I'LL BE BACK: Petter Northug fikk ikke ta steget opp på seierspallen i kveld, etter fjerdeplassen på 30-kilometeren. Men å se to landsmenn stå på pallen gir Northug motivasjon til å returnere til sentrum av Cavalese, der medaljene deles ut.
I'LL BE BACK: Petter Northug fikk ikke ta steget opp på seierspallen i kveld, etter fjerdeplassen på 30-kilometeren. Men å se to landsmenn stå på pallen gir Northug motivasjon til å returnere til sentrum av Cavalese, der medaljene deles ut.Vis mer

Northug lover å slå Jönsson - så lenge lagkompisen gjør jobben

Møtes til betent duell søndag.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Petter Northug har allerede spurtet ned Emil Jönsson én gang i dette verdensmesterskapet.

Etterpå ble det rabalder i Sverige - mest på grunn av uttalelsene om at svensken mangler mental styrke og var «20 centimeter for kort» til å være god i staking.

Søndag møtes de to igjen på lagsprinten. Marcus Hellner og Emil Jönsson går for Sverige, mens Pål Golberg og Petter Northug går for Norge.

Northug og Jönsson går sisteetappen for hvert sitt lag.

- Jeg skal ta ham
Lørdag kveld deltok Northug på seiersseremonien i Cavalese etter 30-kilometeren, selv om han «bare» ble nummer fire. De seks beste er nemlig forpliktet til å stlle på medaljeutdeling seinere på kvelden.

Der virket Northug i oppsiktsvekkende godt humør, akkurat som på stadion tidligere på dagen.

Noe av grunnen er at han ser fram mot en ny gullsjanse på lagsprinten.

- Det er en stor motivasjon for meg å gå mot Jönsson, sier Northug til Dagbladet.

- Du tar ham?

- Jeg skal ta ham, lover Northug, men legger til:

- Så lenge vi går ut likt på sisteetappen.

Det er meldt snøvær i Val di Fiemme i morgen, og Northug mener det blir en utfordring.

- Men snø er til min fordel. Jeg er tung, smiler han.

Golberg er spørsmålet
Det store spørsmålet er trolig om Pål Golberg kan følge Marcus Hellner i en krevende løype rent kapasitetsmessig. Under forutsetning at Norge går videre fra semifinalen, skal hver mann gå til sammen seks heat på rundt tre minutter.

Sprinttrener Ulf Morten Aune føler seg trygg på at Golberg vil holde nivået.

GLADE GUTTER: Martin Johnsrud Sundby gliste fra øre til øre da to norske flagg steg oppover flaggstanga. Det sveitsiske steg aller høyest, Dario Cologna tok gullet hjem for Sveits. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
GLADE GUTTER: Martin Johnsrud Sundby gliste fra øre til øre da to norske flagg steg oppover flaggstanga. Det sveitsiske steg aller høyest, Dario Cologna tok gullet hjem for Sveits. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Pål er veldig bra. Det er spesielt en del ekspert som glemmer at Pål ble nummer 13 sammenlagt i minitouren i Kuusamo tidligere i vinter, etter å ha gått dårligst i sprinten og best i distanserenn, sier han til Dagbladet.

- Tror du det blir avgjort inne på oppløpet?

- Det vil helt sikkert oppstå luker underveis, men jeg blir veldig overrasket om det ikke blir avgjort inne på selve oppløpet. Det er veldig viktig at vi er med der.

- Og i så fall taper ikke Northug en spurt?

- Gjennom de siste 5-6-7 årene har jeg sett Petter tape én spurt i skøyting, hvis vi kan kalle det en spurt. I Davos mot John Kristian Dahl på et særdeles kort oppløp, sier han.

Northug smilte og klappet da Sjur Røthe og Martin Johnsrud Sundby mottok sine medaljer i kveld. Men det var selvsagt uvant for ham å stå utenfor seierspallen på en premieseremoni.

- Det er en stor norsk dag, og artig at så mange norske er her. Vi er sterke som lag, som vi ofte er blitt kritisert for ikke å være før. Dette motiverer meg til å komme tilbake hit seinere og stå øverst på pallen, sier han.

Det kan skje allerede søndag.

Onsdagens 15-kilometer har han ennå ikke bestemt seg for om han skal gå.

- Sjansene mine er mye større på femmila enn på 15 kilometer. Jeg har ikke bestemt meg, jeg får ta en vurdering i morgen, sier han.