BØR UNNSKYLDE: Petter Northug latterliggjorde blant annet at Sondre Turvoll Fossli og Pål Golberg ble tatt ut til sprintlandslaget, men begge to leverte et kjempeløp i Kuusamo. Nå mener Dagbladets sportskommentator Esten O. Sæther, at Northug må komme med en beklagelse. Video: Norges Skiforbund / Marie Røssland / Foto: NTB Scanpix ... Vis mer

Petter Northug gikk norgescup på Gålå

Northug knust i norgescupen: - Pila peker oppover

Anders Glørsen vant på Gålå.

(Dagbladet): Petter Northug fikk ikke være med landslaget til Finland, men stilte til start i norgescupen fredag formiddag.

Mens landslagets herreløpere gjorde seg klar til lagsprint i Ruka, gikk Norges største skistjerne 15 kilometer fri teknikk på Gålå.

  • Ved første måling på 5 kilometer passerte Northug som nummer 7, 21.1 sekunder bak lederen. Etter at trønderen passerte 5-kilometersmerket, har imidlertid flere andre løpere gått inn til bedre tider.
  • Etter 10 kilometer hadde avstanden til lederen økt for Northug. Han passerte 36,9 sekunder bak, og var da nummer 6.
  • Da Northug passerte målstreken, var han nummer 5. Langrennsløperen gikk inn 33 sekunder bak den daværende lederen.
LANGT BAK: Petter Northug sesongåpnet på Gålå, men ble kom på en 17. plass 1.27 minutter bak vinneren Anders Gløersen. Video: Norges Skiforbund Vis mer Vis mer

Til slutt endte Petter Northug som nr. 17, ett minutt og 27 sekunder bak vinner Anders Gløersen. Mathias Rundgreen ble nummer to, 22 sekunder bak Gløersen. Chris Jespersen ble nummer tre, 41.5 sekunder bak.

- Det var et helt greit løp. Han skulle egentlig sesongdebutert for to helger siden, og nå var det viktig å komme i gang og få en god gjennomkjøring. Petter vet godt at pila peker oppover. Han er frisk og rask, og nå gjelder det å brette opp ermene, sier Northugs trener, Stig Rune Kveen til Dagbladet.

Fredagens vinner, Anders Gløersen, sa dette til ski-tv.no etter løpet.

- Jeg har fokusert mye på dobbeldans fordi jeg har hørt at det er bruk for det i OL-løypene. OL er fortsatt målet, men nåløyet er trangt.

GÅLÅ: Petter Northug jr. går 15 km fristil under Norgescuprennet på Gålå.
Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
GÅLÅ: Petter Northug jr. går 15 km fristil under Norgescuprennet på Gålå. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

Feide

Northug har bestandig vært en kontroversiell figur, og den siste tiden har det stormet rundt trønderen.

Langrennsløperen har sendt mange stikk til idrettstopper og langrennsledelsen via Instagram, og spesielt et bilde som ble lagt ut denne uka vakte oppsikt.

Da det ble klart at Northug ikke var blant dem som fikk være med til verdenscupåpningen i Finland, la hovedpersonen selv ut et bilde med tydelig kritikk av landslagstrener Tor-Arne Hetland og landslagssjef Vidar Løfshus. Bildet viste en fiktiv samtale mellom de to:

  • Løfshus: - Vi tar vel ikke med Northug til Ruka?
  • Hetland: - Selvfølgelig ikke, vi må prioritere medaljegarantister i OL-sesongen. Kjør inn Golberg, Krüger, Holund, Tønseth, Fossli og Brandsdal. Mesterskapsløpere med X-faktor.
  • Løfshus: Og vi får ikke pes i media?
  • Hetland: - Seff ikke. Papa Esten O. i dagbladet kommer til å backe oss.

Hetland har i ettertid kalt bildet for «et grovt overtramp».

Var meldt på

Selv om Northug har vært åpenbart kritisk til landslagsledelsen, har de stått på sitt: Det er sportslige grunner, og ikke noe annet som ligger bak ekskluderingen av trønderen.

Ifølge dem ville Northug hatt gode muligheter til å være med til Finland, hadde han stilt til start og vist god form på Beitostølen. Seinest i går kom det fram at Northug i utgangspunktet var påmeldt til verdenscupåpningen.

Da hovedpersonen selv ikke dukket opp til start på Beitostølen, ble navnet strøket fra listen.