MARKERTE SEG: Petter Northug leverte sin råeste prolog i Tour de Ski, og det uten å egentlig være i storform. Foto:  (AP Photo/Jens Meyer)
MARKERTE SEG: Petter Northug leverte sin råeste prolog i Tour de Ski, og det uten å egentlig være i storform. Foto: (AP Photo/Jens Meyer)Vis mer

Northug leverte sin råeste prolog uten å være i toppform

Skremmeskudd i Tour de Ski-premieren.

(Dagbladet): - Jeg tror ikke jeg er i god nok form til å vinne etapper før Toblach, sa Petter Northug på gårsdagens pressekonferanse.

Med andre ord avskrev Mosvik-ekspressen langt på vei egne vinnersjanser på de tre første etappene av årets Tour de Ski - men Northug er heldigvis dårligere til å tippe enn til å gå på ski.

26-åringen var nemlig utilnærmelig på dagens innledende prolog i Oberhof, og vant den fire kilometer lange skøyteetappen med 6,1 sekunder foran Marcus Hellner.

Alexander Legkov og Dario Cologna på de neste to plassene var henholdsvis

Northug går ut på morgendagens klassiske jaktstart med 11 sekunders ledelse. Det betyr ikke all verden - det viktigste var å få bekreftelsen på at formen er i anmarsj.

Ifølge Northug vant han uten å ha noen god følelse.

- Det var vanskelig å finne flyten, det var tøffe forhold og hardt å gå. Jeg forventet ikke å vinne. Jeg hadde ikke en god følelse, og da er det bra å gå til topps, sier han i seiersintervjuet med FIS.

Northug vant også fjorårets prolog, men da var han mye mer sliten i målområdet enn han var nå, og seiersmarginen var på under ett sekund.

Etter dagens maktdemonstrasjon så han nesten uforskammet uberørt ut.

- Det er den råeste prologen jeg har sett av Northug i Tour de Ski, mente NRK-kommentator Jann Post.

- Han slapper av på slutten, men knuser Hellner likevel, supplerte ekspertkommentator Torgeir Bjørn.

- Jeg liker denne typen løp. Det er litt taktikk i fire kilometer, og finner du riktig fart kan du ta mange sekunder på slutten, sier Northug selv.

Overfor NRK snakker han ned viktigheten av å vinne.

- Det har ingenting å si hvem som vinner i dag, om du er nummer én eller 26 betyr lite. Men det gjør at jeg kan åpne mer kontrollert i morgen, sammenlignet med dem som må krige fra 20. posisjon

- Men det er lov å smile litt?

- Jeg har smilt lurt her før, og vært sur på toppen av bakken til slutt. Det hjelper ikke å være god i Oberhof. Jeg har trent mye i høyden og roet ned i jula. Det viktigste var å få en bekreftelse på at jeg har gjort det riktige, sier Northug.