UVISS FRAMTID: Petter Northug har ikke bestemt seg for hva han gjør nå, men har flere muligheter etter framtidsplanlegging. Foto: NTB Scanpix
UVISS FRAMTID: Petter Northug har ikke bestemt seg for hva han gjør nå, men har flere muligheter etter framtidsplanlegging. Foto: NTB ScanpixVis mer

Petter Northugs framtid etter skikarrieren

Northug kan bli eiendomsbaron - tjente millioner på investeringer i fjor

Har investert tungt i eiendom i flere år, nå kan det bli veien videre for skikongen.

Når Petter Northug nå legger en fantastisk skikarriere bak seg, står mulighetene åpne for ham i tida som kommer.

Selv sier Northug at han ønsker å bruke tida framover til å ta et valg for hva han ønsker å utrette.

- Det er litt det samme spørsmålet som surrer rundt i hodet mitt. Du er litt spent på hva som kan skje og hva du virkelig har lyst til, mulighetene er så mange. Jeg tror derfor det er greit å bruke litt tid før du hopper inn i noe, til å tenke seg godt om hva man vil gjøre, og det skal iallfall jeg gjøre, fortalte Northug pressen.

Har investert i eiendom

Én ting er den uavklarte og forestående jobben i TV 2, men Northug har møysommelig investert millionene han har tjent på skigåinga i andre prosjekter også.

Først og fremst har Petter Northug investert i eiendom.

Gjennom selskapet Petter Northug Holding AS har Northug investert i flere eiendomsselskaper i Trøndelag. Northug eier hundre prosent av aksjene i sitt eget holdingselskap, og hadde et resultat før skatt på nesten 12 millioner kroner i 2017.

Det er pappa John Northug som er daglig leder av holdingselskapet, og også han har beredt grunnen for eiendomsutvikling på hjemlige trakter.

I 2007 fikk Northug gjennom et privat reguleringsforslag til Inderøy kommune om å få lage et gigantisk hyttefelt i en skråning på eiendommen sin som heller ned mot Beitstadfjorden, rett nord for Trondheim.

Der, med utsikt over idylliske Giplingøya, har John planlagt å bygge 45 hytter. Samtlige skal ha fjordutsikt og tilgang på en privat brygge nede ved sjøen.

Så langt har ingen av disse hyttene blitt bygget, men muligheten ligger der for eldstesønnen Petter om han nå ønsker å gå inn i eiendomsutvikling.

- Gutta har meldt interesse for å ha gården videre. Ikke noe er bestemt ennå, men da kan i hvert fall dette ligge der som en mulighet for den neste generasjonen å utvikle videre, sa John Northug til Dagbladet da vi snakket om eiendomsprosjektet på gården for tre år siden.

Siden den gangen har også tanken på å jobbe fulltid med eiendom modnet i Petter selv.

- Det kan godt hende at Petter vil være med og sette sitt preg på bybildet i Trondheim. Petter er i en heldig situasjon, fordi han kan bruke tid på å finne ut hva han virkelig brenner for og hva han vil gjøre. Samtidig er det viktig for Petter, som alle andre, å komme i virke ganske kjapt etter karrieren er over. Det er nok av dem som får utfordringer når flomlysene slås av. Da er det viktig å ha noe struktur i hverdagen. Det jobber vi med, sa Northugs manager Are Sørum Langås til Trønder-Avisa tidligere i år.

Da hadde Northug akkurat investert i nok et eiendomsprosjekt sammen med en av de aller største eiendomsutviklerne i Trondheim, Karl Johan Kopreitan.

- Vi kan være en slags fadder eller mentor i faget og forretningsområdet eiendomsutvikling. Tanken er å begynne i det små. Jeg oppfatter Petter som en intelligent gutt som både er interessert i å lære og interessert i det vi driver med, sa Kopreitan til Trønder-Avisa om samarbeidet med skikongen.

