LØY OM SYKDOM: Petter Northug sto over NM i 2011 på grunn av sykdom. Nå innrømmer han at han løy. Foto:  EPA/YURI KOCHETKOV
LØY OM SYKDOM: Petter Northug sto over NM i 2011 på grunn av sykdom. Nå innrømmer han at han løy. Foto: EPA/YURI KOCHETKOVVis mer

Northug løy om sykdom for å slippe NM

«Vær rå og legg inn en sykdom nå».

(Dagbladet): Rett før VM i Holmenkollen i 2011 sto Petter Northug over NM i Steinkjer på grunn av det landslagsledelsen karakteriserte som sykdom.

I kveldens episode av programmet «Sirkus Northug» på TV 2, innrømmer skistjernen at det hele var løgn.

- Jeg merket presset foran VM i Oslo, jeg også. Jeg ønsket å gå NM, jeg ønsket å ta NM-gull. Så slo det meg at jeg hadde gått Tour de Ski. Jeg tenkte: «vær rå og legg inn en sykdom nå, og så er du hjemme og trener for deg selv. Hold deg unna folk når du har sagt at du er syk i media, og så begynner du å jobbe for det som er viktig, det du får oppleve en gang i livet», sier Northug.

NM-arrangøren fra Steinkjer sier følgende til Dagbladet om løgnen:

- Petter har vel hatt noen planer, det er sånn det er. Han hadde en plan og lykkes jo i VM. Vi hadde så klart synes det var stas å ha han i Steinkjer, men slik ble det ikke. Det ville vært verre om noen i forbundet visste om det, enn at Petter gjorde det, sier Runar Helbostad, leder for organisasjonskomiteen for Ski-NM, til Dagbladet.

- Hadde du en følelse av at Northug ikke var syk?

- Nei, vi kunne ikke tenke slik. Vi konsentrerte oss om NM. Vi kunne ikke tenke oss at det skjedde. Jeg er ikke lege, og kan ikke stille diagnose på Petter. Når meldinga kom om at han var syk, så forholder jeg meg til det. Vi har nok ting å styre med som det er, sier han.

- Forkjølet Northug
Landslagsledelsen og landslagslege Hans Petter Stokke fortalte til Dagbladet at Northug var syk under NM for to år siden.

GULL I VM: Petter Northug endte opp med tre VM-gull i Holmenkollen. 
Foto: Lise Åserud / Scanpix
GULL I VM: Petter Northug endte opp med tre VM-gull i Holmenkollen. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

- Jeg vet ikke mer enn i går, men snakket med ham i går og da var han fortsatt forkjølet, sa landslagslege Hans Petter Stokke til Dagbladet under NM.

- Det er nærmest usannsynlig at Petter går NM, da må han bli bra og mer enn bra i dag, utdypet han.

Overfor TV 2 fortalte også daværende landslagssjef Morten Aa Djupvik at Northug var syk.

- Petter har en lett forkjølelse og er ikke i trening ennå. Derfor går han ingen skirenn i helgen, sa landslagssjef Morten Aa Djupvik til TV 2.

- Skuespiller
Northug endte opp med å bli skikonge i VM på hjemmebane med tre gull - men skuffet samtidig NM-arrangøren ved å melde avbud i siste liten.

- Folk tror jo at du er syk, så du må være litt skuespiller. Samtidig er det en mental lek, det også. Jeg hadde sett på meg selv som mentalt svak dersom jeg hadde latt meg presse av arrangøren til å stille opp, sier Northug.