Northug kan bli avhengig av privatsjåfør i flere år

Kommer an på fart og promille.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nøyaktig hvor høy promille Petter Northug hadde da han smadret sportsbilen sin i autovernet søndag morgen, er det foreløpig ingen som vet. Det kan ta opp mot to uker før resultatet av blodprøven er klart.

At skiløperen har vært alkoholpåvirket da han kjørte sin Audi A7 er imidlertid hever over tvil. Northug innrømmet dette mandag kveld.

Ulykken kommer til å få konsekvenser for skikongen, først og fremst i form av det som sannsynligvis blir en ubetinget fengselsstraff på noen måneder.

Promilletabell Men Northug kommer trolig heller ikke til å sette seg bak rattet igjen med det første.

Veitrafikkloven er nemlig streng når det gjelder retten til å kjøre etter promillekjøring.

Har man mellom 0,5 og 0,8 i promille er utgangspunktet at man mister lappen i 12 til 18 måneder.

Deretter øker straffen i takt med alkoholnivået i blodet:

• 0,8 til og med 0,9 i promille gir en tapsperiode på 18 til 20 måneder.

Tap av førerrett i 40-sone:

66 - 75 km/t
3 - 6 md.
75 - 80 km/t 6 - 8 md.
80 - 83 km/t 8 - 10 md.
83 - 87 km/t 10 - 13 md.
87 - 90 km/t 13 - 15 md.
90 - 93 km/t 15 - 18 md.
93 - 97 km/t 18 - 21 md.
97 - 100 km/t 21 - 24 md.
100 - 105 km/t 24 - 28 md.
105 - 110 km/t 28 - 33 md.
Over 110 km/t Over 33 md.
Kilde: Veitrafikkloven

• 0,9 til og med 1,1 i promille gir 20 til 22 måneder.

• 1,1 til og med 1,2 promille gir 22 til 24 måneder.

• Alt over 1,2 i promille gir tap av førerretten i minst 2 år.

Personavhengig Ifølge Trygg Trafikk har omtrent 45 prosent av alle promilledømte over 1,5 i promille.

Northug selv sa mandag følgende om sitt eget alkoholinntak:

- Jeg hadde drukket før vi dro på byen. Så drakk vi på byen, og da vi kom hjem. Jeg var så beruset at jeg ikke klarte å tenke fornuftig i en slik situasjon, sa han til TV 2.

Effekten av alkoholen starter med en promille på rundt 0,5. De fleste klassiske symptomene som svekket dømmekraft, økt reaksjonstid og økt risikobetont atferd, oppstår med mellom 0,5 og 1,0 i promille. I tillegg vil konsentrasjonsevnen svekkes.

- De fleste får dårligere balanse, kontroll og taleevne når promillen når én. Over 1,5 i promille oppstår det ofte hukommelsesproblemer, samtidig som de sløvende virkningene av alkoholen øker. Ved økende promille forsterkes de uønskede effektene. Promille over tre kan være dødelig, sier Jan Toralf Fosen, overlege ved Folkehelseinstituttet.

Fosen påpeker at det er betydelige forskjeller i alkoholeffekt fra person til person. Dette påvirkes blant annet av hvor lenge rusen varer, forventninger, og om du er vant til å drikke.

Direktøren i Trygg Trafikk, Jan Johansen, forteller at evnen til å bedømme situasjoner og beslutninger svekkes etter hvert som man drikker.

- Jo mer alkohol du inntar, jo mer svekkes egne evner og selvkritikk. Dette kan føre til at du tar beslutninger du ellers ikke ville tatt, sier Johansen.

Kan straffes for å stikke I tillegg til den nevnte promilletabellen, finnes det en rekke skjerpende omstendigheter som gjør at tapet av førerkortet kan økes utover to år. Eksempler på dette er kombinasjon av alkohol og andre rusmidler, kjøring over lengre strekninger, og særlig høyt alkoholnivå - i første rekke over 2,0 i promille.

Også det å være innblandet i en ulykke regnes som skjerpende, og alvorlige ulykker gjør at lappen kan ryke i opptil fem år.

Ved alvorlig skadefølge kan man risikere å miste retten til å kjøre bil for alltid. Det samme gjelder ved dødsulykker.

Paragraf 6-1 i veitrafikkloven fastslår at hvis en person som er involvert i en trafikkulykke «blir ilagt straff for å ha unnlatt å yte hjelp til noen som kom til skade ved uhellet, jf. vegtrafikkloven § 12, skal retten til å føre førerkortpliktig motorvogn fratas for alltid.»

Farta har betydning I lovens paragraf 2-5 er det to punkter som kan bli gjeldende i Northugs tilfelle.

• Uaktsom kjøring, kombinert med for høy hastighet, som fører til utforkjøring, skal i utgangspunktet straffes med seks til tolv måneders tap av førerrett.

• Å kjøre i strid med påbudt kjøreretning i rundkjøring gir i utgangspunktet en bilfri periode på tre måneder. Om kjøringa fører til skader, enten på personer eller materiell, bør tapsperioden ifølge veitrafikkloven fastsettes til minst seks måneder.

Om politiets etterforskning skulle komme fram til at Northug har kjørt for fort, og eventuelt finner ut hvor mye for fort han har kjørt, kan han risikere ytterligere tap av lappen som en følge av det.

Området hvor ulykken skjedde er en 40-sone, og der gir eksempelvis en hastighet på mellom 90 og 93 km/t en tapstid på 15-18 måneder. Du finner hele tabellen i faktaboksen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer