Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Northug med full kontroll

Men det er ikke nødvendigvis det samme som at han blir Norges beste langrennsløper igjen.

GODT FORBEREDT :  Petter Northug framstår godt forberedt til sesongen. I åpningsrennet på Beitostølen hadde han full kontroll, selv om Martin Johnsrud Sundby var ganske mye raskere. FOTO: Benjamin A. Ward / Dagbladet.
GODT FORBEREDT : Petter Northug framstår godt forberedt til sesongen. I åpningsrennet på Beitostølen hadde han full kontroll, selv om Martin Johnsrud Sundby var ganske mye raskere. FOTO: Benjamin A. Ward / Dagbladet. Vis mer

DET er all grunn til å ønske Petter Northug velkommen tilbake i langrennstoppen. Dagens åpningsrenn på 15km klassisk fortalte at ryktene var sanne:

•• Gjennom hele sommeren og høsten har Petter gjort det daglige treningsslitet som er nødvendig for å være blant verdens beste langrennsløpere.

Om han blir den aller beste, avgjøres i Falun om noen måneder. I Petters situasjon er det i seg selv kanskje ikke det viktigste. Det er uansett sterkt nok å ta et oppgjør med seg selv, og sørge for å stille fysisk og psykisk på plass allerede til sesongstarten.

DA betyr det lite at hans største norske konkurrent i mellomtida har trent enda bedre. Den store forskjellen fram til Martin Johnsrud Sundby kan være utlignet allerede på morgendagens skøyting.

Skjer det ikke; går den nye virkeligheten videre i norsk langrenn:

•• For der er Martin fremdeles den aller beste.

Selv under et løp som den suverene vinneren karakteriserte som "gjennomsnittlig", var det mulig å se detaljer som viser at fjorårets sammenlagtvinner i verdenscupen har trent seg opp til et enda høyere nivå.

DET mest oppløftende for Martin i dagens litt masete løype, var nok at selve den klassiske rytmen satt bra. De siste sesongene har den tidligere klassiskspesialisten framstått vel så sterk og teknisk god i skøyting. Nå distanserte han feltet uten tilsynelatende å presse spesielt. Selv i det jevne kjøret opp den siste lange moten gikk det såpass fort at selv gode Chris Jespersen rett bak i noen meter mistet den ryggen han lenge hadde fulgt.

Og det altså uten at Martin trengte å justere opp farten.

I LØPET av vinteren skal det nettopp skje i langt brattere bakker enn denne opp til skistadion på Beitostølen. Seinest denne uka jobbet Martin nettopp med fartsøkningen i den samme stigningen. Om nødvendig hadde han dratt til også i dag, men så nær var hverken Petter eller noen av de andre konkurrentene:

•• Martin trengte ikke å presse seg for å vinne.

Så er spørsmålet selvsagt hva som skjer i felt. Kamp mot klokka, er noen helt annet enn kamp løper mot løper. Det siste gir garantert en enda sterkere Petter, men sannsynligvis også en langt røffere Martin. De siste sesongene har det skjedd noe med vinnerinstinktet hans.

FOR norsk langrenn er det likevel viktigste at Petter Northug er tilbake i form, og at det har vært kvalitet i arbeidet på landslaget. Andreplassen til nykommer Didrik Tønseth er et fint eksempel på det siste. I hele oppkjøringen har han presset opp nivået i gruppa på bakkeløpingen, og nå kom resultatet på snø.

Didrik gikk så fort på de siste kilometerne at selv en huggende Petter mistet både tid og plass på innspurten. For anledningen hjalp det ikke å gå på Tønseths sine passeringstider; den ferske landslagsløperen hadde størst kapasitet.

AKKURAT det er et bra tegn på hvordan det sentrale norske langrennsmiljøet har vendt de siste års debatt om organisering og finansiering til noe positivt. Rett over helgen er alle de beste på plass på landslaget igjen, og da til og med en Petter Northug i god form.

Det lover bra for Norge i VM-sesongen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling