Northug mener rykket er mer overlegent enn noen gang

- Og enda holder jeg litt igjen, sier han.

RYKKET FRA: Her setter Petter Northug inn superrykket på vei opp til «Northug-flata» mot Marcus Hellner og Tobias Angerer på stafetten. Svensken og tyskeren klarte ikke holde følge. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
RYKKET FRA: Her setter Petter Northug inn superrykket på vei opp til «Northug-flata» mot Marcus Hellner og Tobias Angerer på stafetten. Svensken og tyskeren klarte ikke holde følge. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Det ekstreme taktskiftet har vært Petter Northugs varemerke siden gjennombruddet.

I månedene før VM viste han seg imidlertid fra en menneskelig side i spurtene. I La Clusaz før jul fikk han bank på oppløpet i et distanserenn for første gang i verdenscupen, og i starten av Tour de Ski virket det som overtaket i spurtene var i ferd med å bli utjevnet:

Først misset han et oppløp som virket perfekt, så rakk han ikke fram til Dario Cologna og tetgruppa på distanserenn og til slutt var det ikke nok toppfart i stakingen til å gå videre på sprinten.

Men de som trodde spurtkongen var i ferd med å abdisere har blitt kraftig motbevist i VM i Holmenkollen.

Holdt igjen Både på fellesstarten, stafetten og femmila i dag var rykket til Northug i en helt egen klasse, og de av konkurrentene som håpet de hadde nærmet seg nordmannen på det området må ha fått seg en aha-opplevelse.

Deriblant finske Sami Jauhojärvi, som etter lagsprinten uttalte til Dagbladet at Northug ikke lenger kunne leke med konkurrentene sine.

UTSLITT: Northug la seg utslitt ned på bakken etter å ha vunnet femmila. Foto: Reuters / Haakon Mosvold Larsen/ Scanpix
UTSLITT: Northug la seg utslitt ned på bakken etter å ha vunnet femmila. Foto: Reuters / Haakon Mosvold Larsen/ Scanpix Vis mer

Selv mener Petter at de er lenger unna enn noen gang.

- Jeg får større luker nå enn jeg gjorde i Liberec i 2009 og i Vancouver i fjor. Og enda holdt jeg igjen litt på den siste flata i dag, så det er et pluss, sier han til Dagbladet.

- Du holdt igjen?

- Jeg så at jeg hadde de nødvendige meterne.

«Den perfekte kroppen» Den tidligere storløperen Per Elofsson ga Northug følgende kompliment etter dagens femmilsgull:

- Petter har den ultimate kroppen, med en sprinters egenskaper i tillegg til at han kan kjøre langt.

STOPPET OPP: Northug inn til gull i herrenes stafett under VM på ski i Holmenkollen fredag. Bak kommer sveriges Marcus Hellner. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
STOPPET OPP: Northug inn til gull i herrenes stafett under VM på ski i Holmenkollen fredag. Bak kommer sveriges Marcus Hellner. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer

Da Dagbladet videreformidler utspillet om den «perfekte kroppen» begynner Northug å flire.

- He-he. Jeg vet ikke helt hva han begrunner det med.

- Han mener du både har god motor og en rå spurt.

- Jeg kunne såklart trent mindre styrke enn jeg gjør, og da ville jeg vært fire-fem kilo lettere og enda bedre i motbakkene. Men jeg ønsker å være en allrounder som hevder meg både i sprint og på lengre løp. Da har jeg en fin kombinasjon av vekt og motor, sier han.

Tour de Ski Neste sesong blir Tour de Ski det store målet for Petter, ettersom det verken er VM eller OL. Dermed får han en utfordring når det gjelder motivasjonsbiten, men det bekymrer ham lite.

- Hvis du husker sesongen før Liberec-VM, gikk det dårlig da? Motivasjonsmessig må jeg slippe meg ned og bygge meg opp igjen. Motivasjonen kan ikke være på topp hele veien, for da går det dårlig på sikt.

PLOGA: Northug ploger opp og ser seg over skulderen etter Marcus Hellner. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
PLOGA: Northug ploger opp og ser seg over skulderen etter Marcus Hellner. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Kan vi forvente en litt laber sesong fra deg neste år?

- Jeg ønsker å gjøre det bra i Tour de Ski, og så heller plukke ut enkeltrenn og gjøre det bra der, sier Northug.

Stafetten størst Nå går denne sesongen mot slutten for Northug, men han skal etter planen både gå i Lahti neste helg og i Falun helga etter der. Det gjør han i visshet om at VM-året har vært en gigantisk suksess, med tre gull og to sølv på CV-en.

- Hva har vært det største øyeblikket?

- Helt klart stafetten. Du merker hvor stor tilhørighet folk føler til stafetten, det er det folk vil prate om når du møter dem. Og ettersom dette var VM på hjemmebane ble det enda viktigere, sier Northug. 

Det er nok også stafetten det vil bli snakket mest om i etterkant, slik det også ble etter VM i Oslo da Oddvar Brå brakk staven.

MEDALJEGROSSIST: Northug viser frem medaljefangsten fra VM. Tre gull og to sølv. Foto: AFP Photo / Daniel Sannum Lauten / Scanpix
MEDALJEGROSSIST: Northug viser frem medaljefangsten fra VM. Tre gull og to sølv. Foto: AFP Photo / Daniel Sannum Lauten / Scanpix Vis mer

«Hvor var du da Northug knakk Hellner?» kan fort være spørsmålet som blir stilt i årene framover.

En spørreundersøkelse Dagbladet gjorde samme kveld som Northug ploget over målstreken viste at et overveldende flertall av nordmenn mener gestene var morsomme, og ikke respektløse.

I utlandet, og da særlig i Sverige, ser man litt annerledes på saken.

Blåser i kritikken På pressekonferansen etter femmilsgullet ble Northug spurt av en utenlandsk journalist om hvordan han har håndtert kritikken som har kommet.

- I Norge elsker de det. Da trenger du ikke håndtere noe som helst. Vi vant stafetten, og vi gjorde det bra på femmila. Vi fokuserer ikke på dem som kritiserer oss, men på dem som støtter oss. Nasjonen er glade på våre vegne.

- Føler du like mye lettelse som glede?

- Jeg synes den lettelsen datt av etter seieren på jaktstarten. Da kjente jeg at jeg kom til å gå fortere på slutten, sier Northug.

Den følelsen viste seg å stemme på en prikk.