Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Northug kan tjene både penger og poeng på en dopingdom på Dürr

Kan klatre opp på Tour-pallen.

INNRØMMET DOPING: Den østerrikske langrennsløperen Johannes Dürr, som tok tredjeplassen i Tour de Ski og var blant medaljeoutsiderne på dagens femmil, ble tatt for, og innrømmet senere, bruk av EPO. Det kan bli et lite plaster på såret for en Petter Northug som må reise hjem fra Russland uten edelt metall i bagasjen. Et plaster verdt 86 000 kroner. Foto: NTB Scanpix
INNRØMMET DOPING: Den østerrikske langrennsløperen Johannes Dürr, som tok tredjeplassen i Tour de Ski og var blant medaljeoutsiderne på dagens femmil, ble tatt for, og innrømmet senere, bruk av EPO. Det kan bli et lite plaster på såret for en Petter Northug som må reise hjem fra Russland uten edelt metall i bagasjen. Et plaster verdt 86 000 kroner. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): OL fikk i natt sin femte, og kanskje mest alvorlige, dopingsak så langt.

Den østerrikske langrennsløperen Johannes Dürr, som tok tredjeplassen i Tour de Ski og var blant medaljeoutsiderne på dagens femmil, ble tatt for, og innrømmet senere, bruk av EPO.

Det kan bli et lite plaster på såret for en Petter Northug som må reise hjem fra Russland uten edelt metall i bagasjen. Et plaster verdt 86 000 kroner.

- Ingen automatikk Det er nemlig slik at dersom FIS skulle bestemme seg for å opprette sak med tilbakevirkende kraft mot Dürr, kan han bli fratatt pallplasseringen sin i Tour de Ski.

Dagbladet har snakket med Northugs manager Are Sørum Langås, og han sier at det ikke er noen selvfølge at østerrikeren blir diskvalifisert.

- For det første er det ingen automatikk i at en dopingsak på Dürr vil ha tilbakevirkende kraft. Det vi vil være mest opptatt av, hvis Dürr diskes fra Tour de Ski, er at Petter får flere poeng i verdenscupen. Da blir det noe mer interessant i toppen av verdenscuplista, sier han til Dagbladet.

Skulle det skje, vil Northug klatre opp på tredjeplass og få fattige 20 verdenscuppoeng mer. Han vil dermed fortsatt være milevis bak Martin Johnsrud Sundby. Differansen i premiepenger derimot, er 12 500 sveitsiske franc eller omlag 86 000 norske kroner.

- Det stemmer at det er en forskjell, ja, sier Langås.

- Har Petter også avtaler som sikrer at det utløses bonuser ved pallplass i Tour de Ski?

- Jeg kan bekrefte at pallen i Tour de Ski har en innvirkning. Det utløser en resultatbonus, uten at jeg vil være mer detaljert på hvor mye det er snakk om, eller hvilke avtaler som har en sånn ordning. Det er noen kroner, uten at det utgjør voldsomme endringer på bankkontoen, sier Langås.

Motivasjonen er der Dürr innrømmet som kjent dopingbruken tidligere i dag og unnskyldte til alle han hadde skuffet. Likevel vil ikke det norske apparatet ta noen spesielle grep for å få østerrikeren diskvalifisert fra Tour de Ski.

- Nei, slett ikke. Vi bruker krefter på å fullføre sesongen. Og motivasjonen for å kjempe videre i verdenscupen for Petters del, ville vært like stor uavhengig av om Dürr ble dopingtatt eller ikke, sier Langås.

- Vi har snakket om dette under OL, når det har vært motgang, at Petter ønsker å fullføre verdenscupen. Nå kan det bli aktuelt å gå masse skirenn til helt fram ut i april, og han er jo glad i å konkurrere.

Hele Norges coronakart