Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Petter Northug skal lade opp i Pontresina før VM

Northug kritisk til «Bjørgen-høyde» og lillebrors innstilling: 
- Han må se seg selv i speilet

Petter Northug har lagt VM-planen og mener Marit Bjørgens planlagte høydeopphold ikke kan regnes som høydetrening. Samtidig ber han lillebrødrene Even og Tomas gå i seg selv.

BEKYMRET: Petter Northug, her i bilen etter dagens sprint, liker ikke lillebror Even Northugs utvikling og håper Tomas Northug finner motivasjonen som behøves for å fortsette karrieren som langrennsløper. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BEKYMRET: Petter Northug, her i bilen etter dagens sprint, liker ikke lillebror Even Northugs utvikling og håper Tomas Northug finner motivasjonen som behøves for å fortsette karrieren som langrennsløper. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

LYGNA (Dagbladet): Stjerneskuddet Johannes Høsflot Klæbo (20), som til Emil Iversens frustrasjon bedyrer at han ennå ikke er i form, viste nok en gang at han er nettopp det og banket til med NM-gull i sprint på Lygna i dag.

«Den nye Northug» var i en egen klasse i finalen hvor selveste Petter Northug ble desidert sist. 6. plassen var likevel sesongbeste for 31-åringen fra Mosvika. Flaks, mener hovedpersonen selv.

- Resultatet lyver. Jeg burde ha kastet inn håndduken etter kvartfinalen. Jeg skulle gjerne hatt med Tomas i finalen, men han får takke seg selv etter å ha snublet i egne bein, sier Northug til Dagbladet og resten av pressen etter dagens sprint.

Ikke bekymret

At Mosvik-ekspressen gikk sprinten, kom overraskende på de fleste. Northug er direktekvalifisert til VM-sprinten i Lahti i kraft av å være tittelforsvarer og proklamerte at han ville satse alt på lørdagens fellesstart med skibytte, i et håp om å gå seg inn på Norges VM-lag på denne distansen.

POPULÆR: Alle ville ha en bit av Petter Northug etter 6. plassen på dagens NM-sprint, som han egentlig ikke skulle gå. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
POPULÆR: Alle ville ha en bit av Petter Northug etter 6. plassen på dagens NM-sprint, som han egentlig ikke skulle gå. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Men i dag dukket han opp og fikk seg en gjennomkjøring i sprint. Northug tror ikke morgendagen blir altavgjørende for ham.

- Jeg tror ikke prestasjonen i morgen er kjempeviktig, men hvis de som kjemper om VM-plasser gjør det veldig bra, kan det bli vanskelig. Min vei inn på tremilslaget kan være å vise god form i VM, erkjenner Northug.

Petters plan

Foreløpig har den gode formen latt vente på seg denne sesongen, men Northug har hele tiden - senest overfor Dagbladet i Falun - forfektet en enorm tro på at toppformen vil manifestere seg i de finske skogene under verdensmesterskapet i Lahti.

Det er det alt handler om. VM-formen er også noe som Northug, historisk sett, alltid bruker å finne. Nå er oppskriften klar. Til Dagbladet avslører Northug hvor han skal lade opp til VM:

- Vi stikker til Pontresina i Sveits, forteller Northug til Dagbladet.

Kritisk til Bjørgen-høyde

I sommer nektet Northug på at Russlands fotballherrer hadde ladet opp i høyden, da Dagbladet omtalte russernes oppladning på 1500 meter over havet før fotball-EM i Frannrkike.

HØYDE: Petter Northug er én av få norske langrennsløpere som skal lade opp i høyden før VM i Lahti. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HØYDE: Petter Northug er én av få norske langrennsløpere som skal lade opp i høyden før VM i Lahti. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Marit Bjørgen skal lade opp «bare» 1500 meter over havet. Det er vel ikke høyde i dine øyne?

- Nei, det er ikke det for meg. Jeg har vært så mye i høyden at jeg må ganske høyt for å oppnå effekt av det. Jeg må over 2000 meter over havet i hvert fall, forteller Northug - og presiserer at det er realiteten for ham.

Mosvik-eskpressen har tro på sitt eget opplegg, men er mer bekymret på brødrenes vegne etter en tung sesong for Tomas og Even.

- Tomas er et naturtalent som har det giret som trengs for å være i verdenstoppen. Jeg er mer bekymret for Even enn for Thomas. Han er i den alderen hvor han skal være bra i sprint. Det er for dårlig, mener eldstebror Northug.

- Even har tatt to-tre steg tilbake i år. Han må se seg selv i speilet og er litt for snill i eget hode. Han kan bli mye tøffere. Enten må han bli skiløper eller begynne på skole. Akkurat nå ser det ut til at han bør begynne på skole.

Vurderer å legge opp

Tomas Northug så veldig sterk ut på dagens NM-sprint, men falt i semifinalen til pappa John Northugs store fortvilelse. To spontane banneord kom ut. Enda lenger nede var Tomas, som til Trønder-Avisa sier at han vurderer å legge opp.

- Det valget er opp til Tomas. Han kjenner selv om han er motivert nok til å gjøre jobben. Men når han er på sitt beste, har han en akselarasjon i bakkene som gjør ham til en av verdens beste sprintere, mener Petter Northug.

- Det som kan redde ham, er at det er klassisk sprint i OL. Vi får håpe at Tomas finner motivasjonen som skal til.

- Hva betyr det for deg at Tomas forlenger karrieren?

- Det er viktig at Tomas fortsetter. Når det er padling og oppover, er han bedre enn meg og setter nivået på trening. Det er kjedelig at han ikke kom til finalen og fikk vist det i dag. Men det er utvilsomt bra å ha noen å matche seg med på trening, sier eldstebror Northug.

Om egen form sier 31-åringen:

- Det står til ganske bra. Jeg fikk gode svar når jeg er pigg i heatene, men fikk juling i finalen. Jeg har ikke gått så mange heat sidene Canada i fjor, så det er naturlig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling