KRITISK: Petter Northug etter åpningshelga på Beitostølen. FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX
KRITISK: Petter Northug etter åpningshelga på Beitostølen. FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIXVis mer

Northug mener det er flaut at Johnsrud Sundby er så mye bedre enn de andre

- Vi skryter hemningsløst av bredden i Norge, men når vi bak Martin blir knust sånn som vi gjør må vi stille et spørsmål om nivået faktisk er så bra, sier Petter Northug.

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Martin Johnsrud Sundby har brukt store deler av sesongoppkjøringa til å snakke ned sin egen form, mens Petter Northug stort sett har styrt unna alt annet enn sine egne humorspalter på sin private tv-kanal i høst.

Etter en sesongåpning på Beitostølen der Northug overrasket seg selv med sin egen gode form og Martin viste seg som den uslåelige skiløperen han har vært i to år nå, er skikongene nå svært nysgjerrige på hva det er den andre driver med.

Selvkritisk

VM-kongen Petter har eksperimentert med ekstremhøyde mot slutten av høydeoppholdene sine i år, mens verdenscupkongen Sundby altså parkerte Northug og resten av norgeseliten med brudd i ribbeinet.

STO OVER: Martin Johnsrud Sundby sto over søndagens sprint etter å bokstavelig talt ha herjet med de andre de to foregående dagene. Petter Northug er flau over å bli slått av konkurrenten med så stor margin.  
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
STO OVER: Martin Johnsrud Sundby sto over søndagens sprint etter å bokstavelig talt ha herjet med de andre de to foregående dagene. Petter Northug er flau over å bli slått av konkurrenten med så stor margin. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Vi skryter hemningsløst av bredden i Norge, men når vi bak Martin blir knust sånn som vi gjør må vi stille et spørsmål om nivået faktisk er så bra. Kanskje vi må se på hva vi andre bak gjør, for vi blir slått med såpass mye at det er flaut, sier Northug til Dagbladet etter andreplassen på sprinten i går.

- Du skal be om å få se treningsdagbøkene til Martin nå?

- Nå vil jeg gjennomføre den planen jeg har om å gå fort i Kuusamo, så får du heller hakke meg i hjel etter den helga, smiler han.

Johnsrud Sundby sto over søndagens sprint etter å bokstavelig talt ha herjet med de andre de to foregående dagene. For selv om Northug etter egen plan er en drøy uke unna å få full effekt av det siste høydeoppholdet, tror han det blir vanskelig å klå Sundby denne sesongen.

- Sånn som han går nå er han best i verden på distanserenn, og jeg tror ikke det er noen som klarer å slå ham når han går sånn som det her. Jeg tror han fortsetter der han slapp i fjor. Han er nok mannen å slå på distanse, slår Northug fast.

Nysgjerrig på Petter

Johnsrud Sundby selv legger ikke altfor mye i utklassingene på Beito. I stedet er han nysgjerrig på effekten Northug får av eksperimenteringen med ekstremhøyde.

- Alle angriper dette forskjellig. Noen vil gi bånn gass. Noen vil teste ut ting. Petter kommer rett fra ekstremhøyde, noe jeg synes er veldig interessant, sa Sundby etter 15-kilometeren lørdag.

« «Vi blir slått med såpass mye at det er flaut.»» Petter Northug

- Jeg ønsker å snakke mer med ham om erfaringene hans rundt det. Det er noe jeg kanskje kunne tenke meg å teste ut selv en gang.

To uker før verdenscupen starter i Kuusamo har både Petter og Martin gitt tydelige signaler om at de blir å regne med når alvoret starter for alvor i finske Kuusamo. For selv om Northug ble fragått med ett minutt av Sundby på lørdagens 15-kilometer, har han tilsynelatende full kontroll på egen form.

- Ja, all erfaring tilsier at jeg vil ikke begynne å blomstre før om en ukes tid med tanke på det høydeoppholdet jeg har gjort, sier Northug.