Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Northug kan tvinges til å bli frontfigur for konkurrentens kleskolleksjon

Har ikke noe valg.

SISTE HELG I HVITT: Petter Northug ble nummer tre på fredagens 15 km klassisk på Beitostølen. På mandag blir han landslagsløper, og da kan han beordres til å brukes i markedsføring for Bj Sport. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
SISTE HELG I HVITT: Petter Northug ble nummer tre på fredagens 15 km klassisk på Beitostølen. På mandag blir han landslagsløper, og da kan han beordres til å brukes i markedsføring for Bj Sport. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

BEITOSTØLEN (Dagbladet): På mandag må Petter Northug bytte ut sin egen kleskolleksjon med landslagsklærne fra Bj Sport. Samtidig gir han konkurrenten retten til å bruke ham som frontfigur.

Sent på kvelden lørdag 1. november ble Norges Skiforbund og Petter Northug enige om representasjonsavtalen som gjør trønderen til landslagsløper fra førstkommende mandag til 7. april.

Da Northug gikk inn til 3. plass under sesongåpningen på Beitostølen i går gikk han i sin blåhvite Coop-dress, noe han også kommer til å gjøre resten av helga.

Kan beordres På mandag blir han imidlertid altså landslagsløper, og da må Coop-klærne, produsert av Swix, byttes ut med den nye landslagskolleksjonen, produsert av Bjørn Dæhlies Bj Sport.

Samtidig fjernes Northugs egen skikolleksjon fra Coop-butikkene.

28-åringen har heller ikke lov til å reklamere for sin egen utstyrskolleksjon i landslagsperioden. Det han derimot kan beordres til, er å stille opp i markedsføringskampanjer for Norges Skiforbunds sponsorer, deriblant Bj Sport.

Dagbladet vet at det i avtalen mellom Northug og skiforbundet står at Northug kan kommanderes til å stille opp alene for skiforbundets sponsorer fire ganger i løpet av vinteren - uten å få betalt for det. Han kan bli brukt flere ganger, men da utløser det et honorarkrav.

Med andre ord: Hvis Bj Sport ønsker å vise fram Northug i Norges ferske VM-dress rett før mesterskapet i Falun starter i februar, så har de anledning til det.

Utøverne som bare er landslagsløpere, som Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby, kan brukes sju ganger av forbundets sponsorer før det utløser et honorarkrav.

- Naturlig med Northug Øystein Bråta, administrerende direktør i firmaet Bjørn Dæhlie, bekrefter overfor Dagbladet at landslagets nye utstyrsleverandør kommer til å bruke Ski-Norges raskeste for det de er verdt.

- De er våre ambassadører og det vi kaller vårt «laboratorium». Vi kjører på alt vi kan med landslaget. Dette er noe vi har hatt lyst til lenge, sier han til Dagbladet.

Bråta forteller at det fortsatt ikke er lagt noen detaljert plan for hvem som skal brukes når og hvordan, men legger ikke skjul på at både Marit Bjørgen, som har en avtale med Craft, og Petter Northug kan bli brukt.

- Det kommer vi til å se an utover sesongen, sier han.

- Det har vært mye usikkerhet rundt Northug, så vi har ikke laget noen spesielle planer rundt ham ennå. Men han er en spennende profil, så det er naturlig for oss å profilere ham sammen med landslaget, legger han til.

- Som Messi Northugs manager, Are Sørum Langås, er ikke veldig lysten på å snakke om innholdet i representasjonsavtalen.

- Det tar vi når det eventuelt dukker opp, sier Sørum Langås da Dagbladet spør om at han ser for seg at Northug kan brukes til markedsføring for Bj Sport.

Langrennssportssjef Åge Skinstad bekrefter at det ikke er lagt spesielle planer for enkeltutøvere framover.

- Fra og med søndag gjør vi ikke nye sponsoroppdrag. Det som vil bli brukt i ulike sammenhenger er live-bilder fra ulike arrangementer og foreksempel seierspallbilder, sier han, og bruker følgende bilde på at Northug kan brukes i Bj Sport-sammenheng.

- Når Lionel Messi representerer Barcelona spiller han med Nike-tøy, men når han stiller for Argentina spiller han med Adidas. Det er ingen som reagerer på det. Så enkelt er det, sier Skinstad.

Petter Northug, som altså er landslagsløper når uka er omme, var usedvanlig lite snakkesalig etter å ha gått inn til 3. plass fredag. Martin Johnsrud Sundby og Didrik Tønseth tok de to første plassene.

Da 28-åringen ble spurt om avtalen med skiforbundet, var svaret:

- Nei, hva skal jeg si? Den ble signert.

Neste helg kan Northug stå øverst på pallen under verdenscupen i Kuusamo med landslagsklær fra Bj Sport.

Og med en påfølgende markedsføringskampanje rett rundt hjørnet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling