseliten vil bli stilt opp på en platting, hvor arrangøren vil måle både utøverens høyde og stavlengde til hvert renn.

Det bekreftet leder av langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang, til Dagbladet forrige måned. Målemetoden - med skisko på - åpner for nye regelspekulasjoner.

- Målingen vil bli gjort med skisko på, og staven vil bli målt på innfeste på stavens stropp, sa Ulvang til Dagbladet da.

- Det vil bli testet både før og etter start. Hvis de som blir testet før start har for lange staver, får de startnekt. De som blir målt etter løpet, risikerer å bli disket. Straffeutmålingen avhenger av hvor alvorlig tilfellet er.

- Hvor mange utøvere vil bli målt og testet etter hvert renn?

- I starten vil det nok bli mye testing og trolig mindre etter hvert. Det blir som med dopingkontroller, altså at det blir tilfeldige stikkprøver.

Ulvang og Sundby skal ta seg en prat

Sundby er skeptisk til den nye stavregelen, men har endret mening når det gjelder stakefrie soner.

- Jeg er forkjemper for å bevare diagonalgangen. Den nye stavregelen har ikke så mye for seg. Men jeg er for stakefrie soner. Det tvinger folk ut i diagonalgang, sier Sundby.

- Man går raskere diagonalgang med lengre staver. Hvis vi vil utvikle idretten, kan vi ikke kutte stavlengden. Jeg vil heller legge inn stakefrie soner.

Da Dagbladet møtte Ulvang på Beitostølen rett etter pressekonferansen, takket FIS-lederen for Sundbys innspill.

- Det er sånt vi trenger, fra folk som Martin. Det er veldig bra at han gir tilbakemelding. Det er en interessant tanke som vi må reflektere rundt. Jeg er veldig glad for at han er med i debatten. Og Martin har tydeligvis endret mening når det kommer til stakefrie soner. Det er jo bra at han nå er positiv, sier Ulvang til Dagbladet og smiler.

Sundby stakk så vidt innom og hilset på Ulvang under intervjuet med Dagbladet.

- Jeg skrøt nettopp av deg, Martin. Vi trenger sånne meninger. Vi får ta en prat snart, varslet Ulvang og fikk et anerkjennende nikk og ja fra Sundby.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media