I tillegg til Kopreitan, har Northug investert i eiendom med flere av Trøndelags største investorer og eiendomsutviklere.

I selskapet Fagerlia eiendom har Northug eierandeler i store utleiearealer i Meråker.

Selv nedtoner Northug sin rolle i eiendomsinvesteringene og viser til forretningsutvikler Terje Hallan.

- Nei … det må du spørre først og fremst Terje om, det er han som styrer pengene mine. Han har iallfall vært flink de siste åra. Så akkurat hvor vi putter det og hvilken risiko og hvor det havner, det diskuterer jeg med ham, sier Northug til Dagbladet.

LEGGER OPP: Petter Northug møtte pressen for å snakke om framtiden sin etter det ble kjent at han gir seg som langrennsløper. Da kom også følelsene. Video: NTB og Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Skal bygge merkevaren

Gjennom Petter Northug Holding AS ligger også andre framtidsmuligheter for Northug. Holdingselskapet har to datterselskaper, Northug AS og Barneskirenn AS. Northug AS eier han sammen med Hallan og manager Are Sørum Langås.

Det er i dette selskapet merkevaren Petter Northug skal forvaltes når den aktive skikarrieren nå er over. Northug bekreftet på onsdagens pressekonferanse at han kommer til å jobbe videre med merkevarebyggingen sin når han nå legger skiene på hylla.

Northug uttrykket at man neste sesong ville kunne finne produkter med hans navn i butikkene og at man allerede denne vinteren kunne få se utøvere bruke dem.

- Det blir mer tid til å jobbe med merkevaren når du har gitt deg. Så vi får jo litt produkt allerede på plass, iallfall i butikker, inn mot neste sesong og vi får se det på noen utøvere allerede i vinter. Så det er jo spennende å jobbe med, sier Northug kryptisk.

Hvilke produkter det er snakk om er foreløpig uvisst.

Selskapet Barneskirenn AS, som akkurat nå ligger brakk, kan være ett av beinene Northug kan stå på framover.

Petter Northug lanserte sin egen tv-kanal med brask og bram for tre år siden, men siden i vår har det vært helt stille fra Northug-tv.

Grunnen til det er at produksjonsselskapet og medeieren i Barneskirenn AS, Globus media, gikk konkurs i januar. Dermed har ikke Northug hatt noen til å lage tv-innslagene til nettsida sin siden da.

Årsregnskapet for aksjeselskapet Barneskirenn bærer preg av et tungt år i 2017. Driftsresultatet er på nesten 2,4 millioner kroner i minus.

«Styret i Barneskirenn AS gjør oppmerksom på at selskapets aksjekapital i sin helhet er tapt.», skriver selskapet i årsberetningen.

- Vi har tatt en gedigen ekstraordinær avskriving. Vi har vært usikre på om vi skulle fortsette driften, så av forsiktighetshensyn valgte vi å nedskrive verdiene i selskapet, og derfor ser det veldig stygt ut i regnskapet også. Men selve driften av selskapet var helt ok, sier daglig leder og styreleder i Barneskirenn AS, Terje Hallan, til Dagbladet.

Vil fortsette tv-satsingen

Fra 2016 til 2017 nærmest doblet Northug inntektene til selskapet, og endte med inntekter på over 2,4 millioner kroner for 2017. Uten de ekstraordinære nedskrivningene av merkevaren og goodwillen, ville driften gitt et overskudd på noen hundre tusen kroner.

Det er altså til tross for at aktiviteten på nettsidene til Northug har ligget helt brakk siden april. Det er også hovedgrunnen til at Northug ikke legger hele tv-satsingen død.

«Styret mener det er forsvarlig å fortsette driften», skriver Barneskirenn AS i en note til årsregnskapet. Inntektsoppsvinget viser at det er et marked for Northug-tv.

- Ja, definitivt, så vi vil jo fortsette det i en eller annen form, men akkurat hva det blir må vi få lov til å komme tilbake til, sier Hallan til Dagbladet.