Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Northug knuste Sverige: - På Beito ville jeg kanskje ikke blitt topp 10

Stikk etter stikk etter stikk...

(Dagbladet): - Det var en god treningsøkt, for det er jo bare trening, dette, sa Northug etter målgang, ifølge Expressen.

For den knusende seieren i den svenske sesongstarten - hvor Northug var iført en spesialsydd skidrakt i svenske farger - la han ikke så mye vekt på:

- Nei, dersom jeg hadde gjort et sånt løp på Beitostølen hadde jeg kanskje ikke blitt topp 10.

Hat eller kjærlighet? Men noen større forklaring på hvorfor han gikk med blågul skidrakt ville han ikke oppgi.

- Det er vel forskjellig hvordan folk ser på det. Noen ser på det med hat, andre med kjærlighet. Det er opp til folk selv å bedømme. Jeg legger ikke mye vekt på det.

- Bevisst strategi NRK-kommentator Jann Post uttalte til Dagbladet rett etter løpet at Northug hadde valgt en bevisst strategi:

- Dette er typisk Petter Northug. Han elsker å erte svenskene. Han har jo tidligere gått i mål med svensk flagg, og han har hatt andre sprell, sier Post til Dagbladet.

- Det er litt typisk at han vil legge press på seg selv, og bygge opp litt fallhøyde. Dette er bevisst strategi og typisk Northug, sier han.

- Moro! - Selv om jeg er en gammel mann så syns jeg dette var moro, sier idrettshistoriker Tom Schanke.

Han tror slike stunt blir godt mottatt av svenskene, og at Northugs deltakelse betyr enormt mye.

- I Norge er vi mye mer ambivalente til Northug, enten liker du ham, eller så gjør du ikke det. Men i Sverige var det jo nesten opprop om at han måtte bli enig med skiforbundet, forteller han til Dagbladet.

Han trekker også fram at naboene i øst tok det ekstra tungt da det fortsatt var uklart om Northug fikk deltatt i VM i Falun etter fyllekjøringen.

- Det var krise i Sverige da det var mulig at Petter måtte sone. De taper jo millioner av kroner uten ham. Han er Sveriges største trekkplaster, sier Schanke. 

Blågul susp neste gang? Idrettshistorikeren syns også at det er uproblematisk at den norske utøveren gikk løpet uten nasjonalfargene på drakta.

- Dette er ikke mesterskap eller World Cup. Da hadde det vært helt uaktuelt, da er han underlagt de vanlige bestemmelsene. Men dette er jo et privat renn, sier Schanke.

Han vet ikke hvor lenge Northug kan fortsette med aplegøyene uten at det bikker over, men er derimot sterk i troen på at han har mye å gå på hos svenskene. Likevel er han klar på at det kun er skikongen fra Mosvika som kan komme unna med slike stunt.

- Det er bare én som har det forholdet til Sverige. Det ville falt på stengrunn om noen andre hadde gjort det samme.

- Hva det neste blir er det jo umulig å si, det vet han jo ikke selv engang. Men kanskje han går langrenn i bar overkropp, han er jo glad i å vise sixpacken sin. I susp med de blå og gule fargene på, avslutter Schanke.

SUVEREN OG LEKEN: Et lite flagg på panna bekreftet hans egentlige nasjonalitet, ellers var Northug svensk i dag. Foto: Ulf Palm / TT / NTB Scanpix
SUVEREN OG LEKEN: Et lite flagg på panna bekreftet hans egentlige nasjonalitet, ellers var Northug svensk i dag. Foto: Ulf Palm / TT / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media