Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Northug lekte seg til stafettseier

Paraderte ned oppløpet i sneglefart.

FULL KONTROLL: Petter Northug hadde full kontroll på Ilja Tsjernousov og ledet Norge til seier på stafetten på Beitostølen.Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
FULL KONTROLL: Petter Northug hadde full kontroll på Ilja Tsjernousov og ledet Norge til seier på stafetten på Beitostølen.Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer

|||(Dagbladet): Norge har uten tvil det desidert største luksusproblemet i langrennssporten når øvelsen er herrestafett og laget skal tas ut.

På Beitostølen mønstret fire konkurransedyktige norske lag på startstreken i det som er den eneste gjennomkjøringen under verdenscupparaplyen før OL.

Selv om mye kan skje på de 94 dagene det er til stafetten i Vancouver, var det 16 nordmenn som ønsket å vise for landslagsledelsen at de har noe på et OL-lag å gjøre.

Da var det en strek i regningen at snøen satte inn, og gjorde det vanskelig å gjøre de store stuntene, særlig på de to etappene i klassisk.

Ingen virket å ha det som skulle til for å stikke fra i front, og derfor var det ni lag - deriblant tre av de norske - som lå mer eller mindre samlet inn til annen veksling.

- Blytungt
Etter gårsdagens sensasjonsseier, fikk Ronny Hafsås muligheten til å prøve seg på tredjeetappen for førstelaget. En dravillig John Anders Gaustad på andrelaget, sørget for at skiskytteren fikk en billig reise på førsterunden, men var ikke våken da Aleksander Legkov satte inn et voldsomt motbakkerykk sju kilometer ut på etappen.

Russeren fikk med seg landsmannen Sergej Sjiriajev og tyske Rene Sommerfeldt, og opparbeidet seg et forsprang på cirka 10 sekunder ned til Norge I og Norge III med Geir Ludvig Aasen Ouren inn mot veksling.

- Det var blytungt å gå, konstaterer Hafsås overfor NRK.

Northug tettet luka
Det russisk-tyske forsøket på å unngå en duell mann mot mann med Petter Northug på oppløpet viste seg å være fåfengt. Frode Andresen la ned et solid stykke arbeid for både seg selv og Northug, og i godt samarbeid kjempet sistnevnte seg opp til tetduoen allrerede på førsterunden.

Da så det ut til et treveis lureløp resten av etappen, men den russiske ankermannen Ilja Tsjernousov gikk i strupen på Northug og Tobias Angerer.

Tyskeren virket ikke å ha nok saft i beina til å tette luka som oppsto. Dermed måtte Northug ta ansvar på egenhånd, og det så ut til at både Tsjernousov og Angerer mistet litt troen på å riste av seg Northug før finalen.

Selv ikke i den lange stigningen opp til løypas høyeste punkt kom det noe helhjertet angrep fra noen av konkurrentene. Angerer, som hadde gode ski, men ikke spesielt god form, klarte til og med ikke følge med.

Parkert
Hvilken spurtkapasitet Ilja Tsjernousov besitter, var en godt bevart hemmelighet inntil i dag, men det viste seg at det kanskje er en grunn til det.

- Han bekymret meg ikke alt for mye, medgir Northug overfor NRK.

Northug tok et lite testrykk i den siste motbakken inn på stadion og kunne fornøyd konstatere at russeren ikke var i nærheten av å følge. Deretter bremset han litt ned, før han satte inn en Northug-spesial og fikk 20 meter på et par sekunder.

Tsjernousov var fullstendig parkert, og Northug kunne paradere ned oppløpet i sneglefart til en oppskriftsmessig seier, og vi tør absolutt håpe på en reprise om 13 uker i Canada.

- Vi må kanskje gå litt roligere vi andre for å gjøre det litt spennende, spøker lagkamerat Martin Johnsrud Sundby.

Selv var Northug kledelig beskjeden etter utklassingsseieren. Han vet at det venter tøffere motstand i OL, selv om hans farligste motstander sannsynligvis er ham selv.

- Det kostet litt å få kontakt, men heldigvis ble det taktisk lureri så det roet seg ned ordentlig. Da fikk jeg masse energi, sier Northug til NRK.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media